Naslovna Društvo Mitropolit Hrizostom: Budimo ponosni i dostojni potomci Svetog Save

Mitropolit Hrizostom: Budimo ponosni i dostojni potomci Svetog Save

0.8 C
Foča

Najveća srpska pravoslavna svetinja u BiH, Hram Svetog Save u Foči, Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u prisustvu brojnih vjernika proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Čestitajući Savindan vjernicima i sveštenstvu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, poručio je da je Sveti Sava svojim podvigom, čudesima i djelima zadivio čitav svijet.

Sveti Sava, princ iz velike porodice Nemanjića, kao običan monah podvizavao se u pustinji, služio nevoljnima, hranio i pomagao siromašne, završivši najveću školu, školu monaštva, školu Svete Gore, podviga i poslušnosti i riječi Božije. Zato ga je Gospod i izabrao da pobjegne u Svetu Goru i da bude monah i podvižnik, rekao je u besjedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom:

-Kao takvog, Gospod ga je prepoznao i prizvao, preko carigradskog patrijarha da bude onaj koji će ustrojiti Crkvu Hristovu u srpskom narodu. Da bude poglavar Crkve, da donese autokefaliju i upravo je to ono što je Sveti Sava najviše učinio za Srbe. Ne samo da je pomirio braću, već je ustrojio Crkvu i dao zakone i pravila po kojima će se Crkva srpska upravljati, evo osam vijekova-besjedio je mitropolit Hrizostom.

Pored toga što je sebe usavršavao u molitvi i podvigu, Sveti Sava je bio više od arhiepiskopa- bio je i prosvjetitelj, jer je srpskom narodu u tami donio svjetlost, istakao je mitropolit Hrizostom.

-Samo takav narod je mogao poslije da stvori sve ono što je stvorio, jednu divnu duhovnu kulturu, ne samo crkvenu, nego pismenu, književnu i svaku drugu. Sveti Sava je prosvijetlio srpski narod i možemo biti ponosni da smo imali jednog takvog prosvjetitelja koji nas je uveo u broj prosvijećenih naroda svijeta. Zato kada putujete danas svijetom, budite ponosni sinovi i kćeri, potomci Svetog Save-naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Osvrćući se na stanje Srpske pravoslavne crkve i vjernika u Crnoj Gori, Hrizostom je naveo da je neshvatljivo da se u kolijevci Svetog Simeona osporava identitet srpskog naroda.

-Da se svetinje koje su Nemanjići gradili pokušavaju oteti od srpskog naroda, to čak ni Turci nisu radili. Doživjeli smo da to čine naša braća, koja su izgubila vezu sa Svetim Savom, ali pomolimo se Bogu i za njih da ih Gospod prosvijetli, da ih Sveti Sava umudri, jer su i oni njegova čeda, da se moltivom pobijedi zlo i neprosvijećenost u Crnoj Gori, da ponovo zasija svjetlost Svetog Save, da možemo biti ponosni na šta smo uvijek bili ponosni, na tu zemlju nepobjedivih Srba- naveo je mitropolit dabobrosanski.

Mitropolija dabrobosanska nastaviće da slavi osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koju je donio Sveti Sava, obilježavajući u ovoj godini isto toliko godina od osnivanja ove eparhije, poručeno je na molitvenom sabranju pod svodovima Svetosavskog hrama. U prisustvu vjernog naroda obavljen je slavski obred, nakon čega su fočanski osnovci recitovali i pjevali pjesme prvom srpskom učitelju, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.

Poslednji tekstovi

Pretežno oblačno

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno, krajem dana moguća je slaba kiša, na planinama snijeg.

Opštinski štab za vanredne situacije osudio pokušaj nasilnog ulaska u Univerzitetsku bolnicu

Opštinski štab za vanredne situacije osudio je pokušaj nasilnog ulaska u Univerzitetsku bolnicu Foča koji se desio sinoć i upozorio građane da...

U Srpskoj 38 novih slučajeva-Ukupno 200 zaraženih

U Republici Srpskoj potvrđeno je 38 novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Ljetno računanje vremena počinje sutra ujutro

Ljetno računanje vremena počeće sutra ujutro u 2.00 časa, kada kazaljke na časovniku treba pomjeriti za jedan čas naprijed, na 3.00 časa.

Žena starije dobi prva žrtva virusa korona u Srpskoj

Žena starije životne dobi, koja je imala više hroničnih bolesti, prva je žrtva virusa korona u Republici Srpskoj, izjavio je ministar zdravlja...