Насловна Друштво МЗ Челебићи: Куће и имања на мети миграната

МЗ Челебићи: Куће и имања на мети миграната

15.8 C
Foča

Иако се на подручју Фоче од почетка године биљежи смањење прилива миграната, још увијек у руралним подручјима илегални мигранти праве проблеме обијајући објекте и приватне куће у потрази за преноћиштем и храном. Проблем је и даље најизраженији у пограничним дијеловима са Црном Гором, на подручју Челебића, Заваита и Мештревца.

На подручју Челебића мигранти су синоћ, након насилног уласка у једну од напуштених приватних кућа, изазвали пожар, који није проузроковао већу материјалну штету захваљујући брзом реаговању мјештана.

Предсједник МЗ Челебићи Добрило Лечић испричао је да је ово деветнаести објекат на том подручју који се нашао на мети миграната. Додаје да се свакодневно крећу у мањим или већим групама, а крајем септембра прошле године у селу Борје запалили су шталу у којој су преноћили. Све су то разлози за забринутост, прича Лечић:

-Објекат што је синоћ запаљен власништво је покојног Петра Тодовића, чија дјеца живе ван Фоче. Колико су ми мјештани рекли, обавијестили су државну граничну службу и друге, али нико се није појавио. Мјештани су се сами организовали и угасили су пожар који је избио на спрату куће, па није срећом пуно сагорјело. Мигранти су сигурно ложили ватру, пламен је захватио објекат, а они су се разбјежали. Ми више не знамо што се тиче овог краја и сталног кретања миграната, хоће ли ико ишта да предузме, да ли су од нас и општина и држава дигли руке-испричао је Лечић.  

Иако већ у великој мјери расељени широм свијета, оно мало старијих Челебићана који још увијек живе на родној груди, поручују да су због свакодневног проласка миграната забринути за личну и безбједност имовине. Захтијевају од полиције веће присуство на овом подручју, као и ефикаснији рад државне граничне службе.

Последњи текстови

Полиција расвијетлила крађу у Католичкој кући

Полиција је лишила слободе лица чији су иницијали Д.Г. и М.Г. из Фоче,  због постојања основа сумње да су починили  кривично дјело...

Одржан протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици код Фоче данас је одржан протест Удружења грађана „Бјелава“ против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.

Сутјеска циља опстанак у лиги

Након прошле сезоне проведене у Другој лиги Републике Српске, фудбалери Сутјеске за викенд почињу такмичење у друштву 16 најјачих тимова Српске. Шансу...

Благо побољшање епидемиолошке ситуације у Фочи

Епидемиолошка ситуација у Фочи у благом је побољшању, али су мјере превенције и даље обавезне, истакнуто је на сједници Општинског штаба за...

Возећи уназад повриједио жену

Фочанка чији су иницијали П.С. повријеђена је у дворишту породичне куће у Поповом Мосту, када ју је ударио аутомобил марке „голф три“,...