Насловна Друштво Људски фактор узрок већине пожара

Људски фактор узрок већине пожара

13.9 C
Foča

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно немар становништва при чишћењу пољопривредних имања и остављања неугашене ватре у близини шуме.

Према ријечима командира Територијалне ватрогасне јединице Фоча, Радојице Малиша, велики број пожара настаје усљед спаљивања корова и другог запаљивог материјала приликом чишћења башти и имања.

Фото: Илустрација /Архива/

Проблем представљају и неочишћени димњаци у стамбеним и пословним објектима.

Најчешће се димњаци запале у јесен и у току зиме. Треба извршити редовно чишћење димњака прије сезоне гријања, обично у љетњем периоду да би избјегли ситуације гдје, усљед чађи и нечистоћа, избије пламен што може довести до експлодирања самог димњака – нагласио је Малиш.

Грађани морају да воде рачуна о томе да у случају избијања пожара благовремено обавијесте ватрогасце, да не би долазили у ситуацију да се ватра прошири што захтијева ангажман комплетне јединице и свих расположивих средстава.

Фото: Илустрација /Архива/

-Ми сваке године апелујемо на људе да кад врше чишћење обезбиједе простор приликом паљења. Ако је већа површина у питању и ако у близини има објеката који су изложени опасности од пожара, треба да се јаве Територијалној ватрогасној јединици на 123 да би у договору са нама обезбиједили тај простор како се пожар не би ширио. Нама је у том случају много лакше и једноставније и имамо мање трошкове – казао је Малиш.

Апел грађанима који уређују пољопривредне парцеле упућен је и из Полицијске управе Фоча. Сви власници као и друга лица која учествују у паљењу ватре, дужни су да обавијесте најближу ватрогасну јединицу, да ватру не остављају без надзора и да прије него што напусте парцелу провјере да ли је ватра угашена – наводи се у саопштењу ПУ Фоча. 

Фото: Илустрација /Архива/

Закон о заштити од пожара прописује новчане казне од 100 до 1.000 КМ уколико физичка лица пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.

На подручју општине Фоча у претходној години ватрогасци су интервенисали укупно 373 пута. Ове године у фебруару на терен су изашли чак 22 пута, што је знатно више него у истом мјесецу прошле године.

Посљедњи текстови

Света тајна јелеосвећења у Светосавском храму

Света тајна јелесовећења служиће се сутра у Храму Светог Саве у Фочи од 17.00 часова, најављено је из Црквене општине Фоча.

Бошњаци: У Фочи не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и...

Лоша инфраструктура кочи развој дрвопрераде

Дрвопрерађивачки погони, који послују у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини, годинама се суочавају са лошим снабдијевањем водом и струјом и другим...

Регионални избори у Синдикату управе

У оквиру редовних изборних активности, јуче је у Фочи одржана сједница Регионалног одбора Синдиката управе РС за регију Фоча/Вишеград, којом је предсједавао...

Сјећање на погинуле у Кратинама и Козјој Луци

Борачка организација Фоча у петак, 23. априла, обиљежиће 28 година од погибије 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске у Кратинама код...