Насловна Друштво Људски фактор узрок већине пожара

Људски фактор узрок већине пожара

9 C
Foča

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно немар становништва при чишћењу пољопривредних имања и остављања неугашене ватре у близини шуме.

Према ријечима командира Територијалне ватрогасне јединице Фоча, Радојице Малиша, велики број пожара настаје усљед спаљивања корова и другог запаљивог материјала приликом чишћења башти и имања.

Фото: Илустрација /Архива/

Проблем представљају и неочишћени димњаци у стамбеним и пословним објектима.

Најчешће се димњаци запале у јесен и у току зиме. Треба извршити редовно чишћење димњака прије сезоне гријања, обично у љетњем периоду да би избјегли ситуације гдје, усљед чађи и нечистоћа, избије пламен што може довести до експлодирања самог димњака – нагласио је Малиш.

Грађани морају да воде рачуна о томе да у случају избијања пожара благовремено обавијесте ватрогасце, да не би долазили у ситуацију да се ватра прошири што захтијева ангажман комплетне јединице и свих расположивих средстава.

Фото: Илустрација /Архива/

-Ми сваке године апелујемо на људе да кад врше чишћење обезбиједе простор приликом паљења. Ако је већа површина у питању и ако у близини има објеката који су изложени опасности од пожара, треба да се јаве Територијалној ватрогасној јединици на 123 да би у договору са нама обезбиједили тај простор како се пожар не би ширио. Нама је у том случају много лакше и једноставније и имамо мање трошкове – казао је Малиш.

Апел грађанима који уређују пољопривредне парцеле упућен је и из Полицијске управе Фоча. Сви власници као и друга лица која учествују у паљењу ватре, дужни су да обавијесте најближу ватрогасну јединицу, да ватру не остављају без надзора и да прије него што напусте парцелу провјере да ли је ватра угашена – наводи се у саопштењу ПУ Фоча. 

Фото: Илустрација /Архива/

Закон о заштити од пожара прописује новчане казне од 100 до 1.000 КМ уколико физичка лица пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.

На подручју општине Фоча у претходној години ватрогасци су интервенисали укупно 373 пута. Ове године у фебруару на терен су изашли чак 22 пута, што је знатно више него у истом мјесецу прошле године.

Последњи текстови

Данас сунчано и топло

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано, вјетровито и топло вријеме, уз малу облачност и дневну температуру од 13...

Два нова случаја вируса корона у Српској, укупно 304

У Републици Српској регистрована су два нова случаја заразе вирусом корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Три нова случаја заразе у Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској регистрована су три нова случаја вируса корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Полицијска управа Фоча обиљежила Дан полиције

Прислуживањем свијећа, одавањем помена испред спомен-обиљежја страдалим припадницима полиције Полицијска управа Фоча обиљежила је Дан полиције – 4. април.  

Епидемиолошка ситуација у Фочи под контролом

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче је задовољавајућа и под контролом. Нема обољелих од вируса корона, у кућној изолацији налазе се 53 лица,...