Насловна Друштво Медицински факултет у Фочи први у Српској у редовну наставу увео уградњу...

Медицински факултет у Фочи први у Српској у редовну наставу увео уградњу зубног имплантата

1.6 C
Foča

Студенти одсјека стоматологије на Медицинском факултету у Фочи од ове године имаће први пут прилику да у склопу редовне наставе присуствују интервенцијама уградње имплантата, које су до сада на овакав начин могле да се уче само након завршеног факултета у оквиру специјализације, по чему ће ова високошколска установа бити јединствена у Српској.

У Специјалистичком центру за стоматологију Медицинског факултета данас је изведена прва операције уградње имплантата, чиме је овај центар постао прва јавна здравствена установа на истоку Српске која врши услуге имплантологије.

Оно што је пацијентима веома важно је што ће ова услуга, која иначе у просјеку по једном зубу са протетском надоградњом кошта око 1.500 КМ, на Медицинском факултету у Фочи бити јефтинија за 30 одсто, а моћи ће да се плаћа и у ратама.

Пацијент Ивана Спарић из Прибоја каже да се одлучила да операцију обави на Медицинском факултету у Фочу јер је од пријатеља добила најбоље препоруке.

„Мислим да је имплантат најбоље рјешење“, рекла је Спарићева.

Операцију је обавила група наставника овог факултета предвођена специјалистом оралне хирургије Славољубом Томићем.

Он је нагласио да је ово велики искорак у настави, јер ову интервенцију, и то углавном на демонстрационим моделима у оквиру курсева раде свршени студенти или специјализанти и специјалисти оралне хирургије.

 „Ова интервенција је уобичајена и свако од нас је и раније радио, али данас је званично презентујемо на нашем факултету и специфична је по томе што ће студенти додипломци први пут имати прилику да у склопу редовног образовања присуствују таквим интервенцијама, да на демо моделима уграђују имплантате и да са колегама са протетике испрате комплетну причу на живом пацијенту“, рекао је Томић.

За данашњу пацијенткињу је навео да ће уградњом имплантата избјећи непотребна брушења и оштећења здравих зуба, те да ће након уградње протетске надокнаде имати лијеп осмијех и функцију зуба у пуном обиму.

Специјалиста стоматолошке протетике Ђорђе Божовић објашњава да се безубо поље може санирати на два начина- традиционалним мостовима, што подразумијева брушење здравог зуба или уградњом имплантата, што је тренд у свијету.

„Они могу да се уграде непосредно након вађења, као у данашњем случају, што је предност, јер пацијент у једном дану извади зуб којем нема спаса, добије имплантат и привремену протетску надокнаду и тако изађе са дефинитивним протетским радом. Други случај је када пацијент ради анатомских услова није у могућности да му се уграде одмах имплантати,  тада се уради коштана и ткивна трансплатација и након четири до шест мјесеци уграде се импантати, а затим након одређеног периода и прететска надокнада“, рекао је Божовић.

Помоћник декана Медицинског факултета за одсјек стоматологија Никола Стојановић истиче да је вишеструка корист увођења ове процедуре у редовну наставу.

Он је најавио да ће од љетног семестра кренути вјежбе уградње имплантата на демонстрационим моделима, а студентима шесте године биће демонстрирана интервенција на пацијенту.

„Поред тога, бенифити су велики не само за локалну заједницу, него за цијели исток Републике Српске, јер смо једина јавна здравствена установа на том подручју која врши ову услугу и при томе по цијени нижој за 30 одсто и на више рата“, рекао је Стојановић.

Он је додао да су у протеклом периоду уложена знатна средства у опремање Специјалистичког центра за стоматологију, који посједује шест специјалистичких и једну операциону салу, те изузетно стручан кадар.

„Циљ нам је да будемо најјача стоматолошка установа у овом дијелу Српске. Имамо амбициозан план да направимо још једну клиничку салу, да мало побољшамо дијагностику, зуботехнички лабораториј и да буквално будемо мјесто гдје свака услуга може да се пружи пацијенту“, навео је Стојановић.

Захваљујући уговору Специјалистичког центра са Фондом здравственог осигурања Српске, пацијенти однедавно на овом мјесту могу са упутницом породичног љекара, уз плаћање само паритципације, да у добију све врсте стоматолошких услуга. 

Посљедњи текстови

Митрополит Хризостом: Свети Сава повео српски народ путем спасења

Светом архијерејском литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, славу је прославио највећи православни храм у БиХ-Светосавски храм у Фочи....

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...