Насловна Спорт Načelnik ugostio mlade penjače - buduće spasioce

Načelnik ugostio mlade penjače – buduće spasioce

-7.7 C
Foča

Članove fočanskog Penjačkog kluba “Volf” danas je ugostio načelnik opštine Radisav Mašić, povodom odličnih rezultata koje su kao domaćini postigli u Kupu BiH u brzinskom penjanju.
Na takmičenju, koje je proteklog vikenda održano u Sportskoj dvorani u Foči, u kategorijama od cicibana do juniora, učestvovalo je više od 40 penjača iz BiH, a članovi “Volfa” bili su najbolji osvojivši sedam zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane medalje.

Mašić je istakao da će lokalna zajednica nastaviti da pruža podršku ovom klubu. “Disciplina koju uče važna je ne samo njima nego i svima kojima njihovo iskustvo može koristiti”, napomenuo je Mašić.
penjaci takmicenje
Iskusni fočanski spasilac i jedan od trenera u Penjačkom klubu “Volf” Duško Đurić nada se i većoj podršci opštine i cijelog društva, istakavši da je riječ o veoma važnoj sportskoj disciplini. “Iz ovog sporta `regrutuju se` se članovi za spasilačke službe jer se bave tehnikama sa užadima”, kaže Đurić.

Spasilački klub “Volf” broji oko 80 članova, a u Penjačkom klubu, koji je njegov sastavni dio, trenira oko 30 djece.

“Ima i djece koja probaju i odustanu, a najčešće su problem roditelji jer smatraju da je to opasno. Uglavnom, zadovoljni smo odzivom”, kaže Đurić.

On napominje da Foča ima najbolje uslove u BiH za bavljenje ovim sportom jer posjeduje najkvalitetniju vještačku stijenu, a i priroda obiluje terenima idealnim za penjanje.
vjestacka stijena foca
“Treninzi su sto odsto obezbijeđeni, radi se prema svim propisima, oprezno i odgovorno, tako da nema povreda, izuzev onih manjih koje su uobičajene za sve sportove”, tvrdi Đurić.

On dodaje da djeca trenirajući ovaj sport razvijaju fizičku i mentalnu snagu, jer svaki korak pri penjanju zahtijeva veliku koncentraciju i donošenje odluka, te da su česti boravci u prirodi još jedna njegova prednost.
djevojcice penjaci
Osim što treniraju u dvorani četiri puta sedmično, penjači “Volfa” vikendom učestvuju u školi u prirodi učeći se orijentiringu, kretanju i snalaženju u prirodi, rukovanju osnovnom opremom i čitanju karti.

Последњи текстови

Фоча и Плужине прекограничном сарадњом унапређују туристичку понуду

У Фочи је данас представљен пројекат прекограничне сарадње ове општине са Плужинама у Црној Гори под називом “Туризам, адреналин и рафтинг авантура -  Т.А.Р.А”,...

Средњошколци упознати са начинима поступања у кризним ситуацијама

Цивилна заштита општине Фоча одржала је предавање фочанским средњошколцима о земљотресу, противпожарној заштити и пословима којима се ова јединица бави.

Сунчано уз умјерену облачност

У Републици Српској и ФБиХ данас ће преовладавати претежно сунчано вријеме, уз пролазну умјерену облачност са запада које ће захватити већину крајева.

Митрополит Хризостом служи у Светосавском храму у Фочи

Светом литургијом и славским обредом највећа српска православна светиња у БиХ, Храм Светог Саве у Фочи, прославиће у понедјељак свог небеског заштитника.

Претежно сунчано уз локално малу облачност

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано вријеме, уз локално малу облачност и највишу дневну температуру ваздуха до...