Насловна Култура Na Bogosloviji promovisano srpsko-rusko izdavaštvo

Na Bogosloviji promovisano srpsko-rusko izdavaštvo

6.2 C
Foča

Na Pravoslavnoj bogosloviji „Svetog Petra Dabrobosanskog“ u Foči u subotu je održano duhovno veče pod nazivom „Nesveti, a sveti“, na kojem su predstavljena izdanja Sretenjskog manastira iz Moskve, koja je na srpskom jeziku objavila produkcijska kuća „Čuvari“ iz Beograda.
Sabrat Sretenjskog manastira Ignjatije Šestakov istakao je da je knjiga „Nesveti, a sveti“, koju je napisao iguman tog manastira arhimandrit Tihon Ševkunov postala svjetski bestseler preveden na 15 svjetskih jezika i da je u Rusiji štampana u milion i sto hiljada primjeraka.
„Knjiga je dobila veliki broj nagrada i trenutno je u Rusiji najčitanije štivo“, naglasio je jeromonah Ignjatije, koji je i urednik internet sajta „Pravoslavlje“.

Svestenik-web1
On je objasnio da je to priča o mladom čovjeku na putu ka Bogu, o njegovom susretu sa starcima iz Pskovo-pečerskog manastira, na granici Rusije i Estonije, u kojem se autor knjige zamonašio i koji svoja svjedočanstva o spoznaji vjere prenosi na veoma pristupačan način.
„Sam naziv knjige govori da smo svi pozvani da budemo sveti, da svetitelji nisu neki daleki i nama nepristupačni ljudi. Svi ti starci i starozavjetni proroci i apostoli su bili obični ljudi i opisujući njih, otac Tihon je pokazao da svi mi možemo da postignemo darove koje su oni postigli“, rekao je otac Ignjatije.

BOGOSLOVI-web2
Kako je pojasnio, onaj ko čita knjigu, na drugačiji način će sagledati samoga sebe, što će mu pomoći na putu ka samospoznaji, smirenju i spasenju.
„Tihon je ovom knjigom razbio zid između običnog čovjeka i Crkve, između čovjeka i svetosti“, istakao je jeromonah Ignjatije, koji je i profesor Sretenjske bogoslovije u Moskvi.
Direktor produkcijske kuće „Čuvari“ Dejan Pavlović govorio je i o drugim srpsko-ruskim izdanjima, naglasivši da je riječ o „pitkim“ knjigama usmjerenim savremenom čovjeku.
„Sva bogoslovska i teološka izdanja ostavljamo onima koji se time zaista bave, a mi smo kao apotekari koji prodajemo lijekove za dušu – knjige koje se mogu kupovati bez recepta, dakle, ne mogu nikome da naškode“, rekao je Pavlović.
Kako je pojasnio, riječ je o sadržajima koji se mogu čitati u formi romana, a posebno je istakao knjigu „Darujte ljubav“, u kojoj su sabrane zabilješke posljednje ruske carice svete Aleksandre Romanove.
„Pokazala se kao veoma životna knjiga, neki je već zovu ženska knjiga, ali je, bez obzira na pol, potrebna čovjeku da bi se upoznao u kakvom podvigu i smirenju je živjela carska porodica“, rekao je Pavlović.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...