Насловна Друштво Nastavak gradnje studentskog doma i nove zgrade Bogoslovskog fakulteta

Nastavak gradnje studentskog doma i nove zgrade Bogoslovskog fakulteta

28 C
Foča

Adaptacija zgrade bivšeg preduzeća “Maglić” u kojoj će biti sjedište Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” biće završena do početka nove akademske godine, dok će druga faza gradnje studentskog doma, u kome bi smještaj treblo da dobije 340 studenata, biti završena u narednih dvanaest mjeseci.  Sredstva za ova dva dva projekta u iznosu od 3,2 miliona evra obezbijedila je Vlada RS iz kreditnih sredstava sa Vladom Austrije.

Istaknuto je ovo na današnjem sastanku rukovodstva opštine Foča sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i republičke Direkcije za obnovu i izgradnju.

Za prvu fazu gradnje doma i kupovinu zgrade “Maglića” za potrebe Bogoslovskog fakulteta Vlada RS je 2008. godine obezbijedila tri miliona maraka. Prva faza izgradnje studentskog doma u Foči završena je još prije dvije godine, objekat je stavljen pod krov i radovi su tada stali. Zgrada “Maglića” je u međuvremenu propadala, a kašnjenje radova uslovila je komplikovana procedura u vezi sa dobijanjem novca iz austrijske kreditne linije. Odluku o zaduženju od 10 miliona evra u projektu “Modernizacija fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo faza 2” prema Vladi Austrije Vlada RS donijela je 6. marta prošle godine. Nakon ove odluke, potpisivanja zvaničnog ugovora, tenderske procedure i procedure javnih nabavki, kreditna sredstva postala su operativna, a radovi su, mogli da počnu.

sastanak

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je adaptacija zgrade Maglića za Bogoslovski fakultet u poodmakloj fazi, a slijedi nastavak građevinskih radova na studentskom domu, kako bi svi radovi bili okončani u roku od godine dana.

-Mi smo ovde pred početak građevinske sezone i ustanovili smo da praktično nekih formalnih prepreka nema za ove projekte. Direkcija za obnovu i izgradnju RS, kao nadzorni organ, će preuzeti svoj dio poslova i nakon sastanka sa izvođačima radova firmom, “Bilfinger Vam “ u resornom ministarstvu, planirani radovi se nastavljaju-rekao je Branislav Radinović, sekretar u ovom Ministarstvu.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kažu da su ova dva projekta naznačajnije investicije za fočansku opštinu koje, osim što će uticati na poboljšanje studentskog standarda, pružaju šansu i za otvaranje novih radnih mjesta.

-Opština je ispunila sve svoje obaveze kada su u pitanju građevinske dozvole, tako da izvođač radova može da uđe u posao. Izvođač radova ima našu punu podršku kada je riječ o angažovanju naših lokalnih preduzeća, ali i radnika-rekao je Mašić.

bogoslovija

Vijest o novoj zgradi Bogoslovskog fakulteta i nastavku izgradnje studentskog doma obradovala je više od 2.000 studenata u Foči, koji već druže vrijeme čekaju na nove prostorije i uslove studiranja kakve imaju njihove kolege sa drugih fakulteta u Srpskoj. Student Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči Dragan Stojšin kaže da će konačno dobiti nove prostorije i kabinete, bez kojih su godinama. Njegov kolega Goran Vučković kaže da je dom prijeka potreba studenata.

-Time će se omogućiti da povoljnije živimo i da kvalitetno provodimo studentski život-rekao je Vučković.

Nosilac radova na ovim projektima je austrijska firma “Bilfinger Vam” iz Linca, koja je kao podizvođača angažovala preduzeće, “Građenje” iz Istočnog Sarajeva.

Посљедњи текстови

Бригу о оралном здрављу почети од малих ногу

Брига о оралном здрављу треба да почне од најраније животне доби, како би се обољења зуба спријечила и излијечила на вријеме, поручено...

Челебићи и Мештревац сутра без струје

Подручје Челебића и Мештревца сутра ће бити без напајања електричном енергијом у временском периоду од 10.00 до 14.00 часова.

ЦКИ Фоча: Школа сликања за љубитеље умјетности

Центар за културу и информисање организовао је радионицу „Школа сликања“ у којој су учествовали ученици фочанских основних и средњих школа, као и...

Без струје сутра дио Доњег Поља

Без струје ће сутра од 9 до 15 часова бити дио Доњег Поља иза бензинске пумпе, у улицама Дејтонска и Младе Босне.

Прослављена крсна слава спомен-цркве у Горњој Јошаници

Светом литургијом и славским обредом спомен-црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници прославила је своје небеске заштитнике. Бројни православни вјерни народ...