Насловна Друштво Međunarodni dan joge obilježen u Foči

Međunarodni dan joge obilježen u Foči

7 C
Foča

Povodom Međunarodnog dana joge u fočanskom Centru za kulturu i informisanje održana je zajednička vježba ove tehnike, u organizaciji Opštine Foča i Ambasade Indije u Budimpešti.

Drevnu tehniku harmonije uma, tijela i emocija, prema riječima instruktorice joge Amre Kubat, svako može vježbati bez obzira na zdravlje, godine, životne okolnosti i religiju. Joga ne pripada nijednoj religiji niti oblasti, ona pripada cijelom svijetu i čovječanstvu, iako je Indija njen dom.

-Joga je zapravo jedinstvo, sjedinjenje, odnosno harmonija i zdravlje, nešto čemu svi težimo, da uskladimo fizički, duhovni i mentalni dio, i tako jedino možemo biti srećni. Sastoji se od asana, odnosno položaja, pokreta tijela, u kojima se ostaje određeni dio, i tehnike disanja kroz koju dolazimo do povezivanja sa samim sobom. Joga je čitava filozofija koja obuhvata i druge segmente života, ali ono što smo danas radili jeste vježbanja asana i tehnike disanja-rekla je Kubatova, koja je i predstavnik Ambasade Indije.

20190616_112215

Zajedničkoj vježbi za duh i tijelo odazvalo se dvadesetak malih i velikih Fočaka koji su se kroz četrdesetpetominutni čas upoznali sa prednostima praktikovanja joge.

Saradnja Foče i Indije počela je prije dvije godine posjetom tadašnjeg nerezidentnog ambasadora Indije u BiH Rahula Čabre ovoj lokaloj zajednici, a intenzivira se brojnim zajedničkim kulturnim i drugim manifestacijama, kao što je obilježavanje Svjetskog dana joge. Iz lokalne uprave najavljuju proširenje zajedničke saradnje i na druge oblasti.

-Saradnja se može nastaviti i na turističkom planu, Indija grabi ubrzanim koracima kada je turizam u pitanju. U narednom periodu treba raditi na spajanju naših agencija, turističkih organizacija sa njihovim, jer to je zaista velika zemlja koja ima šta da ponudi, a i mi imamo bogate turističke potencijale i ponudu-rekao je Igor Ćurčić, stručni saradnik za kulturu i turizam opštine Foča.

Foča se na ovaj način, drugu godinu uzastopno, pridružila obilježavanju Svjetskog dana joge, koji se inače širom svijeta obilježava 21. juna i šesti je grad u BiH koji učestvuje u tome, a pored Banjaluke drugi u Republici Srpskoj.

Последњи текстови

Повећан број пацијената са симптомима респораторних вирусних инфекција

Протеклих дана у Дому здравља у Фочи повећан је број пацијената који се јављају са симптомима респораторних вирусних инфекција. Како су...

Утврђен термин седмог ОК феста на Тјентишту

Седмо издање музичког фестивала Нектар ОК фест биће одржано на Тјентишту од 17. до 19. јула ове године, саопштили су данас организатори.

У понедјељак књижевно вече са Нелетом Карајлићем

У Градском позоришту у Фочи у понедјељак, 3. фебруара биће одржано књижевно вече са Нелетом Карајлићем. Познати музичар, композитор и писац...

Данас облачно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће преовладавати промјенљиво до претежно облачно и вјетровито вријеме, мјестимично са кишом и релативно...

Фочанске школе прославиле свог небеског заштитника

Славским обредом и богатим културно-забавним програмом ученици, наставници и професори фочанских основних школа и Средњошколског центра прославили су крсну славу и Дан школе, Светог Саву.