Насловна Друштво Na Čelebićima nastavljena istraživanja rudnih nalazišta

Na Čelebićima nastavljena istraživanja rudnih nalazišta

0 C
Foča

Na području fočanske mjesne zajednice Čelebići nastavljena su istraživanja nalazišta olova, bakra i cinka, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Foča Radisava Mašića.
U saopštenju se navodi da je, nakon dubinskih istraživanja, kojima je rudno nalazište traženo na dubini do 70 metara, otvoreno 37 jama u kojima se nastavljaju iskopavanja, te da su neke od njih duge i do 400 metara.

Na terenu je 15 inženjera, geologa i rudara koji će raditi sve dok to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Planirano je da se taj dio istraživanja, u rejonu sela Rajkovići i Krna Jela, završi do marta, kada će se geolozi preseliti na druge lokacije.

Iz bušotina i jama izdvojena je velika količina uzoraka koji se šalju na analizu, kako bi se potvrdio procenat prisutnosti rude, što će biti osnovnni parametar u donošenju odluke o eksploataciji.

U opštini ističu da su predstavnici firme “Vestern majning” u dosadašnje istraživanje nalazišta rude na Čelebićima uložili više od 1,5 miliona KM, te da su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i da se nadaju da će to potvrditi i naredna istraživanja na novim lokacijama.

Inženjeri, geolozi i rudari sve vrijeme borave na Čelebićima i uspostavili su veoma dobru saradnju sa tamošnjim stanovništvom, u šta su se uvjerili i predstavnici firme iz Beograda i Banjaluke, koji su juče sa načelnikom opštine posjetili rudno područje na Čelebićima, navodi se u saopštenju.

Radovi na istraživanju potencijalnih nalazišta rude olova, bakra, cinka i pratećih metala na graničnom području opštine Foča prema crnogorskoj opštini Pljevlja, počeli su u aprilu prošle godine.

Prema ugovoru o koncesiji, kompanija “Vestern majning” iz Banjaluke obavljaće intenzivna istraživanja tri godine.

 

Последњи текстови

Три факултета покрећу нови студијски програм трећег циклуса- Биоинжењеринг и медицинску информатику

Електротехнички, Машински и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву представили су данас нови студијски програм на трећем циклусу студија, докторским студијима.

Кризни штаб: Поново креће дезинфекција јавних површина

Општински штаб за ванредне ситуације је, с обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, одлучио да поново крене са дезинфекцијом улица, јавних...

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...