Насловна Друштво НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

2.5 C
Foča

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Павиљон Ц са 30 лежајева уништен је у посљедњем рату, а захваљујући Влади Србије, која је за његову обнову издвојила 300 хиљада марака, враћа му се стари сјај. На павиљону А, капацитета 29 кревета, мијења се столарија и намјештај, а средства је обезбиједила Влада Српске. Највећи захват је обнова павиљона Д, који ће уз помоћ ЕУ и Србије бити претворен у истраживачко-еколошки центар за студенте из Србије, БиХ и земаља западне Европе.

„Ту ће бити 43 кревета за студенте и професоре. У приземљу ће бити лабораторије и пратећи садржаји. То је пројекат прекограничне сарадње са Шумарским факултетом из Београда и Србијашумама.. Вриједност пројекта је око 500 хиљада евра“, каже директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић.

Радови на сва три објекта биће завршени у овој години, па ће уз хотел Младост и недавно изграђене луксузне виле на Тјентишту, те катуне на Пријевору, гости имати већи избор смјештаја. Истовремено, Национални парк је преко УНДП-а обезбиједио средства за обнову планинске куће на зеленгорском језеру Доње баре, а у плану је и градња планинарског дома на Пријевору, једном од најатрактивнијих видиковаца у подножју Маглића.

„Сигурно, ово је највећи инвестициони циклус у Националном парку у посљедњих 30 година“,истиче директор Павловић.

Након ратних разарања, Национални парк још се опоравља. Некада је то, због природних љепота и историјског значаја, било једно од најпосјећенијих мјеста у бившој Југославији.

Павле Милановић, мјештанин Тјентишта који је у Парку радио дуже од четири деценије, присјећа се да је све врвило од гостију.

„Све је то било крцато пуно, по двоје спавало у кревету. Сваки дан три, четири хиљаде људи на доручку, ручку и вечери“, присјећа се Милановић.

Гледајући обнову Парка, која је у посљедњих неколико година све израженија, он вјерује да долазе бољи дани.

„Само градња, само обнова. Боље ће бити много, и сад је већ боље, прошла година је била одлична“, хвали Милановић актуелно руководство Парка.

Претходне године оборени су рекорди посјећености парка у послератном периоду. Уз нове објекте, очекивања су да ће позитиван тренд бити настављен.

„Већ имамо попуњено 60 посто постојећих капацитета, а у октобру имамо најављену једну већу групу из Данске, тако да ће сигурно бити боља година од претходне“, оптимиста је директор Павловић.

У Национални парк „Сутјеска“ гости стижу са свих континената. Зеленгорска језера, прашума Перућица, највиши врх БиХ Маглић, уз споменике и музеј Битке на Сутјесци, само су неки од разлога због којих ће ово подручје увијек бити магнет за туристе.

Последњи текстови

ОШ „Веселин Маслеша“: До 13. априла упис дјеце у први разред искључиво путем телефона или електронске поште

Пријављивање дјеце за упис у први разред у наредној школској години, због актуелне ситуације изазване вирусом корона, у Основној школи „Веселин Маслеша“ вршиће се...

Јавни позив за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и грађанки“

Центри цивилних иницијатива расписали су јавни позив за младе локалне лидере за учешће у пројекту „Већа одговорност локалне власти за квалитет живота грађана и...

Бесплатне маске за ратне војне инвалиде

Удружење ратних војних инвалида Фоча обавијестило је чланство да ће се расподјела заштитних маски вршити сваким радним даном од 09.00 до 14.00 часова...

Објекти који раде морају вршити дезинфекцију бар једном седмично

Општински штаб за ванредне ситуације донио је данас наредбу којом је обавезао власнике свих објеката, којима је дозвољен рад, да најмање једном...

Захтјев министарству да се дио Студентског дома користи као карантин

Општински штаб за ванредне ситуације обратиће се данас Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске захтјевом да се...