Naslovna Kultura „Miris fočanskih ruža“: Roman o ljudskim sudbinama

„Miris fočanskih ruža“: Roman o ljudskim sudbinama

24.5 C
Foča

Iz štampe je izašao roman „Miris fočanskih ruža“, čiji je autor fočanska spisateljica Ljiljana Rašević Vidojević.  Riječ je o pitkoj i čitkoj, lirski obojenoj prozi, koja je i autorskim ženskim bićem duboko emotivno proživljena.

U svom petom romanu, Ljiljana Rašević Vidojević višestruko je preplela i ukrstila različita vremena, događaje, ljude i njihove sudbine. U pripovijednom toku smjenjuje se staro i novo, pojedinci i porodice, etička načela i vrijednosti, politike i ideologije.

Sa posebnim nadahnućem i lirskom imaginacijom portretisan je grad Foča. Imenovani kvartovi, bogomolje i njihova duhovna blaženstva, stara zdanja i nove građevine. Pogled pripovjedača često je upućen prema Sat-kuli, orijentiru i drevnom simbolu, neumornom mjerilu i oznaci različitih vremena, kao i opominjućem znaku o ljudskoj prolaznosti.

 „Mirisi ruža podstiču uspomene i sjećanja na događaje, vremena i ljude. U tom fluidu se sabiraju snimci i otisci duše ključnih aktera ovog romanesknog djela. Pod tim amblemom je stvaralačkom imaginacijom obuhvaćen fočanski mikrokosmos u trajanju od preko jednog stoljeća, i u njemu nekoliko generacija, uključujući naše savremenike“, navodi se u pogovoru ove knjige, koji je napisao Mićo Cvijetić.

Ljiljana Rašević Vidojević rođena je 1968. godine u Foči, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na Šumarskom fakultetu u Sarajevu, a diplomirala na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Radi u Goraždu, a živi u Foči.

Do sada je objavila romane: „Na trećoj terasi“, „Plava voda“, „Prekinute ljubavi“ i  „Ljubav u malom gradu“. Izdavač je „Svet knjige“ iz Beograda.

Poslednji tekstovi

Broj oboljelih u Foči porastao na 37

U Foči je u protekla 24 časa registrovano devet novih slučajeva pozitivnih na kovid 19, čime se broj zaraženih povećao na 37....

NP “Sutjeska”: Odgođeno otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju

Nacionalni park „Sutjeska“ odložio je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, za sutra najavljeno otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju na Tjentištu.

PU Foča specijalnim radarima “lovi” nesavjesne vozače

Policijska uprava  Foča tokom jula sprovodi regionalnu  akciju pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja vozila uz korištenje "tru kam" radara...

Tenis: Fundup i Mezbur pobjednici sarajevske lige

Članovi Teniskog kluba "Foča" Srđan Fundup i Amel Mezbur pobjednici su Masters Lige Sarajevo 2019/2020 u prvoj, odnosno drugoj kvalitetnoj grupi.

Demos u Hercegovini cilja jednog načelnika i ulazak u lokalne skupštine

Na jugoistoku Srpske, od Trebinja do Višegrada, tačnije u izbornoj jedinici devet, u 11 opština na koje izlazi na lokalne izbore Demos...