Насловна Друштво LU Bakić: Мinistarstvo još nije odobrilo sezonu lova- fočansko lovište na udaru...

LU Bakić: Мinistarstvo još nije odobrilo sezonu lova- fočansko lovište na udaru lovokradica

5 C
Foča

U Sportsko-rekreativnom lovištu “Bakić”, kojim gazduje istoimeno lovačko udruženje iz Foče, još  se čeka saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za otvaranje sezone lova na srndaća.

U Republici Srpskoj sezona na ovu divljač počela je 2. juna i trajaće do 15. septembra, ali Lovačkom udruženju „Bakić“, nakon izborne skupštine, na kojoj je došlo do podjele među lovcima, ministarstvo nije dalo saglasnost.

U fočanskom udruženju tvrde da je njihovo rukovodstvo izabrana legalno, jer je za predsjednika Skupštine udruženja Neđeljka Radanovića, od prisutnih 23, glasalo 14 članova.

Nakon glasanja, osam članova je napustilo sjednicu, ali je, tvrde u „Bakiću“ i potkrepljuju zapisnikom sa sjednice i potpisima, ostalo 15 članova, što je dovoljno za kvorum.

Skupštinu čini ukupno 25 lovaca.

IMG_20180713_103728

Predsjednik Skupštine Lovačkog udruženja „Bakić“ Neđeljko Radanović upozorio je na današnjoj konferenciji za medije da je neotvaranjem sezone lova ostavljen prostor za lovokradice, kojima je teško stati ukraj.

„Već nekoliko puta smo ministarstvu poslali svu dokumentaciju – od zaspisnika do verifikacije mandata i drugih validnih dokumenata, ali nismo dobili saglasnost. Vidimo da se nekontrolisano izlovaljava divljač, što pokušavamo koliko je to moguće da spriječimo, vršeći kontrolu, uz pomoć naših lovaca u svim našim sekcijama“, rekao je Radanović.

Lovačko udruženje „Bakić“ nedavno je posjetila delegacija Lovačkog saveza Republike Srpske, koja se, kažu u Udruženju, uvjerila da su rukovodeći organi izabrani na legalan način, te da u njihovom poslovanju nema nikakvih nepravilnosti.

Predsjednik Upravnog odbora LU „Bakić“ Vlastimir Prodanović smatra da ne postoji nijedan razlog da resorno ministarstvo ne odobri sezonu lova.

„Posebno me boli što neko na sve načine pokušava da uništi naše udruženje, koje je najjače u Srpskoj. Stvaraju nam probleme i oko komercijalnog lova, jer smo imali pet najavljenih lovaca na srneću divljač, a u novembru smo rasprodali lov na divojarca, ali će i to doći u pitanje“, kaže Prodanović.

On je dodao da su u ministarstvu uporni da se ponovo održi izborna skupština.

„Zašto ponovo, kada je rukovodstvo izabrano legalno? „Bakić“ je institucija koja uredno radi, ali se u ministarstvu nešto dešava i mislim da će ovo dovesti i do sudskog procesa, jer oduzeti nekome pravo na gazdovanje lovištem bez ikakvih dokaza je van pameti“, rekao je Prodanović.

Na konferenciji za medije je istaknuto da je „Bakić“ najstarije udruženje lovaca u Republici Srpskoj.

Osnovano je 1905. godine i broji oko 420 lovaca.

Njihovo Sportsko-rekreacino lovište je najveće u Srpskoj i obuhvata 72.600 hektara .

 

 

 

 

 

Последњи текстови

Вукови у Јечмиштима заклали три овце

У селу Јечмишта, у мјесној заједници Челебићи, вукови су заклали двије овце и јагње причинивши штету власнику Милошу Каровићу, који се годинама...

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...

Предсједник Србије посјетио заједнички штанд Фоче и Плужина

Заједнички штанд општина Фоча и Плужине на 42. Међународном сајму туризма у Београду данас су посјетили предсједник Републике Србије Александар Вучић, министарка...