Naslovna Društvo MONOGRAFIJA POGINULIH BORACA I CIVILA FOČE KAO TRAJAN SPOMENIK

MONOGRAFIJA POGINULIH BORACA I CIVILA FOČE KAO TRAJAN SPOMENIK

1 C
Foča

„Monografija poginulih boraca i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu opštine Foča“ čiji je izdavač opštinska Boračka organizacija promovisana je sinoć u Centru za kulturu i informisanje, uoči Dana RS. Na više od tri stotine strana našlo se više od 500 imena i fotografija fočanskih boraca i civila koji su ugradili živote u stvaranje RS.

Na izradi Monografije radili su komandanti fočanske brigade i brojni stručni saradnici, novinari, fotografi, montažeri i snimatelji. Od 2005. godine volonterskim radom prikupljali su podatke o poginulim fočanskim Srbima. Monografija je 2007.godine završena i pripremljena za štampu u elektronskoj formi, ali zbog nedostatka sredstava ovaj projekat je stao. Prošle godine za njeno štampanje iz budžeta opštine izdvojeno je 7 000 maraka.

U prvom dijelu knjige navedeni su uzroci rata i odgovor i organizacija ove opštine na te uzroke, u drugom dijelu nalaze se podaci i fotografije oko 400 poginulih boraca, a poslije toga i spisak poginulih civila, među kojima su i djeca, čije su fotografije uvrštene. U trećem dijelu je opisano NATO bombardovanje u Foči, sa svim posljedicama i fotografijama porušenih objekata.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je i urednik Monografije, kaže da ovo izdanje predstavlja knjigu zadušnicu, koja će se poput Biblije čuvati u svakoj kući i biti dragocjena.

 -Mi smo ovu knjigu pripremili povodom dana RS, a ovo je knjiga koju smo posvetili svim našim borcima i civilima koji su stradali u ratu i na ovaj način se odužujemo uspomeni na njih. Ovo je knjiga pomirenja u kojoj ćemo svakog poginulog borca i civila opisati i ovo je naš doprinos njihovim stradanjima-rekao je Mašić.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Miloš Tomović istakao je da je ova knjiga “jedan od spomenika u zapisivanju istorije”, te da je obaveza ove organizacije da čuva trajnu uspomenu na poginule saborce.

-Ovo mnogo znači porodicama poginulih boraca, nama kao organizaciji a i svim saborcima, jer su dobili još jedan trajan spiomenik i još jednom je potvrđeno kako je nastala RS, ko je za nju dao život , a samim tim sa ovom knjigom je zapisana i istorija za sva vremena što se tiče Foče- rekao je Tomović.

Nekadašnji komandant fočanske brigade, general u penziji Novak Paprica, koji je član redakcije koja je pripremila Monografiju, istakao je da je u ratu u Foči poginulo tri odsto stanovništva.

-U borbi je poginulo 319 boraca, van borbenih dejstava 41, nesrećnim slučajem 34, samoubistvo je izvršilo 19 boraca, 26 je umrlo prirodnom smrću, na drugim ratištima poginuo je 31 vojnik porijeklom iz Foče, a još se traga za jednim nestalim borcem. Civilnih žrtava rata bilo je 148- naveo je Paprica i dodao da je među poginulima 68 jedinaca, od kojih su polovina bili neoženjeni ili neudati.

Protojerej stavrofor Danilo Crnogorac jedan je od svjedoka ratnih događanja u Foči. Zajedno sa protom Rankom Bilincem, sahranio je najveći broj boraca koji su dali život za RS. Crnogorac je istakao da bi svaka kuća u Foči trebalo da ima ovu knjigu, jer nema porodice koja nije nekoga izgubila.

-Sve te strahote koje smo tada doživljavali i preživljavali ne mogu da se zaborave, i mi koji smo preživjeli da se sjećamo ovih svetih likova, a to će najljepše učiniti ova Monografija. Nema ništa ljepše i ništa svetije od toga da neko položi život svoj za bližnje svoje, a to su oni svi učinili- istakao je Crnogorac.

Među članovima porodica poginulih boraca i civila je i Aleksandar Trifković, čiji je otac bio prvi borac koji je poginuo u oslobađanju Foče u aprilu 1992.godine. Za njega, ali i za Ilinku Elez koja je u ratu izgubila muža, sina i snahu, objavljena Monografija je trajan spomenik i sjećanje na njihove najbliže.

Na promociji je istaknuto da će sve porodice poginulih boraca besplatno dobiti primjerak Monografije, koju mogu preuzeti u prostorijama Boračke organizacije Foča od ponedjeljka, kao i ostali zainteresovani građani. Doprinos promociji Monografije dala je etno grupa Srednjoškolskog centra u Foči koju vodi profesor Borislav Bjelogrlić.

Poslednji tekstovi

Učesnici izbora u Foči ocjenjuju rezultate

U budućem sazivu fočanskog parlamenta odbornike će, na osnovu preliminarnih i još nepotpunih rezultata lokalnih izbora, imati devet stranaka.

UB Foča: Kontakt telefoni za informacije o stanju hospitalizovanih

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je kontakt brojeve telefona zdravstvenih ustanova posredstvom kojih građani mogu dobiti informacije u vezi...

PU Foča: Obilježen Aranđelovdan

Policijska uprava Foča, u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježila je krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Aranđelovdan. U Hramu...

Radović:Budućnost djece jedina investicija društva koja se isplati

Kompletna društvena zajednica, pojedinci i institucije koje se bave djecom dužne su raditi i donositi odluke koje su najbolje za dijete i...

U Srpskoj trodnevna žalost

Vlada Republike Srpske donijela je Zaključak kojim proglašava trodnevnu žalost u Srpskoj 20, 21. i 22. novembra zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha...