Насловна Друштво Katolički Božić proslavljen u Foči

Katolički Božić proslavljen u Foči

-2.4 C
Foča

Hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.
Božić obilježavaju Rimokatolička, protestantska, i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile gregorijanski kalendar.

Mala katolička zajednica u Foči, koja broji manje od 50 vjernika, skromno i smjerno slavi praznik radosti, Božić. Jutros je u crkvenoj kući služena Sveta Božićna misa, kojoj je prisustvovalo dosta vjernika. Radost praznika nije umanjena ni, kako kažu, zbog malog neuslovnog prostora u kome se obavlja Božja služba. Tu radost osjećaju i za nju se pripremaju, prije svega duhovno, danima prije Božića.

KB-WEB

Povodom praznika, kako kažu osjećaju veliku radost, za njih je Božić veliki praznik i doživljavaju ga sa srećom i radošću, koju žele podijeliti sa bližnjima. U susret Božiću svi se osjećaju prelijepo jer osjećaju da ih ispunjava radost i ljubav.

Svetu Božićnu misu služio je don Ante Luburić, župnik Nevesinjske župe, kojoj pripadaju gradovi Nevesinje, Foča, Kalinovik i Čajniče. Crkva u Nevesinju koja je izgrađena 1899. godine porušena je u poslednjem ratu i trenutno se radi na njenoj obnovi. Fočanska katolička crkva stradala je u Drugom svjetskom ratu, a crkva u Čajniču je poslednjih godina uređena i u njoj se vjernici okupljaju i prisustvuje Svetim misama.

Povodom Božića, katoličkim vjernicima i, kako kaže don Ante, ljudima dobre volje, uputio je Božićnu čestitku.
„Pozdrav Božića šaljem otvorena i radosna srca i želim da tako bude i primljen. Događaj rođenja Hristovog je najveći u istoriji čovječanstva, a slika Vitlejemske pećine treba da bude prisutna pred svima. Ona predstavlja jednostavnost i skromnost koja bi nam itekao bila potrebna u današnjem svijetu i vremenu i prilikama u kojima živimo. Bog je postao čovjekom radi čovjeka. Božja poruka i Božiji glas je tih i nenametljiv i Hrist na ovaj svijet dođe tiho, bez huke i buke. Novorođenog Hrista obilježuje beskrajna ljubav koja ne pozna i ne čini razlike. Ljubav koja nema predrasuda. I sve ono što je visoko, što je oholo, umanjiće se. A sve ono što je jednostavno i beznačajno postaće veliko.
Božić je zahtjev za sve i svima, da svoje ruke ispružimo i da one postanu ruke solidarnosti, ruke mira i pomirenja. I ovaj Božić i svi dani trebaju da budu dani pomirenja čovjeka s Bogom, čovjeka s čovjekom. Neka ovaj Božić bude praznik radosti, slavlja, nade i pomirenja.“, kaže u Božićnoj poruci don Ante Luburić, župnik Nevesinjske župe.

Božićno slavlje kod rimokatolika traje nekoliko dana , sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Посљедњи текстови

У петак позоришна представа о Милунки Савић

Глумица Весна Станковић извешће на сцени Градског позоришта у Фочи у петак, 21. јануара у 19.00 часова монодраму „Милунка“ београдског театра „Балкан...

Стонотенисери играли у част Драгана Зечевића Зеке

Стонотенски клуб Перућица организовао је у Спортској сали „Партизан“,   осми Меморијални турнир Драган Зечевић Зека, на којем су се стонотенисери такмичили у...

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на...

Православна Нова година дочекана на Градском тргу

Уз топле напитке и музику са разгласа Фочаци су на Тргу краља Петра дочекали Нову годину по Јулијанском календару.

Дародавци из aуто-праонице „Славица“ пакетићима обрадовали фочанске малишане

Како би увеличали празничну атмосферу у Фочи и оживјели дух прославе Православне нове године, дародавци из Самоуслужне ауто-праонице „Славица“ синоћ су на...