Naslovna Društvo Maturant Bogoslovije pobjednik 9. takmičenja u besjedništvu “Slovo ljubve”

Maturant Bogoslovije pobjednik 9. takmičenja u besjedništvu “Slovo ljubve”

12.9 C
Foča

U Srednjoj bogoslovskoj školi Svetog Petra Dabrobosanskog u Velečevu kod Foče danas je održano deveto takmičenje srednjoškolaca u recitovanju “Slovo ljubve”, na kojem je pobijedio učenik petog razreda ove škole Ivan Topić iz Gradiške.

Takmičenje je prvi put imalo regionalni karakter, pa su osim učenika Bogoslovije i Srednjoškolg centra Foča, nastupili i srednjoškolci iz Nevesinja i Višegrada, a ovogodišnja tema bile su besjede Svetog Nikolaja Velimirovića.

besjede 1

 

Mudrosti jednog od najvećih filozofa Srpske pravoslavne crkve kazivalo je, sa velikim žarom, 13 mladih oratora, a Topić je prvu nagradu zaslužio besjedom “Iznad istoka i zapada”.

“ Pripremao sam se oko mjesec dana uz pomoć našeg profesora Neđa Nikačevića. Za besjedništvo je vjerujem, pored uvježbanja tehnike, potrebno posjedovati dar i odgovarajuću boju glasa, a mi u školi imamo i poseban predmet kojim ozbiljnije pristupamo besjedništvu, posebno u hrišćanstvu i pravoslavlju”, rekao je Topić, koji se priprema da upiše Bogoslovski fakultet u Čikagu.

Dobitnik druge nagrade, učenik trećeg razreda Bogoslovije Boban Kovačević iz Gradiške ističe da je besjedništvo dio njihove buduće profesije.

“ Posebno je interesantno izgovarati besjede vladike Nikolaja, jer je i on sam bio veliki besjednik”, rekao je Kovačević.

besjede svi

 

Treću nagradu podijelile su učenica trećeg razreda Srednjoškolskog centra Foča Sonja Gagović, koja je prošlogodišnji pobjednik, i učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra Višegrad Marina Glogovac.

“ Za mene je ovo takmičnje veoma važno jer se bavim glumom i mislim da mi može pomoći u budućem radu”, rekla je Glogovac.

Predsjednik žirija, profesor Bogoslovije Nikola Kovač naglasio je da su svi kandidati devetog opštinskog i prvog regionalnog takmičenja u recitovanju bili odlični. “ Žiri je, zaista, imao težak zadatak da izabere najboljeg, tako da se prvi put desilo da dvije učenice podijele treće mjesto”, rekao je Kovač.

Poslednji tekstovi

Obustava saobraćaja na putu Foča-Jošanica

Zbog rekonstrukcije saobraćajnice, put Foča-Jošanica na dijelu kod  Univerzitetske bolnice Foča, u dužini od 500 metara, od danas do 1.oktobra biće zatvoren...

Male hidroelektrane pomogle Univerzitetsku bolnicu Foča

Univerzitetska bolnica Foča dobila je šest aparata za praćenje vitalnih funkcija i laminarnu komoru za pripremu onkoloških lijekova čija je vrijednost 90.000...

Dio naselja Brod na Drini sutra bez struje

Zbog rekonstrukcije niskonaponske mreže u naselju Brod na Drini, sutra će u periodu od 09.00 do 15.00 časova, bez struje biti potrošači...

Sahranjen Dušan Vuković, dugogodišnji radnik Centra za kulturu i informisanje

Dugogodišnji radnik Centra za kulturu i informisanje, Dušan Vuković, sahranjen je danas na groblju u Jošanici. Vuković je, nakon...

U Foči pooštrene mjere zaštite od virusa korona

Štab za vanredne situacije opštine Foča pooštrio je postojeće mjere zaštite od virusa korona, zabranivši masovna okupljanja srednjoškolaca i učenika osnovnih škola...