Насловна Друштво Људски фактор узрок већине пожара

Људски фактор узрок већине пожара

22 C
Foča

Упркос бројним упозорењима о превентивним мјерама заштите од пожара, у прољећним мјесецима фочански ватрогасци имају пуне руке посла. Узрок већине пожара је људски фактор,односно немар становништва при чишћењу пољопривредних имања и остављања неугашене ватре у близини шуме.

Према ријечима командира Територијалне ватрогасне јединице Фоча, Радојице Малиша, велики број пожара настаје усљед спаљивања корова и другог запаљивог материјала приликом чишћења башти и имања.

Фото: Илустрација /Архива/

Проблем представљају и неочишћени димњаци у стамбеним и пословним објектима.

Најчешће се димњаци запале у јесен и у току зиме. Треба извршити редовно чишћење димњака прије сезоне гријања, обично у љетњем периоду да би избјегли ситуације гдје, усљед чађи и нечистоћа, избије пламен што може довести до експлодирања самог димњака – нагласио је Малиш.

Грађани морају да воде рачуна о томе да у случају избијања пожара благовремено обавијесте ватрогасце, да не би долазили у ситуацију да се ватра прошири што захтијева ангажман комплетне јединице и свих расположивих средстава.

Фото: Илустрација /Архива/

-Ми сваке године апелујемо на људе да кад врше чишћење обезбиједе простор приликом паљења. Ако је већа површина у питању и ако у близини има објеката који су изложени опасности од пожара, треба да се јаве Територијалној ватрогасној јединици на 123 да би у договору са нама обезбиједили тај простор како се пожар не би ширио. Нама је у том случају много лакше и једноставније и имамо мање трошкове – казао је Малиш.

Апел грађанима који уређују пољопривредне парцеле упућен је и из Полицијске управе Фоча. Сви власници као и друга лица која учествују у паљењу ватре, дужни су да обавијесте најближу ватрогасну јединицу, да ватру не остављају без надзора и да прије него што напусте парцелу провјере да ли је ватра угашена – наводи се у саопштењу ПУ Фоча. 

Фото: Илустрација /Архива/

Закон о заштити од пожара прописује новчане казне од 100 до 1.000 КМ уколико физичка лица пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузму све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.

На подручју општине Фоча у претходној години ватрогасци су интервенисали укупно 373 пута. Ове године у фебруару на терен су изашли чак 22 пута, што је знатно више него у истом мјесецу прошле године.

Последњи текстови

Тренинг за синдикалне активисткиње одржан у Требињу

Синдикално едукативни центар из Бањалуке, уз подршку Одјељења за младе Савјета Европе, организовао је у Требињу национални тренинг курс о образовању младих...

Слава СДС-а: Очекујемо побједнички резултат на изборима

Ломљењем славског колача након вечерње службе у фочанском Храму Светог Николе, Општински одбор СДС-а Фоча прославио је вечерас своју крсну славу Петровдан.

Девет новозаражених у Фочи

У посљедња 24 часа у Републици Српској извршено је тестирање 580 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код 119 особа, саопштено...

Сутјеска дочекује Слогу на старту Прве лиге Републике Српске

На отварању Прве лиге Републике Српске, која би требало да почне 8. августа, фудбалери Сутјеске на свом терену састаће се са добојском...

Одобрена средства ИРБ-а за реконструкцију Дома здравља Фоча

Влада Републике Српске одобрила је општини Фоча 86.738 марака за реконструкцију и санацију зграде фочанског Дома здравља. Општина Фоча...