Насловна Спорт Načelnik ugostio mlade penjače - buduće spasioce

Načelnik ugostio mlade penjače – buduće spasioce

20.3 C
Foča

Članove fočanskog Penjačkog kluba “Volf” danas je ugostio načelnik opštine Radisav Mašić, povodom odličnih rezultata koje su kao domaćini postigli u Kupu BiH u brzinskom penjanju.
Na takmičenju, koje je proteklog vikenda održano u Sportskoj dvorani u Foči, u kategorijama od cicibana do juniora, učestvovalo je više od 40 penjača iz BiH, a članovi “Volfa” bili su najbolji osvojivši sedam zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane medalje.

Mašić je istakao da će lokalna zajednica nastaviti da pruža podršku ovom klubu. “Disciplina koju uče važna je ne samo njima nego i svima kojima njihovo iskustvo može koristiti”, napomenuo je Mašić.
penjaci takmicenje
Iskusni fočanski spasilac i jedan od trenera u Penjačkom klubu “Volf” Duško Đurić nada se i većoj podršci opštine i cijelog društva, istakavši da je riječ o veoma važnoj sportskoj disciplini. “Iz ovog sporta `regrutuju se` se članovi za spasilačke službe jer se bave tehnikama sa užadima”, kaže Đurić.

Spasilački klub “Volf” broji oko 80 članova, a u Penjačkom klubu, koji je njegov sastavni dio, trenira oko 30 djece.

“Ima i djece koja probaju i odustanu, a najčešće su problem roditelji jer smatraju da je to opasno. Uglavnom, zadovoljni smo odzivom”, kaže Đurić.

On napominje da Foča ima najbolje uslove u BiH za bavljenje ovim sportom jer posjeduje najkvalitetniju vještačku stijenu, a i priroda obiluje terenima idealnim za penjanje.
vjestacka stijena foca
“Treninzi su sto odsto obezbijeđeni, radi se prema svim propisima, oprezno i odgovorno, tako da nema povreda, izuzev onih manjih koje su uobičajene za sve sportove”, tvrdi Đurić.

On dodaje da djeca trenirajući ovaj sport razvijaju fizičku i mentalnu snagu, jer svaki korak pri penjanju zahtijeva veliku koncentraciju i donošenje odluka, te da su česti boravci u prirodi još jedna njegova prednost.
djevojcice penjaci
Osim što treniraju u dvorani četiri puta sedmično, penjači “Volfa” vikendom učestvuju u školi u prirodi učeći se orijentiringu, kretanju i snalaženju u prirodi, rukovanju osnovnom opremom i čitanju karti.

Последњи текстови

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....

Топло и спарно, послијеподне нестабилно

У Републици Српској и ФБиХ данас ће бити сунчано, топло и спарно, послијеподне нестабилно, понегдје уз кишу или пљускове и највишу дневну...