Naslovna Kultura „Noć bogova“ – tragikomedija o odnosu vlasti i umjetnika

„Noć bogova“ – tragikomedija o odnosu vlasti i umjetnika

3.5 C
Foča

U Gradskom pozorištu u Foči sinoć je odigrana predstava „Noć bogova“ a na daskama fočanskog pozorišta prvi put su nastupili velikani srpskog glumišta Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić.

Predstava „Noć bogova“ je tragikomedija koju je režirao Marko Manojlović, po tekstu Mira Gavrana. Vojin Ćetković potvrdio je za Radio Foču da je predstava zapravo politički komad koji govori o režimu Josipa Broza Tita: “Gavran je sakrio prave likove iza likova istorijske ličnosti. On je pisao o Titovom režimu, o čovjeku koji radi za vlast i o umjetnicima koji su tu i o pitanju da li uopšte mogu umjetnost i vlast da idu zajedno. Pisao je o tome da li je moguće prijateljstvo između nekoga ko je na vlasti i umjetnika. Posao onoga ko je na vlasti je dijametralno suprotan od posla umjetnika čiji je osnovni poziv da kritikuje vlast“.

Ćetković kaže da je na ovim  prostorima odnos vlasti i umjetnosti uvijek isti, da umjetnici zavise od vlasti jer ih ona finansira ali da je na umjetnicima da ukažu na probleme koje se dešavaju i da kritikuju vlast. Umjetnici su u svakoj zemlji potrebni jer imaju veliki uticaj na javno mnjenje kroz pozorište i film, smatra Ćetković.

Dodaje da mu je bilo zadovoljstvo igrati u Foči te da su on i kolege primjetili da u gradu živi i njeguje se kultura: „Odmah smo vidjeli da je pozorišna sala veoma dobra, akustična, renovirana, a i vidjeli smo gostoprimstvo ljudi. Vjerujte nailazi smo na prazna pozorišta. Naše kolege iz Amaterskog pozorišta Foča ostavili su nam poruku u garderobi i to nas je oduševilo. Bitno je da u gradu postoji neki pozorišni život jer se onda na pravi način njeguje publika i na pravi način grad odnosi prema kulturi“, rekao je Ćetković.

Kum Nebojše Glogovca igao prvu predstavu u Domu kulture koji nosi ime po nedavnom preminulom srpskom glumcu

Predstava “Noć bogova” prva je koja je izvedena u rekonstruisanom Domu kulture “Nebojša Glogovac” u Nevesinju, mjestu odrastanja poznatog srpskog glumca koji je preminuo prošle godine nakon kratke i teške bolesti. Vojin Ćetković, Nebojišin kum, ponosan je što je posjetio Nevesinje, o kojem je slušao iz Nebojišinih priča i što je upravo ovaj grad dobio kulturnu ustanovu koja nosi Nebojšino ime: „Ono što je najbitnije je to da bi njemu mnogo značilo što Dom kulture u Nevesinju nosi njegovo ime. Mislim da nijedno drugo mjesto, osim Nevesinja i Trebinja njemu ne bi toliko značilo. On je srcem i dušom pripadao Hercegovini. Ponašao se kao pravi Hercegovac, tako je živio i takva su njegova ljudska načela bila. Bio je tog mentaliteta, od glave do pete. Žao mi je što zajedno nismo posjetili Nevesinje i njegovo Dramiševo o kojem mi je mnogo puta pričao“.  

Ćetković je ponosan što je upravo on odigrao prvu predstavu u kulturnom zdanju koje nosi ime po Nebojši Glogovcu, u maju ove godine, a ova poznata predstava je izvođena više od 100 puta, u Srbiji, Republici Srpskoj, Njemačkoj, Austriji i Češkoj.

Poslednje vijesti

Sunčano uz umjerenu oblačnost

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i dnevnu temperaturu od 10 do...

PU Foča: Spremni za nove profesionalne izazove

Bezbjednost građana, očuvanje reda i mira i borba protiv kriminala stalni su zadaci Policijske uprave Foča, istaknuto je na obilježavanju krsne slave...

PU Foča: Dvadeset sedam pripadnika darivalo krv

Kako bi se povećale zalihe dragocjene tečnosti i spasili životi sugrađana policijski službenici Policijske uprave Foča darivali su krv u Službi transfuzijske  medicine. Time...

Danas oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno sa kišom i dnevnom temperaturom od osam do 13 stepeni Celzijusovih....

Fočak uhapšen zbog prevoza migranata

Fočanska saobraćajna policija lišila je slobode Fočaka čiji su inicijali A.V. /37/ za koga se sumnja da je prevozio ilegalne migrante.