Насловна Друштво Medicinski fakultet izrastao u respektabilnu naučno-obrazovnu instituciju

Medicinski fakultet izrastao u respektabilnu naučno-obrazovnu instituciju

9.8 C
Foča

Svečanom sjednicom na kojoj su dodjeljena priznanja pojedincima koji su doprinijeli razvoju fakulteta, kao i najboljim istraživačima među studentima i nastavnicima, Medicinski fakultet u Foči obilježio je 26 godina postojanja i uspješnog rada. Ova visokoškolska ustanova izrasla je u ozbiljnu i respektabilnu instituciju posvećenu najvišim standradima u obrazovanju i naučnom istraživanju, poručeno je sa svečanosti.

Najbolji istraživač među studentima je Stanija Jovanović iz Ugljevika, student šeste godine na odsjeku stomatologija.

-Posjetila sam više kongresa, kako doktora stomatologije, tako i studentskih, a na kongresu u Zagrebu sam osvojila drugo mjesto za najbolju prezentaciju. Bazirala sam se na protetiku, dječiju stomatologiju i parodentologiju, ali sam pokušala da obuhvatim cjelokupnu stomatologiju-rekla je Jovanovićeva.

Za najboljeg nastavnika istraživača za ovu godinu nagrađen je doktorand i koordinator Centra za biomedicinske nauke Bojan Joksimović. Njegovim istraživanjem imunoloških terapija kod pacijenata oboljelih od karcinoma dokazano je da primjenom određenih blokatora ćelija, koje je koristio u istraživanju, procenat preživljavanja pacijenata može biti mnogo veći.

-Nas je deset doktoranada, pišemo doktorske teze, objavljujemo radove u renomiranim međunarodnim časopisima, dokazujući na svjetskom nivou da se bavimo pravom naukom koja može da ima veliki efekat, naročito, što se tiče moje teme, na pacijente koji boluju od tumora-rekao je Joksimović.

Osim što je Centar za biomedicinske nauke temelj za dalje stvaranje sopstvenih visokokvalitetnih kadrova  njegovim formiranjem napravljen je veliki iskorak u oblasti naučnoistraživačkog rada. Rukovodstvo Fakulteta godinama je ulagalo napore da se održi i unaprijedi kvalitet rada.

-U fazi je opremanje još jednog centra – za rani rast i razvoj, pored Centra za stomatologiju u koji su posljednjih godina uložena značajna sredstva. Medicinski fakultet postao je ozbiljna i respektabilna naučno-obrazovna institucija-rekao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dojučerašnji dekan Medicinskog fakulteta.

Novi dekan Dejan Bokonjić rekao je da imaju mnogo planova, prije svega nastavak akreditacije preostalih programa – specijalne edukacije i rehabilitacije i zdravstvene njege, kao i stvaranje Centra izvrsnosti.

-Dodatni korak, nakon osnivanja naučnoistraživačkog centra, je formiranje Centra izvrsnosti odakle su već počeli da izlaze vrlo ozbiljni radovi, visokorangirani u međunarodnim časopisima- rekao je Bokonjić.

On je napomenuo da je sve spremno za pokretanje studija na engleskom jeziku od naredne školske godine.

-Imaćemo dosta kandidata iz inostranstva, što će biti sjajna referenca i dalje otvaranje i ozbiljna internacionalizacija našeg fakulteta-rekao je Bokonjić.

Rasli zajedno sa Republikom Srpskom, Medicinski fakultet sa Univerzitetskom bolnicom i Bogoslovskim fakultetom, veliki su potencijal grada na Drini i Ćehotini.

-Foča je zahvaljujući fakultetima i bolnici napravila velike iskorake u odnosu na sve opštine u okruženju i postala perjanica u istočnom dijelu Srpske i sa ponosom to kažemo zato što su kadrovi ono što je u našem gradu najvrednije-rekao je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

Plaketa Medicinskog fakulteta uručena je profesoru farmakologije u penziji Slobodanu Milovanoviću, a dodijeljeno je i više zahvalnica, među kojima i Seni Durutović iz Nikšića, koja je za vrijeme rata sa Kolom srpskih sestara prikupljala pomoć u Crnoj Gori za profesore i studente ovog fakulteta.

Medicinski fakultet u Foči osnovan je 1993. godine nastavljajući tradiciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući najviše angažmanu srpskih ljekara i profesora izbjeglih i protjeranih iz Sarajeva, koji su za novo sjedište fakulteta izabrali Foču i tadašnju Opštu bolnicu, današnju Univerzitetsku bolnicu, kao nastavnu bazu. Za više od četvrt vijeka nikada se nije odstupilo od zacrtanih planova i vizije koju su imali njegovi osnivači, prvi dekani i uvaženi profesori.

Fakultet danas ima četiri studijska programa – medicina, stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, a 2014. godine zaživio je i treći ciklus sudija.

Na Medicinskom fakultetu u Foči trenutno studira oko 1.500 studenata iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Последњи текстови

СШЦ Фоча: Расадничарима стипендија од 100 КМ мјесечно

Занимање расадничар након више година враћа се у Средњошколски центар Фоча и то као дефицитарно, па ће ученици који ове године упишу...

Прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на фочанским ријекама

Неформална група грађана Фоче „Сачувајмо ријеке Фоче“ организује прикупљање потписа против изградње хидроелектрана на ријеци Бјелави и осталим ријекама на територији општине.

Мјештани: Не дамо Бјелаву и Малу Бјелаву

Почетком априла фочанско предузеће „Србињепутеви“ започело је припремне радове на изградњи мини хидроцентрала Бјелава и Мала Бјелава на истоименој ријеци што је...

ОО СДС Фоча: Изјаве Бегије Смајић вријеђају припаднике српског народа

У саопштењу достављеном медијима ОО СДС-а Фоча наводи се да је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске чија је тема била...

Осумњичен да је намјерно возилом ударио пјешака

Фочанска полиција ухапсила је мушкарца чији су иницијали М.Н. из Фоче који је возилом задао тешке повреде суграђанину са иницијалима М.Н, саопштено...