Насловна Друштво НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

НП „Сутјеска“ велико градилиште- обнављају се девастирани павиљони

-4.4 C
Foča

Национални парк „Сутјеска“ ових дана је велико градилиште- у току је обнова више туристичких објеката, који су дуги низ година били девастирани и неупотребљиви.

Павиљон Ц са 30 лежајева уништен је у посљедњем рату, а захваљујући Влади Србије, која је за његову обнову издвојила 300 хиљада марака, враћа му се стари сјај. На павиљону А, капацитета 29 кревета, мијења се столарија и намјештај, а средства је обезбиједила Влада Српске. Највећи захват је обнова павиљона Д, који ће уз помоћ ЕУ и Србије бити претворен у истраживачко-еколошки центар за студенте из Србије, БиХ и земаља западне Европе.

„Ту ће бити 43 кревета за студенте и професоре. У приземљу ће бити лабораторије и пратећи садржаји. То је пројекат прекограничне сарадње са Шумарским факултетом из Београда и Србијашумама.. Вриједност пројекта је око 500 хиљада евра“, каже директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић.

Радови на сва три објекта биће завршени у овој години, па ће уз хотел Младост и недавно изграђене луксузне виле на Тјентишту, те катуне на Пријевору, гости имати већи избор смјештаја. Истовремено, Национални парк је преко УНДП-а обезбиједио средства за обнову планинске куће на зеленгорском језеру Доње баре, а у плану је и градња планинарског дома на Пријевору, једном од најатрактивнијих видиковаца у подножју Маглића.

„Сигурно, ово је највећи инвестициони циклус у Националном парку у посљедњих 30 година“,истиче директор Павловић.

Након ратних разарања, Национални парк још се опоравља. Некада је то, због природних љепота и историјског значаја, било једно од најпосјећенијих мјеста у бившој Југославији.

Павле Милановић, мјештанин Тјентишта који је у Парку радио дуже од четири деценије, присјећа се да је све врвило од гостију.

„Све је то било крцато пуно, по двоје спавало у кревету. Сваки дан три, четири хиљаде људи на доручку, ручку и вечери“, присјећа се Милановић.

Гледајући обнову Парка, која је у посљедњих неколико година све израженија, он вјерује да долазе бољи дани.

„Само градња, само обнова. Боље ће бити много, и сад је већ боље, прошла година је била одлична“, хвали Милановић актуелно руководство Парка.

Претходне године оборени су рекорди посјећености парка у послератном периоду. Уз нове објекте, очекивања су да ће позитиван тренд бити настављен.

„Већ имамо попуњено 60 посто постојећих капацитета, а у октобру имамо најављену једну већу групу из Данске, тако да ће сигурно бити боља година од претходне“, оптимиста је директор Павловић.

У Национални парк „Сутјеска“ гости стижу са свих континената. Зеленгорска језера, прашума Перућица, највиши врх БиХ Маглић, уз споменике и музеј Битке на Сутјесци, само су неки од разлога због којих ће ово подручје увијек бити магнет за туристе.

Посљедњи текстови

Ђого: Свети Сава се уткао у народ као измиритељ и непрекидни опоменитељ непреображеног у човјеку

Професор Богословског факултета Светог Василија Острошког Дарко Ђого поручио је са Светосавске академије у Фочи да је Светосавље пут у коме се...

Начелник Вукадиновић упутио честитку поводом Савиндана

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, поводом школске славе – Светог Саве, упутио је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области...

ПУ Фоча: Повећан број саобраћајних несрећа, мање кривичних дјела

На подручју шест општина у надлежности Полицијске управе Фоча током прошле године евидентирано је 96 саобраћајних несрећа више у односу на 2020....

Лисице све чешће обилазе контејнере

У потрази за храном, лисице све чешће силазе у градске зоне, а ловци то објашњавају гашењем села и повећаним множењем ове врсте...

Прекиди у електроснабдијевању

Због реконструкције далековода сутра ће долазити до петнаестоминутних прекида у напајању струјом подручја Брод на Дрини, Баљево Поље, Кута, Штовић, Ђеђево, Зубовићи,...