Насловна Друштво Novogodišnji mini sajam kreativaca

Novogodišnji mini sajam kreativaca

10.2 C
Foča

Na Novogodišnjem mini sajmu kreativaca u Foči učestvovalo je 14 izlagača. Sajam je bio izložbeno – prodajnog karaktera, a organizovan je sa ciljem prezentacije i promocije kreativnog rada.

U organizaciji opštine Foča i Turističke organizacije, već drugu godinu za redom, organizovan je Novogodišnji mini sajam kreativaca. Posjetioci su mogli  vidjeti i kupiti: ukrasne kutije i flaše, novogodišnji nakin, lusteri, lampe, splavove od drveta i razne druge proizvode ručne izrade.

Dragan Krunić nakon što je ostao bez posla, posvetio se izradi lustera i lampi od kanape i pletiva. Prodajom je zadovoljan. “Prva je godina, mada narod nema para ali ide, prodaje se. Za izradu jednog lustera potrebno je dva dana rada”, ističe Krunić.

lamWEB

Veliborka Jojić iz hobija radi ukrasne flaše, kutije,korpe, nakit. Ističe da Foči nedostaje suvenirnica.” Mi nemamo gdje, samostalno ne možemo jer nam se to ne isplati. Jedino rješenje je otvaranje suvenirnice”, kaže Jojićeva.

flaweb

Dragan Mašić  izradjuje gusle, ploske i ikone od drveta duborez tehnikom. Gusle mu koštaju 300 maraka, a za njihovu izradu potrebno mu je 15 dana. “ Bio sam nedavno u Rogatici, od pet ili šest hiljada Srba u Rogatici, gusle mi je kupio tamnoputi stranac”, navodi Mašić.

GUSweb

Tročlana porodica Vladičić bavi se sakupljanjem ljekovitog bilja na obroncima planina Maluše i Zelengore. Prodaju ljekovite trave, i izradjuju od njih meleme i kreme. Najmladji član porodice sa urodjenim fizičkim invaliditetom nakon gubitka posla, potpuno se posvetila porodičnom biznisu. Bojana je zadovoljna. “ Činjenica je da živimo u takvoj državi gdje su osobe sa invaliditetom na margini društva. Ali kada čovjek ima pozitivan stav prema životu, može sve da se postigne. Poenta je da ne treba ni posustajati ni odustajati”, kaže Vladičićeva.

Učeničke zadruge obje osnovne škole “Veselin Masleša” i Sveti Sava” bile su učesnice sajma. Učiteljice Danka Krsmanović i Katarina Vučen kažu da se na ovaj način kod učenika razvijaju poslovne ideje.

VMweb

Ideju za otvaranje suvenirnice koju Foča nema, lokalna administracija će pokušati realizovati kroz projekat prekogranične saradnje.”Pored suvenirnice, u poslovnom prostoru u centru grada  planiramo i info pult sa modernim ineteraktivnim izlogom. Sve dok ne budu odobrena sredstva ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će biti i realizovano.Ali aktivnosti se vode u tom  smjeru”, kaže zamjenica načelnika Radenka Srndović.

 U Turističkoj organizaciji kažu da je sajam opravdao očekivanja.  “ Ovo je potvrda da je prošlogodišnja ideja bila dobra, jer na ovom sajmu ima više izlagača. Čini mi se da se i kreativnost raširila”, kaže direktorica Ljeposava Djajić.

Na ovogodišnjem sajmu ručne radove i suvenire predstavili su i korisnici Centra za mentalno zdravlje.  Iz Turističke organizacije kreativnim sugradjanima sugerišu na osnivanje udruženja, jer je sve više onih koji se krativnim radom bave kako osnovnom tako i sporednom djelatnošću.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...