Насловна Култура Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

Muzej Stare Hercegovine obilježio Evropsku noć muzeja

37.6 C
Foča

Izložbom pobjedničkih fotografija „Tragom duše“ Vikimedijne zajednice Republike Srpske, te stalnim postavkama Muzej Stare Hercegovine u Foči i ove godine pridružio se porodici muzeja širom svijeta, koje su sinoć obilježile Noć muzeja. Osnovna ideja ove manifestacije je da muzejski prostor bude otvoren do kasno u noć, te da se potencijalnim posjetiocima omogući više izložbenog prostora uz slobodan ulaz.

U Noći muzeja, Fočaci su od 19,00 do 23,00 časa imali priliku da uživaju u 40 fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske, odabranih  u okviru istomenih takmičenja.

– Fotografije su nastale tokom foto-konkursa, koji je samo jedan segment celokupnog projekta “Tragom duše”. Do sada je prikuljeno preko 8 000 fotografija  i napisano  preko 400 članaka o spomenicima Republike Srpske, koja su prevedena na druga jezička izdanja Vikipedije – rekla je koordinator za projekte „Vikimedije“ u Republici Srpskoj Bojana Podgorica.

Posjetioci su imali priliku da kroz multimedijalni materijal obogate svoje znanje u vezi sa kulturnim i prirodnim bogatsvom Srpske. Među njima je bilo najviše mladih koji su mišljenja da ova manifestacija ima i zabavni i edukativni karakter.

– Utisci su veoma pozitivni. Imali smo priliku da vidimo raznovrsne slike naših nepokretnih spomenika i prirodnih bogatstava, koje su uhvaćene iz raznih uglova. primjećujem da se pažnja posvetila detaljima – istakli su posjetioci.

slika

Uz izložbenu postavku posjetioci su imali pristup i enciklopedijskim člancima o dobrima predstavljenim na fotografijama,  zahvaljujući inovativnoj tehnologiji QR kodova koja je našla široku primjenu u eminentinim muzejima i galerijama širom svijeta.

– U duhu vremena i progresa tehnologije posjetiocima muzeja ćemo priču o eksponatima prezentovatina na moderan način. Muzeji su mjesta u kojima se proučavaju, čuvaju i izlažu kulturna dobra i to je tačka u kojoj se srećemo sa Vikimedijom, kojoj je zadatak širenje znanja – kazao je kustos muzeja Danko Mihajlović.

Stalne muzejske postavke, o doktoru Ristu Jeremiću, Foči u odbrambeno-otadžbinskom ratu, Etnografska postavka i Fočanski period NOB-a, u Noći muzeja prvi put su bile prezentovane putem QR čitača, što je rezultat učešća u projektnom modelu GLAM programa Vikimedije Republike Srpske.

Посљедњи текстови

Добротворна улична свирка за Ивану Бјелогрлић

Дјечија играоница „Звјездица“ организоваће сутра на Тргу краља Петра у Фочи добротворну  уличну свирку, на којој ће се прикупљати новчана средства за...

СРД „Младица“: Почиње школа риболова

Спортско-риболовно друштво „Младица“ организује бесплатну школу риболова за дјецу узраста од седам до 14 година, која ће почети у понедјељак, 2. августа.

ПУ Фоча: Прву половину године обиљежио повећан број саобраћајних несрећа

Полицијска управа Фоча у протеклих шест мјесеци евидентирала је 43 саобраћајне несреће више него у истом периоду прошле године. У благом порасту...

У Фочи велики одзив за потписивање петиције

Петицију против одлуке високог представника Валентина Инцка о наметању закона о кажњавању негирања геноцида у Фочи је од синоћ потписало више стотина...

Ђоковићев тениски центар помаже ТК “Фоча”

Бојан Божовић, спортски директор Тениског центра „Новак“ у Београду и власник Тениске академије „Божовић“ у Цириху најавио је сарадњу те двије познате...