Насловна Култура „Noć muzeja“ kruna na šest decenija Muzeja Stara Hercegovina

„Noć muzeja“ kruna na šest decenija Muzeja Stara Hercegovina

7 C
Foča

Učešćem u najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji „Noć muzeja“  Muzej Stara Hercegovina u Foči krunisao je obilježavanje 60 godina postojanja i rada. Posjetioci su u noći u kojoj muzeji širom Evrope ne spavaju imali priliku da pogledaju izložbu “Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015”, četiri stalne postavke Muzeja, izložbu o akademiku Ristu Jeremiću, izložbe učeničkih radova, , promotivne i dokumentarne filmove Foči, Bici na Sutjesci i razvojnom putu Muzeja.

posjeta muzej

Postavka Regionalnog muzeja iz Doboja, čiji je autor direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda Radovan Pilipović sadrži repliku arhivskih dokumenata, fotografija i štampe i imena do sada poznatih dobojskih logoraša, koja su ispisali đaci dobojskih srednjih škola.

izlozba noc muzeja

Posvećena je stradalim Srbima tokom Prvog svjetskog rata koje su austrougarske okupacione snage “kao nepodobne” protjerale sa ognjišta, najviše iz današnjih dijelova istočne RS, na putu za Arad zatočile u nehumanim uslovima u Doboju, u barake u kojima su prethodno držani oboljeli konji.

-Za manje od dvije godine u Doboju je bio zatvoren 45.791 logoraš, među kojima je bilo 16.966 žena i djece, a umrlo ih je više od 5.000.  Zabilježeno je da je u aprilu 1916. godine u jednom danu umrlo 92 djece. Doboj je bio `plava grobnica` bosanskih Srba i računa se da je preteča svih drugih koncentracionih logora u Prvom i kasnije u Drugom svjetskom ratu. Iako se mnogi ne bi složili dobojski stradalnici tipičan su primjer genocida, jer ako se zna da je planski stanovništvo jednoga naroda pokrenuto sa namjerom da se što više umori, satre i zatre onda nismo daleko od te definicije genocida. Dvadeseti vijek je vijek genocida kada je u pitanju srpski narod, jer nema srpski narod toliku biološku masu da može u tom broju umirati. Zato ne smijemo dozvoliti da naša kultura sjećanja, termin koji smo preuzeli od drugih naroda, pređe u kulturu zaborava-istakla je Milka Ćosić, viši kustos istoričar dobojskog muzeja.

posjeta muzej 2

Ljubitelji kulture i umjetnosti imali su priliku da iz svakog muzejskog kutka obnove stečeno i usvoje novo znanje.

-U muzejima se i zapravo nalazi sve ono što je bitno kroz istoriju našeg naroda. Konkretno i postavka o dobojskom logoru značajna je za naš narod zbog toga što mi rijetko njegujemo sjećanja na naše žrtve zbog raznih političkih i istorijskih prilika. Veliki broj onih koji su stradali u logoru porijeklom su iz Foče i zbog toga je ova izložba važna za ovaj grad-rekao je Ivan Topić, jedan od  posjetilaca.

posjeta muzej 3

Muzej Stara Hercegovina prvi put se prošle godine pridružio velikoj porodici od nekoliko hiljada evropskih muzeja, koji obilježavaju „Noć muzeja”. Ovogodišnja najmasovnija kulturna manifestacija kruna je na obilježavanje šest decenija postojanja i rada ove kulturne ustanove, koja svojim jedinstvenim blagom najbolje svjedoči o istoriji i bogatoj prošlosti ovog kraja Srpske. Upravo zbog toga bilježi sve veći broj posjeta:

-U prošloj godini smo imali više od 3 000 posjeta, ove godine očekujemo još više. Nama tek slijedi ljetni period u kojem zabilježimo najveću posjetu. Jer je muzej tada, osim svakim radnim danom, otvoren  i vikendom. Inače u psoljednje vrijeme turisti dolaze iz svih krajeva Evrope i svijeta i čak se i mi ponekad iznenadimo odakle sve ljudi dođu da posjete naš muzej-rekla je Branka Dragičević, direktorica Muzeja.

noc muzeja

Iza otvorenih muzejskih vrata najzanimljivije, ali i najvažnije istorijske priče o Staroj Hercegovini, Foči, njenim znamenitim ličnostima i događajima pričale su se do jedan sat iza ponoći.

Посљедњи текстови

Фоча: Епидемиолошка ситуација у погоршању

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче поново се погоршава из дана у дан, због чега струка не престаје да упозорава становништво на стриктно...

Општина Фоча: Доставити документе о ослободилачким ратовима и Одбрамбено-отаџбинском рату

Општина Фоча позвала је грађане који посједују документе у вези са ослободилачким ратовима српског народа и Одбрамбено-отаџбинским ратом да их доставе како...

Чајничанин ранио суграђанина

Припадници Полицијске управе Фоча ухапсили су мушкарца чији су иницијали К.М. из Чајнича због сумње да је из пиштоља ранио суграђанина чији...

У Доњем Будњу изгорјела викендица

У селу Доњи Будањ, у фочанској мјесној заједници Миљевина, у шумском пожару који се проширио на имање чији је власник лице са...

ШГ „Маглић“: Савјесним понашањем избјећи шумске пожаре

Шумско газдинство „Маглић“ Фоча апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала приликом уређења својих имања, чине на одговоран начин...