Насловна Култура Muzej “Stara Hercegovina” bilježi sve više posjeta

Muzej “Stara Hercegovina” bilježi sve više posjeta

6.2 C
Foča

Muzej Stara Hercegovina u Foči bilježi sve veći broj posjetilaca među kojima je najviše turista iz Srbije, Slovenije i Crne Gore, a u posljednje vrijeme raste i broj mladih kojima je ova ustanova nezaobilazna destinacija i izvor saznanja. U ovoj godini akcenat ove ustanove biće na pripremama za proslavu šeset decenija postojanja, koju će obilježiti 2015. godine.

Kroz svoje četiri stalne postavke Muzej „Stara Hercegovina“ najbolje svjedoči o ovom kraju Srpske, istoriji, običajima, imenima, potkrepljujući sve sačuvanim fotografijama i predmetima. Postavke, „Foča u prošlosti“, „Etnografska postavka“, „Bitka na Sutjesci“ i „110 dana fočanske republike“ privlače sve veću pažnju javnosti, kaže direktorica Muzeja Branka Dragičević.

-U prosjeku oko 100 do 150 posjetilaca imamo mjesečno. Najviše je bilo učenika iz osnovnih i srednjih škola u Foči, a od stranih gostiju imali smo broje posjetioce iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, dakle sve zemlje bivše Jugoslavije. Prije nekih mjesec i po dan imali smo grupnu posjetu turista iz Češke, a takođe i jedan novinar iz SAD-a nedavno je posjetio naš muzej jer on ima namjeru da napiše knjigu o dešavanjima na ovim prostorima prije i poslije rata-rekla je Dragičevićeva.

posjetioci

Sačuvano muzejsko blago omogućava posjetiocima da dožive i prožive jedan trenutak davne prošlosti fočanskog kraja, od turskog, austrougarskog do perioda svjetskih ratova i novijeg doba. Dragičevićeva dodaje da posjetioce najviše impresionira istorijski period NOB-a, a da ih iznenade bogata fočanska prošlost i kultura:

-Ove starije koji se još sjećaju perioda bivše Jugoslavije najviše privlači naša postavka iz perioda NOB-a, nešto mlađe najviše interesuje Etnografska postavka, a ljude sa strane najviše interesuje postavka „Foča kroz vijekove“ jer je tu najviše prikazan razvoj grada, od njegovog nastanka , pa sve do danas-istakla je Dragičevićeva.

branka-dragicevic

Sa postavkom „Bitka na Sutjesci“ Muzej je u prošloj godini obišao nekoliko muzejskih ustanova širom ovog kraja i  regije, a među najznačajnijima je gostovanje u Muzeju u Jablanici, prilikom obilježavanja 71. godišnjice Bitke na Neretvi. Ugostili su i brojne izložbe domaćih autora, ali i izložbe iz svih krajeva Srpske i Srbije. Slične aktivnosti nastavljaju i tokom ove godine, u kojoj će se, prije svega, pripremati za obilježavanje 60 godina Muzeja, koje se navršavaju naredne godine, ističe Dragičevićeva.

-U ovoj godini nastojaćemo da pripremimo još neku od naših izložbi, a ono što nam je prioritet je da se pripremamo za proslavu velikog jubileja, 60 godina Muzeja, koji se obilježava naredne godine. Trećeg februara slavimo 59 godina rada, a sve naše aktivnosti biće usmjerene da na prigodan način obilježimo naš jubilej koji nam dolazi za godinu dana-istakla je Dragičevićeva.

Brojnim aktivnostima Muzej Stara Hercegovina učestvuje u bogaćenju kulturnog života u gradu. Djelatnost nastavljaju sa željom da u budućnosti budu i nosilac kulturnog turizma Foče.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...