Насловна Друштво Нема мјеста паници ни бојазни од вируса корона, поштовати наложене мјере

Нема мјеста паници ни бојазни од вируса корона, поштовати наложене мјере

32.1 C
Foča

На подручју Фоче нема сумњивих нити потврђених случајева обољења од  вируса корона, а три особе, које су раније боравиле на подручју Италије, тренутно се налазе у кућној изолацији и сталним надзором љекара.

Епидемиолози и љекари апеловали су на грађане да се придржавају препорука и мјера и још једном поновили да нема мјеста паници нити бојазни од појаве и ширења вируса корона.

Све здравствене установе у Фочи спремне су и адекватно опремљене за реаговање у случају појаве вируса корона. Ситуација се прати свакодневно , а добра међусобна координација и сарадња са општинским и републичким институцијама даје резултат да је тренутна епидемиолошка ситуација под контролом.

Грађане позивају да поштују наложене мјере превенције, те да се придржавају упутства здравствених радника за појачане мјере хигијене.

-Први апел грађанима је да не подлијежу паници нити непровјереним информацијама које се често нађу на друштвеним мрежама. Затим оне мјере које су наважније јесте избјегавање блиског контакта са особама које имају неку акутну респираторну инфекцију, често прање руку сапуном у трајању од 20 секунди топлом водом, приликом кашља покривати уста једнократним марамицама које се послије бацају, а посебан апел путницима који су посљедњих 14 дана боравили на подручју општина гдје има регистрованих случајева корона вируса да се телефонски јаве свом породичном љекару или епидемиолошкој служби Дома здравља, дакле изричито телефонским путем без контакта како би добили даље смјернице- рекао је директор Дома здравља у Фочи, Мирослав Ристановић.

Ристановић је додао да се тренутно у Фочи у кућној изолацији налазе три особе, док су мјере изолације данас престале за четири особе, које су раније боравиле на подручју Италије.

-Стање особа које су у изолацији се свакодневно прати, они су без симптома све вријеме, тако да за сада, на основу свих показатеља, нема могућности за појавом вируса корона на подручју Фоче-појаснио је Ристановић.

Стручњаци појашњавају да мјере Владе РС о затварању школа и факултета и отказивању јавних окупљања значе да треба минимализирати друштвене контакте како би се спријечило ширење вируса. Зато, родитеље позивају да се придржавају упутстава.

-Битно је да нема колективног контакта у затвореним просторијама, што не значи да се требају сада кретати по улици, а такође је јако важна и одлука Владе да се спортска дешавања одвијају без присуства публике. Забрањено је и обављање спортских тренинга дјеце млађе од 15 година-рекао је Ристановић.

Директор фочанског Дома здравља нагласио је да је ова здравствена установа у потпуности спремна у случају појаве вируса. Располажу стручним особљем и адекватном опремом.

-Наше особље боравило је на дводневној едукацији у Бањалуци, прошли све обуке, имамо процедуре од Министарства здравља и Института за јавно здравство Српске и у потпуности смо спремни у случају појаве вируса-нагласио је он.

Љекари су нам појаснили и симптоме вируса корона, а то су, прије свега, повишена тјелесна температура, изненадни напади кашља, кратак губитак даха односно гушење.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...