Naslovna Društvo Mašić: Veliki značaj od rekonstrukcije puta Foča-Sarajevo

Mašić: Veliki značaj od rekonstrukcije puta Foča-Sarajevo

0.8 C
Foča

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić smatra da će planirana rekonstrukcija puta Foča-Sarajevo, koja bi trebalo da počne za dvije godine, donijeti veliku korist svim lokalnim zajednicama naslonjenim na ovu magistralu, te omogućiti bržu međuenitetsku i međudržavnu povezanost.

Mašić, koji je juče u Sarajevu prisustvovao predstavljanju početka izrade glavnog projekta rekonstrukcije puta Foča-Sarajevo, za Radio Foču ističe da će ovaj projekat u mnogome doprinijeti razvoju Foče, sa aspekta unapređenja privrede i infrastrukture, te otvaranja novih investicija.

Veoma zahtjevna, ali  izuzetno važna saobraćajnica, biće projektovana na nivou brze ceste. Rok za izradu projektne dokumentacije i njenu reviziju je dvije godine do kada bi trebalo da se obezbijede sredstva EU za izgradnju, pojasnio je Mašić.

-Na toj trasi intervenisaće se na 34 dionice što će omogućiti da se saobraćajnica dovede na nivo brze ceste, dok će prevoj Rogoj biti regulisan tunelom, tako da bi se saobraćaj na toj dionici odvijao brzinom od 80 kilometara na sat. Mi smo juče razgovarali sa projektantima i finansijerima projekta, a važno je istaći da je Evropska komisija spremna da odobri povoljna kreditna sredstva, kako bi po završetku projekta nakon dvije godine, počela rekonstrukcija saobraćajnice-pojasnio je on.

Foto: Ilustracija

Prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici svih opština i gradova koje se nalaze uz magistralni put Foča-Sarajevo, a koji su imali priliku da daju prijedloge i buduća moguća rješenja izgleda nove trase u skladu sa interesima lokalnih zajednica. Svoje prijedloge imala je i opština Foča.

-Naša primjedba odnosila se na dionicu koja prolazi kroz Miljevinu, jer je idejni projekat podrazumijevao zaobilaznicu oko Miljevine što nama nije dogovaralo, jer bi se time praktično odsjekao dio ulaza u industrijski dio rudnika, a ostale bi tu i benzinska pumpa i prodavnice, tako da je ta naša sugestija prihvaćena-rekao je Mašić.

Izrazio je uvjerenje da će izgradnja nove saobraćajnice u mnogome podići privredu Foče, otvoriti je još više prema drugim lokalnim zajednicama u BiH i regionu, ali i omogućiti dovođenje novih investitora.

-Za Foču je ovaj put od izuzetne važnosti jer je sva naša privreda opredijeljena prema tom pravcu, pa je veoma bitno da se obezbijedi da sva roba nesmetano prolazi tom dionicom i tokom dana i noći, što je sada nemoguće, imajući u vidu da je tokom većeg dijela godine ili snijeg ili klizišta. Šansu vidimo i u novim investitorima, jer je to najkraća veza između Sarajeva i Podgorice, računajući na put Šćepan Polje-Foča. U buudćnosti se razmišlja o tome da bi to bila jedna priključnica na auto-put Sarajevo-Beograd, pored one naše prema Vardištu-kazao je Mašić.

Prednosti koje bi donijela rekonstrukcija puta Foča-Sarajevo brojne su za čitav region, a među najvažnijim su smanjenje broja saobraćajnih udesa, zastoja i odrona tokom zimskog perioda, te uštede u vremenu putovanja.

Poslednji tekstovi

Pretežno oblačno

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno, krajem dana moguća je slaba kiša, na planinama snijeg.

Opštinski štab za vanredne situacije osudio pokušaj nasilnog ulaska u Univerzitetsku bolnicu

Opštinski štab za vanredne situacije osudio je pokušaj nasilnog ulaska u Univerzitetsku bolnicu Foča koji se desio sinoć i upozorio građane da...

U Srpskoj 38 novih slučajeva-Ukupno 200 zaraženih

U Republici Srpskoj potvrđeno je 38 novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ljetno računanje vremena počinje sutra ujutro

Ljetno računanje vremena počeće sutra ujutro u 2.00 časa, kada kazaljke na časovniku treba pomjeriti za jedan čas naprijed, na 3.00 časa.

Žena starije dobi prva žrtva virusa korona u Srpskoj

Žena starije životne dobi, koja je imala više hroničnih bolesti, prva je žrtva virusa korona u Republici Srpskoj, izjavio je ministar zdravlja...