Naslovna Društvo Mitropolit Hrizostom: Budimo ponosni i dostojni potomci Svetog Save

Mitropolit Hrizostom: Budimo ponosni i dostojni potomci Svetog Save

7.9 C
Foča

Najveća srpska pravoslavna svetinja u BiH, Hram Svetog Save u Foči, Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u prisustvu brojnih vjernika proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Čestitajući Savindan vjernicima i sveštenstvu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, poručio je da je Sveti Sava svojim podvigom, čudesima i djelima zadivio čitav svijet.

Sveti Sava, princ iz velike porodice Nemanjića, kao običan monah podvizavao se u pustinji, služio nevoljnima, hranio i pomagao siromašne, završivši najveću školu, školu monaštva, školu Svete Gore, podviga i poslušnosti i riječi Božije. Zato ga je Gospod i izabrao da pobjegne u Svetu Goru i da bude monah i podvižnik, rekao je u besjedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom:

-Kao takvog, Gospod ga je prepoznao i prizvao, preko carigradskog patrijarha da bude onaj koji će ustrojiti Crkvu Hristovu u srpskom narodu. Da bude poglavar Crkve, da donese autokefaliju i upravo je to ono što je Sveti Sava najviše učinio za Srbe. Ne samo da je pomirio braću, već je ustrojio Crkvu i dao zakone i pravila po kojima će se Crkva srpska upravljati, evo osam vijekova-besjedio je mitropolit Hrizostom.

Pored toga što je sebe usavršavao u molitvi i podvigu, Sveti Sava je bio više od arhiepiskopa- bio je i prosvjetitelj, jer je srpskom narodu u tami donio svjetlost, istakao je mitropolit Hrizostom.

-Samo takav narod je mogao poslije da stvori sve ono što je stvorio, jednu divnu duhovnu kulturu, ne samo crkvenu, nego pismenu, književnu i svaku drugu. Sveti Sava je prosvijetlio srpski narod i možemo biti ponosni da smo imali jednog takvog prosvjetitelja koji nas je uveo u broj prosvijećenih naroda svijeta. Zato kada putujete danas svijetom, budite ponosni sinovi i kćeri, potomci Svetog Save-naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Osvrćući se na stanje Srpske pravoslavne crkve i vjernika u Crnoj Gori, Hrizostom je naveo da je neshvatljivo da se u kolijevci Svetog Simeona osporava identitet srpskog naroda.

-Da se svetinje koje su Nemanjići gradili pokušavaju oteti od srpskog naroda, to čak ni Turci nisu radili. Doživjeli smo da to čine naša braća, koja su izgubila vezu sa Svetim Savom, ali pomolimo se Bogu i za njih da ih Gospod prosvijetli, da ih Sveti Sava umudri, jer su i oni njegova čeda, da se moltivom pobijedi zlo i neprosvijećenost u Crnoj Gori, da ponovo zasija svjetlost Svetog Save, da možemo biti ponosni na šta smo uvijek bili ponosni, na tu zemlju nepobjedivih Srba- naveo je mitropolit dabobrosanski.

Mitropolija dabrobosanska nastaviće da slavi osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koju je donio Sveti Sava, obilježavajući u ovoj godini isto toliko godina od osnivanja ove eparhije, poručeno je na molitvenom sabranju pod svodovima Svetosavskog hrama. U prisustvu vjernog naroda obavljen je slavski obred, nakon čega su fočanski osnovci recitovali i pjevali pjesme prvom srpskom učitelju, utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.

Poslednji tekstovi

Danas Vaskršnje zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i...

Vukovi u Ječmištima zaklali tri ovce

U selu Ječmišta, u mjesnoj zajednici Čelebići, vukovi su zaklali dvije ovce i jagnje pričinivši štetu vlasniku Milošu Karoviću, koji se godinama...

Spomen crkva u Jošanici priključena na elektromrežu

Spomen crkva Svetih Ćirila i Metodija u izgradnji u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica priključena je na elektromrežu. Sredstva za...

Izvedena monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“

Monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“, koju je napisao vrstan poznavalac istorije i poznati srpski književnik Milovan Vitezović,...

KUD „Foča“: Čuvari narodne tradicije

Kulturno-umjetničko društvo „Foča“ već devet godina okuplja djecu i mlade sa ciljem očuvanja i njegovanja tradicije folklora i narodnog stvaralaštva. Redovni su...