Насловна Друштво Насиље над дјецом: Медијски извјештај често појачава трауму код дјетета

Насиље над дјецом: Медијски извјештај често појачава трауму код дјетета

22 C
Foča

У медијском извјештавању о насиљу над дјецом приватност дјеце често бива повријеђена, чиме се она излажу новим траумама које могу да оставе веће посљедице од траума доживљених у самом случају насиља о којем се пише, упозорено је на предавању за новинаре, које је у Бањалуци организовало Цивилно друштво „Лир“.

И у најбољој намјери када желе да пишу о негативним појавама у друштву, новинари беспотребно износе детаље о појединим случајевима, чиме „досипају со на рану“, посредно откривајући идентитет дјетета и излажући га додатним траумама, истакнуто је на скупу.

Универзитетски професор педагошке и школске психологије Ивана Зечевић напоменула је да новинари увијек морају да имају на уму како ће се њихова прича рефлектовати на живот дјетета.

 „Уколико имамо дијете које је преживјело насиље или злостављање, свака новинарска прича која ће радити на анализи живота тог дјетета је нова трауматизација за дијете. Волим да кажем новинарима да када направе прилог или чланак да покушају да га прочитају из ципела субјекта, у овом случају дјетета, да размисле како би се осјећали да тај чланак говори о њима“, савјетује Зечевићева.

Она наводи да је потребно добро промислити које информације ставити и какве посљедице оне могу произвести, писати вијест без сензационализма и описивања детаља, а о самом случају насиља што сажетије без навођења података који би могли открити идентитет.

„Идентитет се не штити иницијалима, већ тако да не причамо гдје се догађало ни о коме је ријеч. Ако новинари желе да њхова прича буде едукативна то могу остварити само онда када се суштински баве проблемом са којим се дијете сусреће, а никако причањем његове приватне приче. Веома је важно сачувати идентитет дјетета и базирати се на теми, да то не буде стимулус који ће радити на ретрауматизацији“, рекла је Зечевићева.

Упозорила је и на феномен „Вертеровог ефекта“, када се на основу медијског извјештавања и описивања чина насиља или самоубиства, даје алатка у руке и образац понашања другим потенцијалним насилницима или самоубицама.

Новинар из Сарајева Рубина Ченгић истиче да дјечији интерес увијек мора бити изнад јавног интереса, који новинари штите, те да свака појединачна прича о било којој врсти насиља или угрожености дјетета мора бити стављена у шири друштвено-политички контекст да би се предуприједиле такве појаве.

„Тако, напримјер, када пишемо о случају дјетета које није добило адекватну медицинску његу, умјесто што се бавимо свим периферним елементима тог догађаја, ми пропустимо да тражимо податак колико дјеце има сличну дијагнозу, како се њихови родитељи боре са болешћу своје дјеце“, упозорава Ченгићева.

Она је напоменула да се мора више рачуна повести да се посредно не открива идентитет дјетета, те да се сваки новинар мора водити етичким нормама и новинарским кодексом извјештавања о дјеци који је проистекао из УНИЦЕФ-ових препорука.

Ченгићева је упозорила  и на злоупотребу дјеце у предизборним кампањама, што је, како је навела, веома опасно, ризично, непрофесионалнио и неодговорно.

„То што неки политичар стави дијете у крило у парку који отвара као кандидат не значи да ту слику или ту вијест треба објавити. Новинари би требало да се баве другим елементима те информације- да ли је нека инвестиција у стварном интересу, колико је новца, да ли су трошкови оправдани, да ли се злоупотребљава функција градоначелника који тај објекат отвара у предизборној камапњи, а у таквој причи дјеци нема мјеста, поготво не узимању изјава од дјеце“, рекла је Ченгићева.

Правник и новинар Ана Котур Еркић наводи да изборно законодавство у Републици Српској уопште не третира злоупотребу дјеце у изборном процесу, што, како оцјењује, само говори да политика нема интерес за права дјетета.

“Политичари се изборним законом баве у смислу квота и онога што политчики могу да остваре, а уопште не поштују сет међународних обавеза и суштински крше права дјетета. По закону могу бити кажњени за кидање плаката супротне стране у политичком процесу, али не и за кршење права дјетета, па имамо ситуације да се редовно сликају у предизборној кампањи са дјецом”, истакла је Ана Котур Еркић.

У раду округлог стола, који је реализован у оквиру пројекта “Промовисање и заштита права угрожене дјеце”, учествовала је и Радио Фоча.

Посљедњи текстови

СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање „Извора“

Фочански СДС успротивио се приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ АД Фоча  од 500.000 марака...

„Заједно смо јачи у борби против меланома“

Пројекат „Заједно смо јачи у борби против меланома“ који спроводи Удружење грађана обољелих од меланома „Ми смо са вама“ промовисан је данас...

Ликовна радионица на Брионима окупила основце, средњошколце и студенте

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих...

Стотину тридесет година од оснивања фочанског „Сокола“

„Фочански соко“ назив је изложбе којом ће у четвртак, 1. јуна, Музеј „Стара Херцеговина“ обиљежити 130 година од оснивања Соколског друштва у...

УБ Фоча: Мај – мјесец борбе против меланома

Превентивним прегледима кожних промјена, едукативним разговорима и подјелом промотивног материјала Универзитетска болница у Фочи обиљежaва „Мај мјесец борбе против меланома“, најагресивнијег карцинома...

Настављени протести радника Парка, слиједи окупљање у Долини хероја

Радници Националног парка „Сутјеска“, који штрајкују више од 70 дана, поново су се окупили испред канцеларија Парка у Фочи како би још...

Сједница СО Фоча у четвртак

За четвртак, 1. јуни, заказана је 23. редовна сједница СО Фоча.   Одборници ће, између осталог, расправљати о приједлогу Одлуке о давању гаранције...

Куп БиХ за цицибане: Атлетичарима „Сутјеске“ два злата

Атлетичари фочанске „Сутјеске“ освојили су двије златне медаље на Купу БиХ за цицибане у Сокоцу. Најбољи у бацању кугле...

Два лица повријеђена у саобраћајној незгоди

Полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча јуче су око 12,00 часова извршили  увиђај на магистралном путу Фоча - Сарајево у...

Ђаци ОШ “Веселин Маслеша” трећи у Српској у такмичењу “Ћирилице, чедо моје”

Ученици Основне школе „Веселин Маслеша“ из Фоче освојили су треће мјесто на првом републичком такмичењу “Ћирилице, чедо моје” у Бијељини.