Насловна Друштво Klizište u Livadama odnijelo pogone vrijedne pola miliona maraka

Klizište u Livadama odnijelo pogone vrijedne pola miliona maraka

25.3 C
Foča

Veliko klizište u Livadama kod Foče uništilo je jutros novoizgrađene pogone za preradu gljiva i šumskih plodova preduzeća „Sezona“,  vlasništvo Zorana Čančara vrijedne oko pola miliona maraka.

Zemljište se pokrenulo jutros oko 5.30 časova i za tridesetak minuta je odnijelo pogone i prevrnulo ih na lokalni put. Vlasnik „Sezone“ Zoran Čančar kaže da je novoizgrađeni objekat koštao oko 500 hiljada maraka.

„Sve što smo stvarali čitav život, sa troje djece, danas nam je otišlo u nepovrat“, kaže Čančar.

Vlasnik navodi da se ovim poslom bavi duže od 10 godina, te da su ga podsticajna sredstva koja je prije dvije godine dobio od Vlade RS ohrabrila da proširi kapacitete, pa je prošle godine podigao kredit od 282 hiljade maraka, kako bi izgradio savremene pogone.  Problemi sa klizištem pojavili su se, objašnjava, u maju prošle godine, za vrijeme velikih poplava.

gljive1

„Tada se desilo pucanje tla, pa sam obavijestio nadležne u opštini, koji su izašli sa geologom i napravili zapisnik“, priča Čančar.

Klizanje tla nije uspio zaustaviti ni potporni zid koji je Čančar izgradio prošle godine, kao ni drenažni sistem koji je postavio. Ugrožen je i pomoćni objekat ispod puta, a uništena je i roba koja je ostala u hladnjačama.

„Po fakturama koje smo mi platili, vrijednost objekta je oko 500 hilajda maraka, a vrijednsot robe u hladnjači je blizu 150 hiljada. Ostalo je zatrpano oko 10 tona zaleđenog i tonu i po sušarskog vrgnja. U situaciji smo da smo kreditno zaduženi,  bar da smo robu uspjeli prodati, ne znamo ni sami šta ćemo“, priča Čančar.

gljive2

Komisija iz opštine je izlazila na teren i snimila situaciju. Načelnik opđštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija kaže da opđština nema velikih nadležnosti, ali da će nastojati da pomogne porodici Čančar.

„Dalje će se postpupati po zakonskim propisima. Kada neko pravi objekat, zakon nalaže geološka istraživanja. Ukoliko su rađena istraživanja, ako je geolog potvrdio da se tu može praviti objekat, on je taj koji snopsi odgvornost, su suprotnom veliku odgovornost snosi investitor. Naracvno, opština će , u svojim mogućnostima, pomoći, jer je to vrijedan investitor, koji se ozbiljno bavio tim poslom“, rekla je Salamadija.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...