Насловна Култура Neobični duet, klavir i klarinet, oduševio publiku u Foči

Neobični duet, klavir i klarinet, oduševio publiku u Foči

12 C
Foča

U Muzeju Stare Hercegovine u Foči sinoć je održan koncert klasične muzike, na kome su nastupili pijanistkinja Marina Mikić i klarinetista Petar Kolevski. Publika je imala priliku uživati u kompozicijama Verdija, Piacola, Debisija.

Marina Mikić, pijanistkinja iz Herceg Novog, koja radi na Akademiji muzičkih umjetnosti u Novom Sadu, ističe da je prvi put u Foči, te da je ovo bio prijatan koncert za sve posjetioce. Napominje da je sviranje na klaviru njen život, te da je muzičko obrazovanje veoma značajno za razvoj ličnosti: „Nadamo se da je ovo bio prijatan koncert za našu publiku, jer smo se potrudili da predstavimo i nešto klasično ali i savremeno. Inače muzika je nešto što treba biti dio svih nas, i smatram da svako dijete treba da ima onosno muzičko obrazovanje, jer je ono značajno za ravoj njihove ličnosti“.

Klarinetista Petar Kolevski iz Skoplja kaže da su fočanskoj publici predstavili raznovrstan muzički program, te da je publika to prihvatila na pravi način: „Željeli smo da program bude raznovrstan. Sviramo Pijacola i moderni tango, ali i kompozicije debisija i Verdija, jer je raznovrsnost nešto što je publici danas interesantno“.

koncert klasicne muzike 1

Kolevski je jedan je od vodećih muzičkih pedagoga u Makedoniji. Kako kaže voli raditi sa djecom i prenositi im svoja znanja, a po njegovom mišljenju muzičko obrazovanje izuzetno bitno kako bi se smanjio uticaj šunda: „Najbitnije je da djeca prvo zavole muziku, pa da onda sami odluče koji će smjer zauzeti u muzici. Bitno je da se, svirajući sa kolegama, razviju u muzici. Danas je uticaj šunda još veliki i teško je sa klasičnom muzikom prići publici, ali mi se trudimo da to uradimo“.

Duet klavir i klarinet do sada nije slušan u Foči. Publika je ovaj koncert lijepo prihvatila a organizatori, Muzej Stare Hercegovine i Centar za kulturu i informisanje,  će pokušati da nešto slično i zanimljivo ponovo prirede u Foči. „Uvijek je dobar povod kada ugostimo neke od akademskih muzičara i akademskih profesora u Foči. Ovog puta smo u saradnji sa prorektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejanom Bokonjićem iznašli način da ugostimo dva vrhunska profesora muzike i zadovoljstvo je veće jer ovaj neobični duet klavir i klarinet do sada nije nastupao u Foči. Potrudićemo se da ovo ne bude njihov zadnji koncert u Foči, već ćemo nastojati da nastavimo saradnju i da organizujemo još ovakvih i sličnih sadražaja“, rekao je direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović.

Početak nove 2019. godine u Foči svakako će obilježiti i Januarske svečanosti, u okviru kojih će Fočaci imati priliku da posjete koncerte, promocije knjiga, izložbe i druge  manifestacije.

Последњи текстови

Почела реконструкција Светосавске улице

Предузеће „Србињепутеви“ почело је прву фазу реконструкције Светосавске улице у Фочи која подразумијева замјену ивичњака и асфалтирање коловоза у дужини од 210...

Нови пројекат- Реконструкција водоводне мреже у Миљевини

Општина Фоча је обезбиједила нови пројекат реконструкције водоводне мреже у Миљевини , који је саставни дио друге фазе реконструкције водовода.Међународни експертски тим...

Фоча и Плужине ће заједно унаприједити систем заштите и спасавања

Спасилачке службе Фоче и Плужина заједно ће унаприједити систем заштите и спасавања у пограничном појасу, истакнуто је на другом координационом састанку за...

Општина помаже пчеларима

Удружење пчелара „Полен“ Општина Фоча помоћи ће са 6.000 КМ, саопштено је из локалне управе. Пчеларима је ова година...

Исплаћене по двије стипендије студентима

Фочанским студентима данас су исплаћене по двије стипендије из буџета општине. -Због пандемије вируса корона дошло је до благог...