Naslovna Društvo Nema mjesta panici ni bojazni od virusa korona, poštovati naložene mjere

Nema mjesta panici ni bojazni od virusa korona, poštovati naložene mjere

-0.5 C
Foča

Na području Foče nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva oboljenja od  virusa korona, a tri osobe, koje su ranije boravile na području Italije, trenutno se nalaze u kućnoj izolaciji i stalnim nadzorom ljekara.

Epidemiolozi i ljekari apelovali su na građane da se pridržavaju preporuka i mjera i još jednom ponovili da nema mjesta panici niti bojazni od pojave i širenja virusa korona.

Sve zdravstvene ustanove u Foči spremne su i adekvatno opremljene za reagovanje u slučaju pojave virusa korona. Situacija se prati svakodnevno , a dobra međusobna koordinacija i saradnja sa opštinskim i republičkim institucijama daje rezultat da je trenutna epidemiološka situacija pod kontrolom.

Građane pozivaju da poštuju naložene mjere prevencije, te da se pridržavaju uputstva zdravstvenih radnika za pojačane mjere higijene.

-Prvi apel građanima je da ne podliježu panici niti neprovjerenim informacijama koje se često nađu na društvenim mrežama. Zatim one mjere koje su navažnije jeste izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju neku akutnu respiratornu infekciju, često pranje ruku sapunom u trajanju od 20 sekundi toplom vodom, prilikom kašlja pokrivati usta jednokratnim maramicama koje se poslije bacaju, a poseban apel putnicima koji su posljednjih 14 dana boravili na području opština gdje ima registrovanih slučajeva korona virusa da se telefonski jave svom porodičnom ljekaru ili epidemiološkoj službi Doma zdravlja, dakle izričito telefonskim putem bez kontakta kako bi dobili dalje smjernice- rekao je direktor Doma zdravlja u Foči, Miroslav Ristanović.

Ristanović je dodao da se trenutno u Foči u kućnoj izolaciji nalaze tri osobe, dok su mjere izolacije danas prestale za četiri osobe, koje su ranije boravile na području Italije.

-Stanje osoba koje su u izolaciji se svakodnevno prati, oni su bez simptoma sve vrijeme, tako da za sada, na osnovu svih pokazatelja, nema mogućnosti za pojavom virusa korona na području Foče-pojasnio je Ristanović.

Stručnjaci pojašnjavaju da mjere Vlade RS o zatvaranju škola i fakulteta i otkazivanju javnih okupljanja znače da treba minimalizirati društvene kontakte kako bi se spriječilo širenje virusa. Zato, roditelje pozivaju da se pridržavaju uputstava.

-Bitno je da nema kolektivnog kontakta u zatvorenim prostorijama, što ne znači da se trebaju sada kretati po ulici, a takođe je jako važna i odluka Vlade da se sportska dešavanja odvijaju bez prisustva publike. Zabranjeno je i obavljanje sportskih treninga djece mlađe od 15 godina-rekao je Ristanović.

Direktor fočanskog Doma zdravlja naglasio je da je ova zdravstvena ustanova u potpunosti spremna u slučaju pojave virusa. Raspolažu stručnim osobljem i adekvatnom opremom.

-Naše osoblje boravilo je na dvodnevnoj edukaciji u Banjaluci, prošli sve obuke, imamo procedure od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo Srpske i u potpunosti smo spremni u slučaju pojave virusa-naglasio je on.

Ljekari su nam pojasnili i simptome virusa korona, a to su, prije svega, povišena tjelesna temperatura, iznenadni napadi kašlja, kratak gubitak daha odnosno gušenje.

Poslednji tekstovi

U Srpskoj sedam novih slučajeva zaraze virusom korona, testirano 343 lica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je testiranjem utvrđeno da je još sedam lica...

OŠ „Veselin Masleša“: Do 13. aprila upis djece u prvi razred isključivo putem telefona ili elektronske pošte

Prijavljivanje djece za upis u prvi razred u narednoj školskoj godini, zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona, u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ vršiće se...

Javni poziv za učešće u projektu „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitet života građana i građanki“

Centri civilnih inicijativa raspisali su javni poziv za mlade lokalne lidere za učešće u projektu „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitet života građana i...

Besplatne maske za ratne vojne invalide

Udruženje ratnih vojnih invalida Foča obavijestilo je članstvo da će se raspodjela zaštitnih maski vršiti svakim radnim danom od 09.00 do 14.00 časova...

Objekti koji rade moraju vršiti dezinfekciju bar jednom sedmično

Opštinski štab za vanredne situacije donio je danas naredbu kojom je obavezao vlasnike svih objekata, kojima je dozvoljen rad, da najmanje jednom...