Naslovna Društvo Mitropolit Hrizostom: Budimo ponosni i dostojni potomci Svetog Save

Mitropolit Hrizostom: Budimo ponosni i dostojni potomci Svetog Save

14 C
Foča

Najveća srpska pravoslavna svetinja u BiH, Hram Svetog Save u Foči, Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u prisustvu brojnih vjernika proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Čestitajući Savindan vjernicima i sveštenstvu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, poručio je da je Sveti Sava svojim podvigom, čudesima i djelima zadivio čitav svijet.

Sveti Sava, princ iz velike porodice Nemanjića, kao običan monah podvizavao se u pustinji, služio nevoljnima, hranio i pomagao siromašne, završivši najveću školu, školu monaštva, školu Svete Gore, podviga i poslušnosti i riječi Božije. Zato ga je Gospod i izabrao da pobjegne u Svetu Goru i da bude monah i podvižnik, rekao je u besjedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom:

-Kao takvog, Gospod ga je prepoznao i prizvao, preko carigradskog patrijarha da bude onaj koji će ustrojiti Crkvu Hristovu u srpskom narodu. Da bude poglavar Crkve, da donese autokefaliju i upravo je to ono što je Sveti Sava najviše učinio za Srbe. Ne samo da je pomirio braću, već je ustrojio Crkvu i dao zakone i pravila po kojima će se Crkva srpska upravljati, evo osam vijekova-besjedio je mitropolit Hrizostom.

Pored toga što je sebe usavršavao u molitvi i podvigu, Sveti Sava je bio više od arhiepiskopa- bio je i prosvjetitelj, jer je srpskom narodu u tami donio svjetlost, istakao je mitropolit Hrizostom.

-Samo takav narod je mogao poslije da stvori sve ono što je stvorio, jednu divnu duhovnu kulturu, ne samo crkvenu, nego pismenu, književnu i svaku drugu. Sveti Sava je prosvijetlio srpski narod i možemo biti ponosni da smo imali jednog takvog prosvjetitelja koji nas je uveo u broj prosvijećenih naroda svijeta. Zato kada putujete danas svijetom, budite ponosni sinovi i kćeri, potomci Svetog Save-naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Osvrćući se na stanje Srpske pravoslavne crkve i vjernika u Crnoj Gori, Hrizostom je naveo da je neshvatljivo da se u kolijevci Svetog Simeona osporava identitet srpskog naroda.

-Da se svetinje koje su Nemanjići gradili pokušavaju oteti od srpskog naroda, to čak ni Turci nisu radili. Doživjeli smo da to čine naša braća, koja su izgubila vezu sa Svetim Savom, ali pomolimo se Bogu i za njih da ih Gospod prosvijetli, da ih Sveti Sava umudri, jer su i oni njegova čeda, da se moltivom pobijedi zlo i neprosvijećenost u Crnoj Gori, da ponovo zasija svjetlost Svetog Save, da možemo biti ponosni na šta smo uvijek bili ponosni, na tu zemlju nepobjedivih Srba- naveo je mitropolit dabobrosanski.

Mitropolija dabrobosanska nastaviće da slavi osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koju je donio Sveti Sava, obilježavajući u ovoj godini isto toliko godina od osnivanja ove eparhije, poručeno je na molitvenom sabranju pod svodovima Svetosavskog hrama. U prisustvu vjernog naroda obavljen je slavski obred, nakon čega su fočanski osnovci recitovali i pjevali pjesme prvom srpskom učitelju, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.

Poslednji tekstovi

Odbojkaši Maglića ogorčeni na Savez BiH, bolest ih spriječila da se bore za bodove

U Odbojkaškom klubu „Maglić“ iz Foče, u kojem su šestorica prvotimaca sa simptomima virusa korona u izolaciji, ogorčeni su na Odbojkaški savez...

Opština Foča: Podrška vantjelesnoj oplodnji

Opština Foča raspisala je konkurs za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, što je jedna od redovnih mjera u okviru pronatalitetne politike,...

OŠ „Sveti Sava“ u programu energetske efikasnosti

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisao je ugovor sa predstavnicima Ministarstva urbanizma, građevinarstva i ekologije Republike Srpske o realizaciji projekta energetske efikasnosti...

Šeranić: Obustava nastave preventivna mjera

Ponovno zatvaranje škola i onlajn nastava u Srpskoj izazavali su veliko nezadovoljstvo javnosti. Najnezadovoljniji su roditelji koji tvrde da...

Šeranić u Foči: Porodična okupljanja svesti na najmanju mjeru

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je u Foči sa načelnikom Radisavom Mašićem, direktorima Doma zdravlja i Centra...