Насловна Друштво Mještani Jošanice “odsječeni” od ostatka grada

Mještani Jošanice “odsječeni” od ostatka grada

28 C
Foča

 

Oko pet stotina mještana MZ Jošanica već pet dana nema potpunu komunikaciju sa ostatkom grada zbog klizišta koje je prošle sedmice odnijelo dio kolovoza na lokalnom putu Foča-Jošanica, u mjestu Jamakovina. Po nalogu opštinskog urbanističko-građevinskog inspektora saobraćaj je potpuno obustavljen na ovoj dionici, a to najteže pada đacima koji moraju da pješače po nekoliko kilometara kako bi ih školski autobusi preuzimali kod kuće Krunića neposredno ispred klizišta.

Jošanica je praktično odsječena od ostatka grada. Saobraćaj je za sva vozila zbog klizišta obustavljen do daljeg. Stariji mještani se nekako i snalaze, koristeći alternativne puteve preko Cvilina i Ustikoline, a najteže je đacima koji moraju da prepješače ili da ih roditelji dovezu do kuće Krunića kako bi redovno pohađali nastavu. Školski autobus ih svaki dan preuzima oko 12 , a vraća uveče oko 18 časova. Vozač školskog autobusa OŠ “Sveti Sava” Zoran Matović kaže da pojedina djeca pješače i po četiri kilometra po povratku iz škole do svojih kuća.

-Svaki dan isto, djeca dolaze pješice, uveče kasno oko šest djecu dovezem, oni pješice idu kući, Nije to lako da djeca idu po mraku i po četiri kulometra odavde do kuća, treba nešto da se uradi, ako ne, trebalo je onda da djeca ne idu u školu-kaže Matović.

josanica-5

Klizište u Jošanici alarmiralo je nadležne u opštini. Načelnik opštine Radisav Mašić odmah je u subotu sazvao sastanak na kojem je po nalogu opštinske inspekcije donesena odluka o obustavi saobraćaja na lokalnom putu Foča-Jošanica. Predsjednik Savjeta MZ Jošanica Nedeljko Matović, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je zahtjevao da se što prije pristupi sananciji ove putne komunikacije.

-Zahtjevali smo što hitniju sanaciju, jer ovde živi oko pet stotina ljudi i neophodna im je svakodnevna komunikacija sa gradom. Bio je neki šljunak istrešen, mještani neće da čuju za to, traže da se nešto urgentno radi-rekao je Matović.

Mještanima Jošanice ovih dana preostaje da koriste alternativne puteve, gledaju u nebo i čekaju kada će padavine prestati, da bi se uskoro, kako je najavljeno iz opštine Foča, nakon izrade projekta, pristupilo rekonstrukciji puta.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...