Насловна Култура Muzej “Stara Hercegovina” bilježi sve više posjeta

Muzej “Stara Hercegovina” bilježi sve više posjeta

7.7 C
Foča

Muzej Stara Hercegovina u Foči bilježi sve veći broj posjetilaca među kojima je najviše turista iz Srbije, Slovenije i Crne Gore, a u posljednje vrijeme raste i broj mladih kojima je ova ustanova nezaobilazna destinacija i izvor saznanja. U ovoj godini akcenat ove ustanove biće na pripremama za proslavu šeset decenija postojanja, koju će obilježiti 2015. godine.

Kroz svoje četiri stalne postavke Muzej „Stara Hercegovina“ najbolje svjedoči o ovom kraju Srpske, istoriji, običajima, imenima, potkrepljujući sve sačuvanim fotografijama i predmetima. Postavke, „Foča u prošlosti“, „Etnografska postavka“, „Bitka na Sutjesci“ i „110 dana fočanske republike“ privlače sve veću pažnju javnosti, kaže direktorica Muzeja Branka Dragičević.

-U prosjeku oko 100 do 150 posjetilaca imamo mjesečno. Najviše je bilo učenika iz osnovnih i srednjih škola u Foči, a od stranih gostiju imali smo broje posjetioce iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, dakle sve zemlje bivše Jugoslavije. Prije nekih mjesec i po dan imali smo grupnu posjetu turista iz Češke, a takođe i jedan novinar iz SAD-a nedavno je posjetio naš muzej jer on ima namjeru da napiše knjigu o dešavanjima na ovim prostorima prije i poslije rata-rekla je Dragičevićeva.

posjetioci

Sačuvano muzejsko blago omogućava posjetiocima da dožive i prožive jedan trenutak davne prošlosti fočanskog kraja, od turskog, austrougarskog do perioda svjetskih ratova i novijeg doba. Dragičevićeva dodaje da posjetioce najviše impresionira istorijski period NOB-a, a da ih iznenade bogata fočanska prošlost i kultura:

-Ove starije koji se još sjećaju perioda bivše Jugoslavije najviše privlači naša postavka iz perioda NOB-a, nešto mlađe najviše interesuje Etnografska postavka, a ljude sa strane najviše interesuje postavka „Foča kroz vijekove“ jer je tu najviše prikazan razvoj grada, od njegovog nastanka , pa sve do danas-istakla je Dragičevićeva.

branka-dragicevic

Sa postavkom „Bitka na Sutjesci“ Muzej je u prošloj godini obišao nekoliko muzejskih ustanova širom ovog kraja i  regije, a među najznačajnijima je gostovanje u Muzeju u Jablanici, prilikom obilježavanja 71. godišnjice Bitke na Neretvi. Ugostili su i brojne izložbe domaćih autora, ali i izložbe iz svih krajeva Srpske i Srbije. Slične aktivnosti nastavljaju i tokom ove godine, u kojoj će se, prije svega, pripremati za obilježavanje 60 godina Muzeja, koje se navršavaju naredne godine, ističe Dragičevićeva.

-U ovoj godini nastojaćemo da pripremimo još neku od naših izložbi, a ono što nam je prioritet je da se pripremamo za proslavu velikog jubileja, 60 godina Muzeja, koji se obilježava naredne godine. Trećeg februara slavimo 59 godina rada, a sve naše aktivnosti biće usmjerene da na prigodan način obilježimo naš jubilej koji nam dolazi za godinu dana-istakla je Dragičevićeva.

Brojnim aktivnostima Muzej Stara Hercegovina učestvuje u bogaćenju kulturnog života u gradu. Djelatnost nastavljaju sa željom da u budućnosti budu i nosilac kulturnog turizma Foče.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...