Насловна Култура Књига „Светосавље и философија живота“ – расправа о идеји светосавља

Књига „Светосавље и философија живота“ – расправа о идеји светосавља

18 C
Foča

Разговор о књизи „Светосавље и философија живота“ професора Богољуба Шијаковића, одржан је у просторијама Православно богословског факултета „Свети Василије Острошки“. О књизи су поред аутора, говорили и професори Владислав Топаловић, Дарко Ђого и Владан Бартула.

У књизи „Светосавље и философија живота“ аутор је изложио смисао и значај светосавља, а потом преиспитао међуратни контекст идеје светосавља, утицај философије живота на ову идеју и потенцијал светосавља за критику европске културе као начин успостављања аутентичне мисаоне позиције.

Аутор је рекао да се ова књига у свом средишњем дијелу бави расправом о идеји светосавља 30-их година 20. вијека у Краљевини Југославији.

-Претходно се објашњава контекст у ком се културни живот у Југославији одвијао, а затим како је та идеја светосавља настајала под утицајем философије живота, под утицајем руских славенофила Шпенглера и Берксона и како је идеја светосавља предлагана као једна европска мисао, као једна универзална идеја, истовремено и као идеја интегралног југословенства . Она дакле, није била никаква провинцијална, него велика идеја једног народа који је са славом и достојанством изашао из Првог свјетског рата и који је на духовном плану покушао да идејом светосавља одговори на катастрофу коју је преживио – појашњава Шијаковић.

Он је додао и да аутори који дискутују о светосављу враћају нас Светом Сави, једном нашем великом узору коме и треба стално да се враћамо, јер је он основа нашег идентитета, тачка ослонца у времену и простору и онај коме дугујемо нашу културу и идентитет.

Према ријечима професора Владислава Топаловића, ова књига у ствари представља истраживање развоја светосавске идеје у раздобљу између два свјетска рата. Знамените личности били су носиоци једне такве идеје, међу њима сигурно најпознатији Николај Велимировић, па онда Јустин Поповић, Ђоко Слијепчевић, Милош Црњански и многи други.

-Идеја светосавља послије Другог свјетског рата је прилично сатанизована, и приказана је као једна профашистичка идеја. Међутим, то је само у једној пропаганди тако, док у потпуности не одговара истини. На жалост и дан данас постоји доста неразумијевања према самом појму светосавља у дијелу српске јавности и у јавностима земаља региона – казао је Топаловић.

Професор Богољуб Шијаковић објавио је многе књиге на тему философије, као и преко 260 студија, чланака, библиографија, рецензија и приказа у домаћој и страној периодици и зборницима на српском, њемачком, енглеском, француском, руском, италијанском, словеначком и бугарском језику. Такође је приредио и већи број стручних тематских зборника. Уредник је и неколико стручних периодичних публикација.

Последњи текстови

Душанка Станковић нови начелник Одјељења за општу управу

На јучерашњој сједници Скупштине општине Фоча за вршиоца дужности начелника општинског Одјељења за општу управу, умјесто Зорана Ћосовића, који је  разријешен са...

Сутјеска поново прволигаш

Након годину дана такмичења у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске ће од јесени поново бити прволигаши, одлучио је данас Фудбалски савез...

Кризни штаб Фоча: Забрињавајући епидемиолошки подаци

Општински штаб за ванредне ситуације оцијенио је на данашњем састанку да је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације на подручју Горњег Подриња и...

Киша и град оштетили путеве, уништили усјеве

Јако невријеме праћено градом и ударима вјетра погодило је јуче Фочу и у рубним дијеловима општине причинило огромну штету на усјевима, објектима...

ОО СДС: Гласање о забрани малих хидроцентрала поигравање пред локалне изборе

Општински одбор СДС-а Фоча сматра да је јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о забрани изградње малих хидроцентрала показало како се актуелна...