Насловна Друштво Načelnik Foče primio talentovanog informatičara Dimitrija Dobrotu

Načelnik Foče primio talentovanog informatičara Dimitrija Dobrotu

6.2 C
Foča

Opština Foča nastaviće da pomaže i podržava talentovane učenike koji su najbolji ambasadori ove lokalne zajednice, ali i cijele RS, rečeno je na današnjem prijemu učenika prvog razreda fočanske gimnazije, Dimitrija Dobrote kod načelnika Foče, Radisava Mašića. Mladom talentu koji će kao jedini iz RS, sa još troje drugara, učestvovati u bh. timu na Prvoj evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike u Sofiji, uručena je i novčana nagrada.

Cijela lokalna zajednica stala je uz Dimitrija Dobrotu pred odlazak na Evropsku olimpijadu.

-Meni je stvarno drago što me podržava čitava opština, kao i načelnik, i to mi je veliki podstrek za odlazak u Sofiju i nastavak mog daljeg školovanja i sticanja znanja i vještina-rekao je Dobrota.

20170906_121230

Na nedavno održanom Državnom prvenstvu iz informatike za osnovce u Sarajevu Dimitrije je osvojio treće mjesto, što ga je direktno plasiralo na Olimpijadu, na kojoj pored BiH, učestvuju juniori iz 21 zemlje Starog kontinenta.

Sjajna znanja iz programiranja i algoritamskog rješavanja problemskih zadataka Dimitrije je pokazao još kao osnovac. Tokom devetogodišnjeg školovanja u OŠ „Sveti Sava“ isticao se u prirodnim i društvenim naukama, na takmičenjima ali i u vannastavnim aktivnostima. Tako je i ovaj uspjeh započeo kao učenik devetog razreda .

-Dimitrije je naš đak generacije u prošloj školskoj godini. Na takmičenje je krenuo kao učenik završnih razreda i evo plasirao se do evropskog takmičenja, iako je već sada učenik gimnazije. Mi smo srećni i ponosni jer je lijepo imati ovakvog učenika koji je primjer svim đacima da se može uspjeti i da treba težiti tome-rekla je Jelena Čančar, direktor OŠ „Sveti Sava“.

20170906_121317

Dimitrijev uspjeh prepoznaje i opština Foča, koja će nastojati da pomaže najbolje učenike i da ih afirmiše kako bi svoje znanje primjenili u praksi.

– Očekujemo da će naš učenik na ovom evropskom takmičenju postići dobar uspjeh i da će to biti podstrek i drugim maldim talentima da krenu njegovim stopama. Čestitam i njemu i njegovim roditeljima i nastavnicima na ovom uspjehu, a mi ćemo uvijek podržavati i pomagati mlade talente-rekao je Radisav Mašić, načelnik  Foče.

Na Evropsku olimpijadu u bugarsku prestonicu Sofiju Dimitrije putuje sutra. Preostaje mu da do 13.septembra, do kada traje takmičenje,  programerske vještine ukrsti zajedno sa kolegama iz F BiH , Alenom Hodžićem, Admirom Zategom i Hankom Goralijom, te da zajedno ostvare dobar rezultat.

Посљедњи текстови

Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета...

Међународни дан бијелог штапа: Дружење слијепих и слабовидих лица из Фоче и Горажда

Међународни дан бијелог штапа, који се у свијету обиљежава 15.октобра,  прилика је да слијепа и слабовида лица укажу на свој статус у...

Фудбалери дочекују Славију, одбојкаши Радник два, одбојкашице Леотар, кошаркаши у Вишеграду

Фудбалери Сутјеске угостиће сутра у Фочи Славију из Источног Сарајева у 10. колу Прве фудбалске лиге Републике Српске. Сутјеска...

У Фочи тродневна кампања против изградње минихидроцентрала

У склопу  пројекта “Глас за ријеке” Архус центар у БиХ  организује уличне кампање с циљем прикупљања потписа за јавну петицију усмјерену на...

Племенита Шкилетова душа преселила у вјечност

На градском гробљу Бараковац у Фочи данас је на вјечни починак испраћен Младен Шкипина Шкиле, који је након краће болести преминуо у...