Насловна Друштво Машић: Велики значај од реконструкције пута Фоча-Сарајево

Машић: Велики значај од реконструкције пута Фоча-Сарајево

-3.1 C
Foča

Начелник општине Фоча Радисав Машић сматра да ће планирана реконструкција пута Фоча-Сарајево, која би требало да почне за двије године, донијети велику корист свим локалним заједницама наслоњеним на ову магистралу, те омогућити бржу међуенитетску и међудржавну повезаност.

Машић, који је јуче у Сарајеву присуствовао представљању почетка израде главног пројекта реконструкције пута Фоча-Сарајево, за Радио Фочу истиче да ће овај пројекат у многоме допринијети развоју Фоче, са аспекта унапређења привреде и инфраструктуре, те отварања нових инвестиција.

Веома захтјевна, али  изузетно важна саобраћајница, биће пројектована на нивоу брзе цесте. Рок за израду пројектне документације и њену ревизију је двије године до када би требало да се обезбиједе средства ЕУ за изградњу, појаснио је Машић.

-На тој траси интервенисаће се на 34 дионице што ће омогућити да се саобраћајница доведе на ниво брзе цесте, док ће превој Рогој бити регулисан тунелом, тако да би се саобраћај на тој дионици одвијао брзином од 80 километара на сат. Ми смо јуче разговарали са пројектантима и финансијерима пројекта, а важно је истаћи да је Европска комисија спремна да одобри повољна кредитна средства, како би по завршетку пројекта након двије године, почела реконструкција саобраћајнице-појаснио је он.

Фото: Илустрација

Презентацији пројекта присуствовали су представници свих општина и градова које се налазе уз магистрални пут Фоча-Сарајево, а који су имали прилику да дају приједлоге и будућа могућа рјешења изгледа нове трасе у складу са интересима локалних заједница. Своје приједлоге имала је и општина Фоча.

-Наша примједба односила се на дионицу која пролази кроз Миљевину, јер је идејни пројекат подразумијевао заобилазницу око Миљевине што нама није договарало, јер би се тиме практично одсјекао дио улаза у индустријски дио рудника, а остале би ту и бензинска пумпа и продавнице, тако да је та наша сугестија прихваћена-рекао је Машић.

Изразио је увјерење да ће изградња нове саобраћајнице у многоме подићи привреду Фоче, отворити је још више према другим локалним заједницама у БиХ и региону, али и омогућити довођење нових инвеститора.

-За Фочу је овај пут од изузетне важности јер је сва наша привреда опредијељена према том правцу, па је веома битно да се обезбиједи да сва роба несметано пролази том дионицом и током дана и ноћи, што је сада немогуће, имајући у виду да је током већег дијела године или снијег или клизишта. Шансу видимо и у новим инвеститорима, јер је то најкраћа веза између Сарајева и Подгорице, рачунајући на пут Шћепан Поље-Фоча. У буудћности се размишља о томе да би то била једна прикључница на ауто-пут Сарајево-Београд, поред оне наше према Вардишту-казао је Машић.

Предности које би донијела реконструкција пута Фоча-Сарајево бројне су за читав регион, а међу најважнијим су смањење броја саобраћајних удеса, застоја и одрона током зимског периода, те уштеде у времену путовања.

Последњи текстови

Данас Васкршње задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и...

Вукови у Јечмиштима заклали три овце

У селу Јечмишта, у мјесној заједници Челебићи, вукови су заклали двије овце и јагње причинивши штету власнику Милошу Каровићу, који се годинама...

Спомен црква у Јошаници прикључена на електромрежу

Спомен црква Светих Ћирила и Методија у изградњи у фочанској мјесној заједници Јошаница прикључена је на електромрежу. Средства за...

Изведена монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“, коју је написао врстан познавалац историје и познати српски књижевник Милован Витезовић,...

КУД „Фоча“: Чувари народне традиције

Културно-умјетничко друштво „Фоча“ већ девет година окупља дјецу и младе са циљем очувања и његовања традиције фолклора и народног стваралаштва. Редовни су...