Насловна Друштво Medicinski fakultet izrastao u respektabilnu naučno-obrazovnu instituciju

Medicinski fakultet izrastao u respektabilnu naučno-obrazovnu instituciju

10.2 C
Foča

Svečanom sjednicom na kojoj su dodjeljena priznanja pojedincima koji su doprinijeli razvoju fakulteta, kao i najboljim istraživačima među studentima i nastavnicima, Medicinski fakultet u Foči obilježio je 26 godina postojanja i uspješnog rada. Ova visokoškolska ustanova izrasla je u ozbiljnu i respektabilnu instituciju posvećenu najvišim standradima u obrazovanju i naučnom istraživanju, poručeno je sa svečanosti.

Najbolji istraživač među studentima je Stanija Jovanović iz Ugljevika, student šeste godine na odsjeku stomatologija.

-Posjetila sam više kongresa, kako doktora stomatologije, tako i studentskih, a na kongresu u Zagrebu sam osvojila drugo mjesto za najbolju prezentaciju. Bazirala sam se na protetiku, dječiju stomatologiju i parodentologiju, ali sam pokušala da obuhvatim cjelokupnu stomatologiju-rekla je Jovanovićeva.

Za najboljeg nastavnika istraživača za ovu godinu nagrađen je doktorand i koordinator Centra za biomedicinske nauke Bojan Joksimović. Njegovim istraživanjem imunoloških terapija kod pacijenata oboljelih od karcinoma dokazano je da primjenom određenih blokatora ćelija, koje je koristio u istraživanju, procenat preživljavanja pacijenata može biti mnogo veći.

-Nas je deset doktoranada, pišemo doktorske teze, objavljujemo radove u renomiranim međunarodnim časopisima, dokazujući na svjetskom nivou da se bavimo pravom naukom koja može da ima veliki efekat, naročito, što se tiče moje teme, na pacijente koji boluju od tumora-rekao je Joksimović.

Osim što je Centar za biomedicinske nauke temelj za dalje stvaranje sopstvenih visokokvalitetnih kadrova  njegovim formiranjem napravljen je veliki iskorak u oblasti naučnoistraživačkog rada. Rukovodstvo Fakulteta godinama je ulagalo napore da se održi i unaprijedi kvalitet rada.

-U fazi je opremanje još jednog centra – za rani rast i razvoj, pored Centra za stomatologiju u koji su posljednjih godina uložena značajna sredstva. Medicinski fakultet postao je ozbiljna i respektabilna naučno-obrazovna institucija-rekao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dojučerašnji dekan Medicinskog fakulteta.

Novi dekan Dejan Bokonjić rekao je da imaju mnogo planova, prije svega nastavak akreditacije preostalih programa – specijalne edukacije i rehabilitacije i zdravstvene njege, kao i stvaranje Centra izvrsnosti.

-Dodatni korak, nakon osnivanja naučnoistraživačkog centra, je formiranje Centra izvrsnosti odakle su već počeli da izlaze vrlo ozbiljni radovi, visokorangirani u međunarodnim časopisima- rekao je Bokonjić.

On je napomenuo da je sve spremno za pokretanje studija na engleskom jeziku od naredne školske godine.

-Imaćemo dosta kandidata iz inostranstva, što će biti sjajna referenca i dalje otvaranje i ozbiljna internacionalizacija našeg fakulteta-rekao je Bokonjić.

Rasli zajedno sa Republikom Srpskom, Medicinski fakultet sa Univerzitetskom bolnicom i Bogoslovskim fakultetom, veliki su potencijal grada na Drini i Ćehotini.

-Foča je zahvaljujući fakultetima i bolnici napravila velike iskorake u odnosu na sve opštine u okruženju i postala perjanica u istočnom dijelu Srpske i sa ponosom to kažemo zato što su kadrovi ono što je u našem gradu najvrednije-rekao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

Plaketa Medicinskog fakulteta uručena je profesoru farmakologije u penziji Slobodanu Milovanoviću, a dodijeljeno je i više zahvalnica, među kojima i Seni Durutović iz Nikšića, koja je za vrijeme rata sa Kolom srpskih sestara prikupljala pomoć u Crnoj Gori za profesore i studente ovog fakulteta.

Medicinski fakultet u Foči osnovan je 1993. godine nastavljajući tradiciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući najviše angažmanu srpskih ljekara i profesora izbjeglih i protjeranih iz Sarajeva, koji su za novo sjedište fakulteta izabrali Foču i tadašnju Opštu bolnicu, današnju Univerzitetsku bolnicu, kao nastavnu bazu. Za više od četvrt vijeka nikada se nije odstupilo od zacrtanih planova i vizije koju su imali njegovi osnivači, prvi dekani i uvaženi profesori.

Fakultet danas ima četiri studijska programa – medicina, stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, a 2014. godine zaživio je i treći ciklus sudija.

Na Medicinskom fakultetu u Foči trenutno studira oko 1.500 studenata iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...