Насловна Друштво Немањино стање боље након операције- почео физикалне терапије

Немањино стање боље након операције- почео физикалне терапије

32.1 C
Foča

Непокретни младић из Фоче Немања Старовић, за чије лијечење се прикупљала новчана помоћ, након операције на Војномедицинској академији у Београду, започео је физикалне терапије  у бањи „Русанда“ у Меленцима код Зрењанина.

Немањина мајка Бранкица Томовић каже да се захваљујући операцији његово стање доста поправило.

„Нема више дрхтавица, болова и презнојавања, што му је највише сметало. Сада има више воље и снаге, базирао се на вјежбе, труди се“, прича мајка.

Највећи проблем за даљи процес опоравка су ране од сједења- декубитуси, због којих Немања тренутно не може да буде примљен у неки од савремених рехабилитационих центара.

„Мислили смо негдје даље, али нигдје неће да га приме са декубитусима, док то не санира. Гледамо да у склопу ове рехабилитације и то санирамо, главни циљ нам је роботика, надам се да ћемо успјети у што краћем року. “, каже Томовићева.

Доктори са ВМА, који су оперисали Немању, препоручили су да рехабилитацију настави у неком од савремених центара у којима се вјежбе изводе помоћу робота.

„Нашли смо да у Нишу одскоро постоји клиника за роботску рехабилитацију „Неуромедик“, али не примају са декубитусом. Обраћали смо се и клиникама „Главић“ и „Архитера“ у Загребу, сви су нас одбили док то не санирамо“, наводи Томовићева.

Процес зарастања рана мора да иде природним путем, уз много труда, окретања и муке, пошто оперативним путем то није могуће, јер Немања не може да лежи на стомаку, објашњава мајка, али је најважније да након операције он са доста више наде иде у даљу борбу.

„Мучи се са декубитусом, али има велику жељу и вољу, па је успио да добије и упалу мишића на почетку вјежбе, колико је био упоран. Ради на појачању горњег дијела тијела, вјежба руке, да би могао даље да настави вјежбе, да покушају да га ставе у усправан положај“.

У добротворним акцијама у Фочи и Невесињу прикупљено је 65.000 КМ за Немањино лијечење.  Тим средствима тренутно се плаћа Немањин смјештај у бањи и новца за сада има довољно.

„За сада, за ово лијечење у бањи, има довољно новца, док би за роботску рехабилитацију било потребно више средстава, јер у клиникама у Хрватској 21 дан кошта од 5.000 до 7.000 евра. Док су ишле акције за дјевојчице Хелену Гавран и Ивану Бјелогрлић одлучили смо да зауставимо акцију, јер оне су биле животно угрожене, а Немања је након операције стабилно. Акција се увијек поново може покренути, ако буде потребно“, рекла је мајка.

Немања се још једном, нагласила је она, захвалио суграђанима на великој подршци.

„Мали је град, али има велико срце, што је показао у ове три акције. Немања је ганут  великим одзивом, он би најрадије дошао да се свима захвали, али биће времена, доћи ће ако Бог да“, рекла је Томовићева.

Немања је потпуно непокретан од маја прошле године, када се, при скоку у море, повриједио у Тивту, гдје је радио као паркетар.

Повреда је била такве природе да љекари нису давали много шансе да ће преживјети. 

Након операције у Подгорици лијечио се у болници у Бањалуци и у Заводу за физикалну медицину и рехабилтацију “Др Мирослав Зотовић”, а затим и у болници у Невесињу, одакле је у октобру пребачен на ВМА.

Посљедњи текстови

СНСД Фоча: Три кандидата за посланике на предстојећим изборима

На предстојећим Општим изборима кандидати општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Фоча за посланике у Народној скупштини Републике Српске биће Ненад Лаловић и...

Град уништио усјеве у Закмуру

           Фото: Илустрација Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Аква парк “Ушће”: Базени од сутра раде од 9,00

Базени Аква парка „Ушће“ у Фочи од сутра ће радити од 9,00 до 19,00 часова. Како је саопштила Управа...

Због обиљежавања паркинг простора уклонити возила из Шантићеве улице

Општинско Одјељење за просторно уређење и стамбено-комуналне послове саопштило је да су за сутра планирани радови на обиљежавању паркинг простора у Шантићевој...

Нова туристичка атракција у Фочи

Нови туристички производ Фоче је вожња Дрином кајацима и кануима. То је данас промовисано организацијом „Кајак кану Дрина феста“, чиме се жељело...