Naslovna Društvo Mašić: Veliki značaj od rekonstrukcije puta Foča-Sarajevo

Mašić: Veliki značaj od rekonstrukcije puta Foča-Sarajevo

-4.1 C
Foča

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić smatra da će planirana rekonstrukcija puta Foča-Sarajevo, koja bi trebalo da počne za dvije godine, donijeti veliku korist svim lokalnim zajednicama naslonjenim na ovu magistralu, te omogućiti bržu međuenitetsku i međudržavnu povezanost.

Mašić, koji je juče u Sarajevu prisustvovao predstavljanju početka izrade glavnog projekta rekonstrukcije puta Foča-Sarajevo, za Radio Foču ističe da će ovaj projekat u mnogome doprinijeti razvoju Foče, sa aspekta unapređenja privrede i infrastrukture, te otvaranja novih investicija.

Veoma zahtjevna, ali  izuzetno važna saobraćajnica, biće projektovana na nivou brze ceste. Rok za izradu projektne dokumentacije i njenu reviziju je dvije godine do kada bi trebalo da se obezbijede sredstva EU za izgradnju, pojasnio je Mašić.

-Na toj trasi intervenisaće se na 34 dionice što će omogućiti da se saobraćajnica dovede na nivo brze ceste, dok će prevoj Rogoj biti regulisan tunelom, tako da bi se saobraćaj na toj dionici odvijao brzinom od 80 kilometara na sat. Mi smo juče razgovarali sa projektantima i finansijerima projekta, a važno je istaći da je Evropska komisija spremna da odobri povoljna kreditna sredstva, kako bi po završetku projekta nakon dvije godine, počela rekonstrukcija saobraćajnice-pojasnio je on.

Foto: Ilustracija

Prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici svih opština i gradova koje se nalaze uz magistralni put Foča-Sarajevo, a koji su imali priliku da daju prijedloge i buduća moguća rješenja izgleda nove trase u skladu sa interesima lokalnih zajednica. Svoje prijedloge imala je i opština Foča.

-Naša primjedba odnosila se na dionicu koja prolazi kroz Miljevinu, jer je idejni projekat podrazumijevao zaobilaznicu oko Miljevine što nama nije dogovaralo, jer bi se time praktično odsjekao dio ulaza u industrijski dio rudnika, a ostale bi tu i benzinska pumpa i prodavnice, tako da je ta naša sugestija prihvaćena-rekao je Mašić.

Izrazio je uvjerenje da će izgradnja nove saobraćajnice u mnogome podići privredu Foče, otvoriti je još više prema drugim lokalnim zajednicama u BiH i regionu, ali i omogućiti dovođenje novih investitora.

-Za Foču je ovaj put od izuzetne važnosti jer je sva naša privreda opredijeljena prema tom pravcu, pa je veoma bitno da se obezbijedi da sva roba nesmetano prolazi tom dionicom i tokom dana i noći, što je sada nemoguće, imajući u vidu da je tokom većeg dijela godine ili snijeg ili klizišta. Šansu vidimo i u novim investitorima, jer je to najkraća veza između Sarajeva i Podgorice, računajući na put Šćepan Polje-Foča. U buudćnosti se razmišlja o tome da bi to bila jedna priključnica na auto-put Sarajevo-Beograd, pored one naše prema Vardištu-kazao je Mašić.

Prednosti koje bi donijela rekonstrukcija puta Foča-Sarajevo brojne su za čitav region, a među najvažnijim su smanjenje broja saobraćajnih udesa, zastoja i odrona tokom zimskog perioda, te uštede u vremenu putovanja.

Poslednji tekstovi

Danas Vaskršnje zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i...

Vukovi u Ječmištima zaklali tri ovce

U selu Ječmišta, u mjesnoj zajednici Čelebići, vukovi su zaklali dvije ovce i jagnje pričinivši štetu vlasniku Milošu Karoviću, koji se godinama...

Spomen crkva u Jošanici priključena na elektromrežu

Spomen crkva Svetih Ćirila i Metodija u izgradnji u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica priključena je na elektromrežu. Sredstva za...

Izvedena monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“

Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“, koju je napisao vrstan poznavalac istorije i poznati srpski književnik Milovan Vitezović,...

KUD „Foča“: Čuvari narodne tradicije

Kulturno-umjetničko društvo „Foča“ već devet godina okuplja djecu i mlade sa ciljem očuvanja i njegovanja tradicije folklora i narodnog stvaralaštva. Redovni su...