Насловна Друштво Liječenje malignih bolesti kod djece

Liječenje malignih bolesti kod djece

25.3 C
Foča

U nedelju, 15. februara širom svijeta obilježiće se Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.

Ovaj dan ustanovljen je od Međunarodne konfederacije roditelja djece oboljelih od raka i Međunarodnog društva pedijatara i onkologa.

Povodom obilježavanja ovog dana, Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti u RS “Iskra”, organizovalo je okrugli sto na temu “Liječenje malignih bolesti kod djece u RS- trenutno stanje i perspektiva”, koji je održan 6.februara u Andrićgradu.

Pored eminentnih imena, profesora medicinskih nauka i subspecijalista, okruglom stolu su prisustvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, izvršni direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Milenko Pađen i direktor UB KC Banja Luka, Mirko Stanetić. Želja svih učesnika okruglog stola je da se djeci oboljeloj od malignih bolesti omoguće najbolji uslovi liječenja i najbolja dijagnostika, tretman, njega i praćenje nakon liječenja.

Dječiji kancer je, na sreću, rijetka bolest, a oboljela djeca iz RS liječe se na Odjeljenju dječije hematoonkologije u Banjaluci, koje je osnovano  1979.g.

Kroz vrata Onkološkog odjeljenja na klinici za dječije bolesti Univeritetske bolnice klinički centar Banja Luka godišnje prođe oko 700 djece sa malignim bolestima i oboljenjima krvi. Najveći broj djece bolnicu napusti izliječen ili sa zadovoljavajućim zdravstvenim stanjem, naglasila je profesor dr Jelica Prodojević Samardžić, šef Odjeljenja za dječiju hematoonkologiju UB KC Banja Luka.

“Dječiji kancer je na sreću, rijetka bolest ali o njemu se malo zna. Čini 1% ukupne onkologije i ono što je tipično jeste da je kancer dječije dobi po svojim tipovima pa i po ponašanju i mnogim segmentima potpuno različit od odraslih. Postoji nekoliko tipova tumora koji su samo karakteristični za dječije doba”, pojasnila je u svom predavanju profesor dr Jelica Prodojević Samardžić.

Zadnjih godina zabilježeni su uspješni rezultati u liječenju svih oblika dječijeg kancera. Najvažnije je uspostaviti tačnu dijagnozu, naglasila je profesor dr Jelica Prodojević Samardžić.

“Koristeći savremene metode Klinički centar u Banja Luci u zadnjim godinama postigao je značajan napredak u dijagnostici. Cilj svih nas, koji smo uključeni u ovaj posao, jeste da se postavi tačna dijagnoza, da se tačno odredi stadijum bolesti i procijeni stepen rizika. Samo na početku bolesti imate priliku da postavite tačnu dijagnozu i kad imate dobru dijagnostiku, možete puno toga dobrog da uradite”.

Nakon tačno uspostavljene dijagnoze neophodno je definisati stadijum bolesti. U multidisciplinarnom pristupu, koji podrazumijeva učešće cijelog tima medicinskih radnika donosi se odluka o optimalnom pristupu za svakog bolesnika.

Radioterapija u okviru ovog vida liječenja je nazaobilazna. Do 2010.godine, radioterapija u RS uopšte nije postojala. Pacijenti su upućivani u neke druge centre. Sagledavajući neophodnost primjene savremene radioterapije za sve građane, odlukom Vlade RS u funkciju je stavljen Centar za radio terapiju u Banja Luci.

O primjeni radioligije u liječenju malignih bolesti u RS profesor dr Dušan Milesunić, načelnik Centra za radioterapiju UB KC Banja Luka je, između ostalog, rekao.

“Danas RS ima najsavremeniji centar za radioterapiju u ovom dijelu Evrope. U trouglu, Ljubljana, Atina, Istambul, ne postoji ovako opremljen radioterapijski centar. Nivo tehnologije koji je instaliran u tom centru odgovara najsavremenijoj tehnologiji i tu se primjenjuju najsavremenije metode. Osim starijih pacijenata, tu se tretiraju i pedijatrijski pacijenti. Nema nijedne tehnike zračenja, osim protonskog zračenja, koja se ne može sprovesti u Banja Luci”.

Iako je u poslednjih pet godina u RS zabilježen napredak, terapija liječenja dječijeg kancera je kompleksna i duga. Značajnu ulogu u tome imaju klinički psiholog i pedagog, kao i najavljena izgradnja Roditeljske kuće namijenjene za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja u RS.

Svrha Roditeljske kuće je u tome da roditelji budu blizu svoje djece, da mogu doći drugi članovi porodice, tako da je dijete okruženo porodičnom atmosferom, a da je istovremeno blizu bolnice.

S obzirom na veličinu i namjenu ovog objekta, potrebno je mnogo sredstava za izgradnju. Iz tog razloga, krajem prošle godine u Banja Luci je, pod pokroviteljstvom predsjednika RS, održano donatorsko veče kada je prikupljeno 830.000 KM.

Izgradnja prve Roditeljske kuće u Republici Srpskoj, trebalo bi da počne kada i nova građevinska sezona.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...