Насловна Друштво Медицински факултет у Фочи први у Српској у редовну наставу увео уградњу...

Медицински факултет у Фочи први у Српској у редовну наставу увео уградњу зубног имплантата

2.5 C
Foča

Студенти одсјека стоматологије на Медицинском факултету у Фочи од ове године имаће први пут прилику да у склопу редовне наставе присуствују интервенцијама уградње имплантата, које су до сада на овакав начин могле да се уче само након завршеног факултета у оквиру специјализације, по чему ће ова високошколска установа бити јединствена у Српској.

У Специјалистичком центру за стоматологију Медицинског факултета данас је изведена прва операције уградње имплантата, чиме је овај центар постао прва јавна здравствена установа на истоку Српске која врши услуге имплантологије.

Оно што је пацијентима веома важно је што ће ова услуга, која иначе у просјеку по једном зубу са протетском надоградњом кошта око 1.500 КМ, на Медицинском факултету у Фочи бити јефтинија за 30 одсто, а моћи ће да се плаћа и у ратама.

Пацијент Ивана Спарић из Прибоја каже да се одлучила да операцију обави на Медицинском факултету у Фочу јер је од пријатеља добила најбоље препоруке.

„Мислим да је имплантат најбоље рјешење“, рекла је Спарићева.

Операцију је обавила група наставника овог факултета предвођена специјалистом оралне хирургије Славољубом Томићем.

Он је нагласио да је ово велики искорак у настави, јер ову интервенцију, и то углавном на демонстрационим моделима у оквиру курсева раде свршени студенти или специјализанти и специјалисти оралне хирургије.

 „Ова интервенција је уобичајена и свако од нас је и раније радио, али данас је званично презентујемо на нашем факултету и специфична је по томе што ће студенти додипломци први пут имати прилику да у склопу редовног образовања присуствују таквим интервенцијама, да на демо моделима уграђују имплантате и да са колегама са протетике испрате комплетну причу на живом пацијенту“, рекао је Томић.

За данашњу пацијенткињу је навео да ће уградњом имплантата избјећи непотребна брушења и оштећења здравих зуба, те да ће након уградње протетске надокнаде имати лијеп осмијех и функцију зуба у пуном обиму.

Специјалиста стоматолошке протетике Ђорђе Божовић објашњава да се безубо поље може санирати на два начина- традиционалним мостовима, што подразумијева брушење здравог зуба или уградњом имплантата, што је тренд у свијету.

„Они могу да се уграде непосредно након вађења, као у данашњем случају, што је предност, јер пацијент у једном дану извади зуб којем нема спаса, добије имплантат и привремену протетску надокнаду и тако изађе са дефинитивним протетским радом. Други случај је када пацијент ради анатомских услова није у могућности да му се уграде одмах имплантати,  тада се уради коштана и ткивна трансплатација и након четири до шест мјесеци уграде се импантати, а затим након одређеног периода и прететска надокнада“, рекао је Божовић.

Помоћник декана Медицинског факултета за одсјек стоматологија Никола Стојановић истиче да је вишеструка корист увођења ове процедуре у редовну наставу.

Он је најавио да ће од љетног семестра кренути вјежбе уградње имплантата на демонстрационим моделима, а студентима шесте године биће демонстрирана интервенција на пацијенту.

„Поред тога, бенифити су велики не само за локалну заједницу, него за цијели исток Републике Српске, јер смо једина јавна здравствена установа на том подручју која врши ову услугу и при томе по цијени нижој за 30 одсто и на више рата“, рекао је Стојановић.

Он је додао да су у протеклом периоду уложена знатна средства у опремање Специјалистичког центра за стоматологију, који посједује шест специјалистичких и једну операциону салу, те изузетно стручан кадар.

„Циљ нам је да будемо најјача стоматолошка установа у овом дијелу Српске. Имамо амбициозан план да направимо још једну клиничку салу, да мало побољшамо дијагностику, зуботехнички лабораториј и да буквално будемо мјесто гдје свака услуга може да се пружи пацијенту“, навео је Стојановић.

Захваљујући уговору Специјалистичког центра са Фондом здравственог осигурања Српске, пацијенти однедавно на овом мјесту могу са упутницом породичног љекара, уз плаћање само паритципације, да у добију све врсте стоматолошких услуга. 

Последњи текстови

ОШ „Веселин Маслеша“: До 13. априла упис дјеце у први разред искључиво путем телефона или електронске поште

Пријављивање дјеце за упис у први разред у наредној школској години, због актуелне ситуације изазване вирусом корона, у Основној школи „Веселин Маслеша“ вршиће се...

Јавни позив за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и грађанки“

Центри цивилних иницијатива расписали су јавни позив за младе локалне лидере за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и...

Бесплатне маске за ратне војне инвалиде

Удружење ратних војних инвалида Фоча обавијестило је чланство да ће се расподјела заштитних маски вршити сваким радним даном од 09.00 до 14.00 часова...

Објекти који раде морају вршити дезинфекцију бар једном седмично

Општински штаб за ванредне ситуације донио је данас наредбу којом је обавезао власнике свих објеката, којима је дозвољен рад, да најмање једном...

Захтјев министарству да се дио Студентског дома користи као карантин

Општински штаб за ванредне ситуације обратиће се данас Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске захтјевом да се...