Насловна Друштво Marić: Visok nivo zdravstva zahtijeva i visoke troškove

Marić: Visok nivo zdravstva zahtijeva i visoke troškove

25.3 C
Foča

Radni tim Svjetske banke posjetio je danas Univerzitetsku bolnicu Foča da bi se upoznao sa finansijskim poslovanjem ove ustanove, u okviru projekta sanacije gubitaka zdravstvenih ustanova koji sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

svjetska b
Direktor Univerzitetske bolnice Veljko Marić rekao je da su prihodi bolnice u 2015. godini iznosili 15.963.000 KM, a rashodi 16.670.000, istakavši da je u posljednje tri godine godišnji gubitak bolnice sa 2.800.000 maraka smanjen na 700.000 maraka.

On je naveo da bolnica vuče dugove iz ranijeg perioda, ali da način ugovoranja sredstava sa Fondom zdravstvenog osiguranja nije bio odgovarajući, jer se u bolnici liječi mnogo više pacijenata nego što se ugovorom predvidi.

“Velike zdravstvene ustanove uvijek imaju najveće gubitke, jer rade najsloženije procedure”, rekao je Marić i dodao da visoka zdravstvena zaštita stvara velike gubitke, a postojeći način na koji se oni plaćaju nije dovoljan.

On je podsjetio da je Univerzitetska bolnica, ne samo zdravstvena, već i obrazovna ustanova, ta da bolnica svaki mjesec izdvaja sredstva za plate šest profesora koji ne rade u bolnici.

“Vlada Srpske, odnosno ministarstva zdravlja i obrazovanja bi morali da preuzmu neku obavezu. Mi školujemo oko 30 specijalizanata po svijetu i Evropi, snosimo troškove njihovog školovanja i to bi, takođe, moralo da preuzme neko od ministarstava”, rekao je Marić.

On je istakao da se u fočanskoj bolnici godišnje liječi 13.000 pacijenata iz svih krajeva Srpske.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...