Naslovna Društvo Ljudski faktor uzrok većine požara

Ljudski faktor uzrok većine požara

20.8 C
Foča

Uprkos brojnim upozorenjima o preventivnim mjerama zaštite od požara, u proljećnim mjesecima fočanski vatrogasci imaju pune ruke posla. Uzrok većine požara je ljudski faktor,odnosno nemar stanovništva pri čišćenju poljoprivrednih imanja i ostavljanja neugašene vatre u blizini šume.

Prema riječima komandira Teritorijalne vatrogasne jedinice Foča, Radojice Mališa, veliki broj požara nastaje usljed spaljivanja korova i drugog zapaljivog materijala prilikom čišćenja bašti i imanja.

Foto: Ilustracija /Arhiva/

Problem predstavljaju i neočišćeni dimnjaci u stambenim i poslovnim objektima.

Najčešće se dimnjaci zapale u jesen i u toku zime. Treba izvršiti redovno čišćenje dimnjaka prije sezone grijanja, obično u ljetnjem periodu da bi izbjegli situacije gdje, usljed čađi i nečistoća, izbije plamen što može dovesti do eksplodiranja samog dimnjaka – naglasio je Mališ.

Građani moraju da vode računa o tome da u slučaju izbijanja požara blagovremeno obavijeste vatrogasce, da ne bi dolazili u situaciju da se vatra proširi što zahtijeva angažman kompletne jedinice i svih raspoloživih sredstava.

Foto: Ilustracija /Arhiva/

-Mi svake godine apelujemo na ljude da kad vrše čišćenje obezbijede prostor prilikom paljenja. Ako je veća površina u pitanju i ako u blizini ima objekata koji su izloženi opasnosti od požara, treba da se jave Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na 123 da bi u dogovoru sa nama obezbijedili taj prostor kako se požar ne bi širio. Nama je u tom slučaju mnogo lakše i jednostavnije i imamo manje troškove – kazao je Mališ.

Apel građanima koji uređuju poljoprivredne parcele upućen je i iz Policijske uprave Foča. Svi vlasnici kao i druga lica koja učestvuju u paljenju vatre, dužni su da obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu, da vatru ne ostavljaju bez nadzora i da prije nego što napuste parcelu provjere da li je vatra ugašena – navodi se u saopštenju PU Foča. 

Foto: Ilustracija /Arhiva/

Zakon o zaštiti od požara propisuje novčane kazne od 100 do 1.000 KM ukoliko fizička lica pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Na području opštine Foča u prethodnoj godini vatrogasci su intervenisali ukupno 373 puta. Ove godine u februaru na teren su izašli čak 22 puta, što je znatno više nego u istom mjesecu prošle godine.

Poslednji tekstovi

SO Foča: Usvojene olakšice za privrednike koji nisu radili tokom epidemije

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas, kao vid ublažavanja posljedica pandemije virusa korona i podrške privrednicima, odluku o oslobađanju plaćanja više...

OK avantura se nastavlja: Nektar OK fest od 14. do 16. avgusta

Sedmo izdanje muzičkog festivala Nektar OK fest biće održano na Tjentištu od 14. do 16. avgusta, umjesto u julu kako je to...

U nedelju slava hrama na Osijama

Crkva Svete Trojice na Osijama proslaviće u nedelju krsnu slavu Trojčindan. Sveta liturgija, nakon koje će se obaviti obred...

Kvar na vodovodnoj mreži u Miljevini

Zbog kvara na vodovodnoj mreži u Miljevini došlo je do prekida u vodosnabdijevanju ove mjesne zajednice, saopšteno je iz preduzeća “Izvor”.

SŠC Foča: Rasadničarima stipendija od 100 KM mjesečno

Zanimanje rasadničar nakon više godina vraća se u Srednjoškolski centar Foča i to kao deficitarno, pa će učenici koji ove godine upišu...