Насловна Друштво Nakon šest decenija bolnica u Foči dobija novi izgled

Nakon šest decenija bolnica u Foči dobija novi izgled

14 C
Foča

Novu stolariju, fasadu, izolaciju i krov, kao i novi sistem centralnog grijanja uskoro će dobiti Univerzitetska bolnica u Foči čime će biti ostvarena ušteda energije i do 50 odsto, kao i mnogo bolji uslovi za boravak pacijenata iz svih krajeva Srpske. To će omogućiti projekat energetske efikasnosti javnih zgrada u RS koji se finansira sredstvima Svjetske banke vrijednom oko 12 miliona dolara, a koji obuhvata 30 lokalnih zajednica na području Srpske.

Nakon skoro šest decenija bolnica u Foči dobiće novi izgled. U prvoj fazi projekta čija je vrijednost 2,2 miliona maraka centralni blok ove zdravstvene ustanove biće u potpunosti renoviran. Tenderska procedura je završena, izabran izvođač radova, čiji se početak očekuje narednog mjeseca i trajaće do kraja godine.

-Uradiće se novi krov, ne ravni već kosi koji ostavlja prostor za potkrovllje, nove fasade, prozori, nova kotlovnica sa novim sistemom grijanja na pelet, a ne na ugalj kako je to do sada bilo. Na ovaj način pratimo i evropske standarde, a ovo je  jedan od najvećih iskoraka ove ustanove-rekao je Veljko Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Uporedo sa prvom fazom projekta, priprema se dokumentacija za drugu fazu, vrijednu oko četiri miliona maraka, u kojoj će novo ruho dobiti i preostali paviljoni bolnice. Memorandum o sprovođenju ove faze potpisali su u Banjaluci predstavnici Univerzitetske bolnice, lokalne zajednice i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

-Ovaj projekat koji će se, kako očekujemo, završiti u potpunosti do kraja naredne godine, predstavlja najveću infrastrukturnu investiciju za svih 58 godina koliko bolnica postoji i radi. Mi smo zahvalni Vladi RS, naročito Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS što je ovu ustanovu prepoznalo u ovom projektu i omogućilo nam da dostignemo potpuno nove uslove za rad-rekao je Marić.

Ukupna površina bolnice u Foči koja će dobiti novi sistem grijanja je oko 7.500 metara kvadratnih. Time će se eliminisati gubici toplotne energije, kao i energenti koji zagađuju životnu sredinu.

U projekat energetske efikasnosti, pored zdravstvenih ustanova u RS uključene su i škole i dječiji vrtići. U opštini smatraju da ima prostora da projekat u narednom periodu obuhvati bar jednu od vaspitno-obrazovnih ustanova iz Foče.

 

Последњи текстови

Казне угоститељима за непоштовање епидемиолошких мјера

Општинска и републичка инпекција затвориле су један угоститељски објекат у Фочи на седам дана због непоштовања епидемиолошких мјера, a издата су и...

ПУ Фоча: Повећан број прекршаја јавног реда и мира

На подручју Полицијске управе Фоча у периоду јануар-септембар ове године евидентирано је за 2,2 одсто више кривичних дјела него у истом периоду...

Карате: Бронза за Фочанку на Првенству Србије

Каратисткиња фочанског “Нипона” Валентина Вуковић освојила је бронзану медаљу на Првенству Србије за кадете и јуниоре, које је одржано у Крагујевцу у...

Краће радно вријеме угоститељских објеката

Радно вријеме угоститељских објеката у Републици Српској, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, ограничава се на период од 6.00 од 22.00 часова.

Школе у Српској затворене седам дана

Школе у Републици Српској биће затворене седам дана због погоршане епидемиолошке ситуације, одлучио је данас Републички штаб за ванредне ситуације.