Насловна Друштво Карантин свима два пута годишње да се посветимо природи и себи

Карантин свима два пута годишње да се посветимо природи и себи

20.8 C
Foča

Читање књига, бављење хобијима, одмарање мозга, рад на себи, само су неке од активности којима се посветио Фочак Мирко Давидовић протекле двије недјеље које је провео у изолацији. Познати љубитељ природе, изоловао се на препоруку љекара, двадесетак километара од Фоче, у једном од објеката Рафтинг центра „Тара-рафт“, након што је стигао из Аустрије у почетку пандемије вируса корона.

Нигдје није боље него кад је свој на своме и када се бави собом. Ово је Мирков најкраћи, али и најјачи утисак након изласка из изолације која је трајала од 15.до 30.марта. Издата упутства струке о неопходној изолацији у потпуности је испоштовао као одговоран грађанин. Један од објеката Рафтинг центра „Тара-рафт“, којим иначе руководи, био је његов карантин.

-Када је кренула ова криза око вируса корона, био сам у иностранству. Обавијештен сам, док сам још био тамо, да по доласку треба да се јавим надлежној здравственој установи, што сам и урадио. Добио сам детаљна упутства од здравствених радника шта треба да радим и како да се понашам и једноставно сам их испоштовао. Отишао сам у камп, изоловао се у једном објекту који је био само за мене , уз пооштрене мјере. Није ми било нимало тешко, јер је на првом мјесту одговорност према себи и другима-прича Давидовић за Радио Фочу.

Љубитељ природе, авантуризма, мајстор на гитари, Давидовић је имао широк избор активности којима се бавио. Дружење са акордима, књигама, ослушкивање природе-живот је иза наметнуте социјалне дистанце. То би, каже Давидовић, укратко био рецепт за враћање мозга у претходно стање, односно популарни „ресет“ који нам је свима понекад пријеко потребан.

-Искористио сам то вријеме да читам, свирам, бавим се хобијима. Стигао сам да прочитам литературу коју раније нисам стизао, усмјерио енергију на себе, сопствене хобије и одморио се понајвише психички. Мени је то све прошло јако брзо, у лагодној атмосфери, нисам се осјетио затворено, нити да ми је нешто наметнуто, усиљено, нисам био роб времена и ствари-истиче Давидовић.

Четрнаестодневни карантин потврдио је Давидовићева досадашња схватања-природа нам је дала све што нам је потребно. Окренимо јој се. Бавимо се собом, а не другима.

-Препоручио бих да се овакав карантин уведе два пута годишње свима нама, да се људи мало повуку на село, имања, викендице, куће, једноставно у природу. Да се баве стварима које су корисне, да се баве собом, својим животом, да ураде и уреде оно што не стижу током цијеле године-поручио је Мирко.

По изласку из самоизолације Мирко је на кратко свратио у град. Дочекале су га  скоро пусте фочанске улице, снијежне пахуље-посљедњи Баба Мартин трзај и понеки суграђанин са маском на лицу. Видио, проговорио и вратио се природи.

Последњи текстови

У току уређење локалних путева

У Фочи је у току санација локалних и некатегорисаних путева, као и реконструкција градских улица у оквиру праве фазе Програма уређења градског...

Крв даровало 20 припадника ПУ Фоча

Акцији добровољног давања крви МУП-а Српске данас се у Служби за трансфузијску медицину у фочанској Универзитетској болници одазвало 20 припадника Полицијске управе...

Облачно са кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно са кишом, пљусковима и локално обилнијим падавинама, уз пад температуре.

До краја септембра повремене обуставе саобраћаја на подручју Фоче

Због санације саобраћајница оштећених током реконструкције градске водоводне мреже, до 30. септембра долазиће до повремених обустава саобраћаја на градском подручју, саопштено је...

ОК Фест помјерен за јули наредне године

Седми Нектар ОК Фест, који је требало да почне за неколико дана на Тјентишту, отказан је због погоршане епидемиолошке ситуације у Српској...