Naslovna Društvo Miljevina- protest zbog nestašice vode

Miljevina- protest zbog nestašice vode

3.5 C
Foča

Mještani Miljevine okupili su se danas ispred osnovne škole u ovom naselju u znak protesta zbog problema u vodosnabdijevanju. Nastave u školi nije bilo jer roditelji nisu željeli da pošalju djecu, smatrajući da zbog nestašice vode higijena u školi nije na zadovoljavajućem nivou.

“Roditelji nisu dozvolili djeci da idu u školu zbog nehigijene i zbog revolta. Iz opštine su nam govorili da imamo strpljenja i mi smo, zaista, imali strpljenja. Rok je bio 1. novembar,  a kako voda nije došla do 1. novembra okupili smo se i mirnim protestima dali do znanja nadležnima da se mora obratiti više pažnje ovom problemu. Da li je neko svjesno ili nesvjesno ugrozio naš izvor mi to ne znamo, ali molimo nadležne da što hitnije riješe problem”, rekla je predsjednik mjesne zajednice Miljevina Vesna Gagović.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da se vodosnabdijevanje Miljevine dobrim dijelom stabilizovalo, te da od danas neće biti redukcija. On je naveo da nije bilo potrebe da roditelji ne pošalju djecu u školu, jer u školi nema nikakve zaraze.

“Nije bilo razloga da se na bilo koji način škola umiješa u ovo i da se djeca koriste za protest. Niko po zakonu nema pravo da djecu sprečava da idu u školu. Ako nisu zadovoljni uslovima, postoje nadležne inspekcijske službe, nadležni republički organ kome se treba obratiti, pa neka on kaže te mjere. Mi smo o svemu tome vodili računa i nije bilo razloga za posezanjem te mjere“, kaže Mašić.

On navodi da je mala kiša bila dovoljna da se rezervoari napune, i da već danas prelivaju vodu.

Odbacio je sumnje mještana Miljevine da se cijevima postavljenim na izvorištu voda doprema na malu hidrocentralu, ističući da takvi navodi nemaju osnova i da o svim radovima brigu vodi republički nadzorni organ.

„To je besmislica, jer postoji nadzor iz Banjaluke koji kontroliše ovu međunarodnu investiciju, koja se finansira sredstvima Evropske banke. Nadzor je bio na terenu. Ja sam zajedno sa mještanima, nadzorom i izvođačima radova bio na terenu i vidjeli smo da radovi teku kako je projektom predviđeno. Problem je što je ovo bio duži sušni period i što na izvorištu nije bilo dovoljno vode, tim više što su gubici na tom cjevovodu koji je star više od 50 godina ogromni. To su stare cementno-azbestne cijevi i gubici su veliki, a projektom nije predviđena sanacija cjevovoda, već samo izrada nove kaptaže“, objašnjava Mašić.

Nakon završetka radova na kaptaži, dodaje načelnik, biće otklonjeni i kvarovi na mreži.

„Angažovali smo ekipu koja detektuje kvarove, a naša ekipa će ih otklanjati, tako da ćemo imati sigurno vodosnabdijevanje Miljevine“, naveo je Mašić.

Načelnik je istakao da su građani s razlogom nezadovoljni, jer su radovi išli dosta sporo.

„Možda smo mogli raditi brže, ali su uslovi na terenu zaista bili takvi da je trebalo dopremiti materijal, da je trebalo da se beton osuši, da se armirani beton pojača, sve ono što građavenci kažu za šta je potrebno vrijeme. U svakom slučaju, sve radimo s ciljem da građani Miljevine imaju dovoljno vode za piće i u sušnom periodu, kakav je bio ove godine kada smo imali tri mjeseca sušnog perioda“, rekao je Mašić.

On je dodao da će nakon stabilizacije vremenskih prilika  radovi biti nastavljeni i da se očekuje da će biti završeni za 15-ak dana.

Direktor preduzeća „Izvor“ Miomir Bojat potvrdio je da su danas obustavljene redukcije vode.

„Stigle su dovoljne količine u rezervoar Rataji u Miljevini i od danas nema više restrikcija vode. Radovi su otprilike na polovini i mora se još jedan dio vode dokaptirati. Nije se moglo ići dalje u radove, kako je objasnio izvođač, da se ne bi skroz prekinuo dotok vode za Miljevinu, pa se moralo raditi polako i precizno. Čim dozvole vremenske prilike, izvođač će ući u radove i završiti drugi dio posla“, rekao je Bojat. 

Poslednje vijesti

Sunčano uz umjerenu oblačnost

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i dnevnu temperaturu od 10 do...

PU Foča: Spremni za nove profesionalne izazove

Bezbjednost građana, očuvanje reda i mira i borba protiv kriminala stalni su zadaci Policijske uprave Foča, istaknuto je na obilježavanju krsne slave...

PU Foča: Dvadeset sedam pripadnika darivalo krv

Kako bi se povećale zalihe dragocjene tečnosti i spasili životi sugrađana policijski službenici Policijske uprave Foča darivali su krv u Službi transfuzijske  medicine. Time...

Danas oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno sa kišom i dnevnom temperaturom od osam do 13 stepeni Celzijusovih....

Fočak uhapšen zbog prevoza migranata

Fočanska saobraćajna policija lišila je slobode Fočaka čiji su inicijali A.V. /37/ za koga se sumnja da je prevozio ilegalne migrante.