Насловна Култура Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

14 C
Foča

Izložbom pobjedničkih fotografija „Tragom duše“ Vikimedijne zajednice Republike Srpske, te stalnim postavkama Muzej Stare Hercegovine u Foči i ove godine pridružio se porodici muzeja širom svijeta, koje su sinoć obilježile Noć muzeja. Osnovna ideja ove manifestacije je da muzejski prostor bude otvoren do kasno u noć, te da se potencijalnim posjetiocima omogući više izložbenog prostora uz slobodan ulaz.

U Noći muzeja, Fočaci su od 19,00 do 23,00 časa imali priliku da uživaju u 40 fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske, odabranih  u okviru istomenih takmičenja.

– Fotografije su nastale tokom foto-konkursa, koji je samo jedan segment celokupnog projekta “Tragom duše”. Do sada je prikuljeno preko 8 000 fotografija  i napisano  preko 400 članaka o spomenicima Republike Srpske, koja su prevedena na druga jezička izdanja Vikipedije – rekla je koordinator za projekte „Vikimedije“ u Republici Srpskoj Bojana Podgorica.

Posjetioci su imali priliku da kroz multimedijalni materijal obogate svoje znanje u vezi sa kulturnim i prirodnim bogatsvom Srpske. Među njima je bilo najviše mladih koji su mišljenja da ova manifestacija ima i zabavni i edukativni karakter.

– Utisci su veoma pozitivni. Imali smo priliku da vidimo raznovrsne slike naših nepokretnih spomenika i prirodnih bogatstava, koje su uhvaćene iz raznih uglova. primjećujem da se pažnja posvetila detaljima – istakli su posjetioci.

slika

Uz izložbenu postavku posjetioci su imali pristup i enciklopedijskim člancima o dobrima predstavljenim na fotografijama,  zahvaljujući inovativnoj tehnologiji QR kodova koja je našla široku primjenu u eminentinim muzejima i galerijama širom svijeta.

– U duhu vremena i progresa tehnologije posjetiocima muzeja ćemo priču o eksponatima prezentovatina na moderan način. Muzeji su mjesta u kojima se proučavaju, čuvaju i izlažu kulturna dobra i to je tačka u kojoj se srećemo sa Vikimedijom, kojoj je zadatak širenje znanja – kazao je kustos muzeja Danko Mihajlović.

Stalne muzejske postavke, o doktoru Ristu Jeremiću, Foči u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Etnografska postavka i Fočanski period NOB-a, u Noći muzeja prvi put su bile prezentovane putem QR čitača, što je rezultat učešća u projektnom modelu GLAM programa Vikimedije Republike Srpske.

Последњи текстови

Свјежије уз појачан вјетар

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити свјежије него претходних дана, а највиша дневна температура ваздуха у већини предјела биће...

Забрана јавних окупљања у групама већим од 50 oсоба

Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је данас закључак да се до 20. јула забрањују сва јавна окупљања у групама већим од...

Дијелови Горњег Поља и насеља Душаново сутра без струје

Због реконструкције нисконапонске мреже сутра ће, у периоду од 8.00 до 13.00 часова, без електричне енергије бити потрошачи у дијелу насеља Горње...

Погоршава се епидемиолошка слика: Потребно строго придржавање мјера

На подручју општине Фоча четири особе позитивне су на вирус корона. Тренутно су без већих симптома и доброг здравственог стања, па су...

Противградне мреже за 37 произвођача органске малине у Фочи

У Фочи је данас за 15 малинара испоручена опрема за постављање мрежа за противградну заштиту малина, а тај вид помоћи у наредних...