Насловна Друштво Katolički Božić proslavljen u Foči

Katolički Božić proslavljen u Foči

17.8 C
Foča

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.
Božić obilježavaju Rimokatolička, protestantska, i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Mala katolička zajednica u Foči, koja broji manje od 50 vjernika, skromno i smjerno slavi praznik radosti, Božić. Jutros je u crkvenoj kući služena Sveta Božićna misa, kojoj je prisustvovalo dosta vjernika. Radost praznika nije umanjena ni, kako kažu, zbog malog neuslovnog prostora u kome se obavlja Božja služba. Tu radost osjećaju i za nju se pripremaju, prije svega duhovno, danima prije Božića.

KB-WEB

Povodom praznika, kako kažu osjećaju veliku radost, za njih je Božić veliki praznik i doživljavaju ga sa srećom i radošću, koju žele podijeliti sa bližnjima. U susret Božiću svi se osjećaju prelijepo jer osjećaju da ih ispunjava radost i ljubav.

Svetu Božićnu misu služio je don Ante Luburić, župnik Nevesinjske župe, kojoj pripadaju gradovi Nevesinje, Foča, Kalinovik i Čajniče. Crkva u Nevesinju koja je izgrađena 1899. godine porušena je u poslednjem ratu i trenutno se radi na njenoj obnovi. Fočanska katolička crkva stradala je u Drugom svjetskom ratu, a crkva u Čajniču je poslednjih godina uređena i u njoj se vjernici okupljaju i prisustvuje Svetim misama.

Povodom Božića, katoličkim vjernicima i, kako kaže don Ante, ljudima dobre volje, uputio je Božićnu čestitku.
„Pozdrav Božića šaljem otvorena i radosna srca i želim da tako bude i primljen. Događaj rođenja Hristovog je najveći u istoriji čovječanstva, a slika Vitlejemske pećine treba da bude prisutna pred svima. Ona predstavlja jednostavnost i skromnost koja bi nam itekao bila potrebna u današnjem svijetu i vremenu i prilikama u kojima živimo. Bog je postao čovjekom radi čovjeka. Božja poruka i Božiji glas je tih i nenametljiv i Hrist na ovaj svijet dođe tiho, bez huke i buke. Novorođenog Hrista obilježuje beskrajna ljubav koja ne pozna i ne čini razlike. Ljubav koja nema predrasuda. I sve ono što je visoko, što je oholo, umanjiće se. A sve ono što je jednostavno i beznačajno postaće veliko.
Božić je zahtjev za sve i svima, da svoje ruke ispružimo i da one postanu ruke solidarnosti, ruke mira i pomirenja. I ovaj Božić i svi dani trebaju da budu dani pomirenja čovjeka s Bogom, čovjeka s čovjekom. Neka ovaj Božić bude praznik radosti, slavlja, nade i pomirenja.“, kaže u Božićnoj poruci don Ante Luburić, župnik Nevesinjske župe.

Božićno slavlje kod rimokatolika traje nekoliko dana , sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Посљедњи текстови

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање...

Сутра вакцинација против Ковид 19

Институт за јавно здравство Републике Српске  - Регионални центар Фоча, организоваће  и сутра од 9 до 11 часова савјетовање и вакцинацију грађана...

Пронађено тијело Благоја Гавриловића

Беживотно тијело седамдесетосмогодишњег Благоја Гавриловића, чији нестанак је пријављен Полицијској управи Фоча у недјељу, пронађено је на ширем локалитету села Радићи, на...

Дио Обилићева сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже дио насеља Обилићево, изнад Градског стадиона, сутра ће бити без напајања електричном енергијом. Прекид у...

Миљевина без воде

Због поправке квара на цјевоводу насеље Миљевина тренутно је без воде, потврђено је у предузећу Извор. У Извору нису...