Насловна Друштво Новогодишњи пакетићи из Русије обрадовали фочанске основце

Новогодишњи пакетићи из Русије обрадовали фочанске основце

4.4 C
Foča

Ученицима фочанске Основне школе „Веселин Маслеша“ и ове године из далеке Русије стигли су новогодишњи пакетићи и то захваљујући сарадњи општине Фоча са Руским културним центром из Београда.

Укусне руске слаткише необично упаковане, уз новогодишњу честитку на руском језику, добило је 40 ученика из вишечланих породица и породица у којима нико није запослен.

Са пакетића ученици могу научити и више занимљивих података о мјерењу времена, између остало да је растојање између острва Ратманов, које припада Русији, и америчког Крузенштерна свега четири километра, што се може препловити за 15 минута, а временска разлика између њих је пуна 24 часа.

Руски језик у ОШ „Веселин Маслеша“ учи се као други страни језик од шестог до деветог разреда и то у централној градској и подручној школи у Броду на Дрини.

Наставник руског језика Горан Ноговић рекао је да је ово лијеп знак пажње и подстрека за изучавање језика Србима блиског и братског словенског народа.

Он је навео да су прошла времена када је руски језик, из помодарства, неправедно запостављан као недовољно важан језик, те да у посљедње вријеме и ресорно министарство истиче велики значај његовог изучавање.

Сарадњу са Руским културним центром општина Фоча је успоставила прије три године.

Резултат те сарадње је учешће фудбалских екипа „Локомотива“ из Москве и „Крила Совјетов“ из Самаре на овогодишњем турниру „Фудбал Френдс“, као и учешће представника Руског културног центра на округлом столу, који је одржан за вријеме турнира. Сарадња са Руским културним центром, биће проширена и на друге области, поручено је из општине.

Последњи текстови

Општински штаб за ванредне ситуације осудио покушај насилног уласка у Универзитетску болницу

Општински штаб за ванредне ситуације осудио је покушај насилног уласка у Универзитетску болницу Фоча који се десио синоћ и упозорио грађане да...

У Српској 38 нових случајева-Укупно 200 заражених

У Републици Српској потврђено је 38 нових случајева вируса корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Љетно рачунање времена почиње сутра ујутро

Љетно рачунање времена почеће сутра ујутро у 2.00 часа, када казаљке на часовнику треба помјерити за један час напријед, на 3.00 часа.

Жена старије доби прва жртва вируса корона у Српској

Жена старије животне доби, која је имала више хроничних болести, прва је жртва вируса корона у Републици Српској, изјавио је министар здравља...

Уведено ванредно стање у Републици Српској

Народна скупштина Републике Српске прогласила је данас ванредно стање у Републици Српској због ситуације изазване вирусом корона, преноси РТРС.