Naslovna Društvo NP „Sutjeska“ veliko gradilište- obnavljaju se devastirani paviljoni

NP „Sutjeska“ veliko gradilište- obnavljaju se devastirani paviljoni

2.5 C
Foča

Nacionalni park „Sutjeska“ ovih dana je veliko gradilište- u toku je obnova više turističkih objekata, koji su dugi niz godina bili devastirani i neupotrebljivi.

Paviljon C sa 30 ležajeva uništen je u posljednjem ratu, a zahvaljujući Vladi Srbije, koja je za njegovu obnovu izdvojila 300 hiljada maraka, vraća mu se stari sjaj. Na paviljonu A, kapaciteta 29 kreveta, mijenja se stolarija i namještaj, a sredstva je obezbijedila Vlada Srpske. Najveći zahvat je obnova paviljona D, koji će uz pomoć EU i Srbije biti pretvoren u istraživačko-ekološki centar za studente iz Srbije, BiH i zemalja zapadne Evrope.

„Tu će biti 43 kreveta za studente i profesore. U prizemlju će biti laboratorije i prateći sadržaji. To je projekat prekogranične saradnje sa Šumarskim fakultetom iz Beograda i Srbijašumama.. Vrijednost projekta je oko 500 hiljada evra“, kaže direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Radovi na sva tri objekta biće završeni u ovoj godini, pa će uz hotel Mladost i nedavno izgrađene luksuzne vile na Tjentištu, te katune na Prijevoru, gosti imati veći izbor smještaja. Istovremeno, Nacionalni park je preko UNDP-a obezbijedio sredstva za obnovu planinske kuće na zelengorskom jezeru Donje bare, a u planu je i gradnja planinarskog doma na Prijevoru, jednom od najatraktivnijih vidikovaca u podnožju Maglića.

„Sigurno, ovo je najveći investicioni ciklus u Nacionalnom parku u posljednjih 30 godina“,ističe direktor Pavlović.

Nakon ratnih razaranja, Nacionalni park još se oporavlja. Nekada je to, zbog prirodnih ljepota i istorijskog značaja, bilo jedno od najposjećenijih mjesta u bivšoj Jugoslaviji.

Pavle Milanović, mještanin Tjentišta koji je u Parku radio duže od četiri decenije, prisjeća se da je sve vrvilo od gostiju.

„Sve je to bilo krcato puno, po dvoje spavalo u krevetu. Svaki dan tri, četiri hiljade ljudi na doručku, ručku i večeri“, prisjeća se Milanović.

Gledajući obnovu Parka, koja je u posljednjih nekoliko godina sve izraženija, on vjeruje da dolaze bolji dani.

„Samo gradnja, samo obnova. Bolje će biti mnogo, i sad je već bolje, prošla godina je bila odlična“, hvali Milanović aktuelno rukovodstvo Parka.

Prethodne godine oboreni su rekordi posjećenosti parka u posleratnom periodu. Uz nove objekte, očekivanja su da će pozitivan trend biti nastavljen.

„Već imamo popunjeno 60 posto postojećih kapaciteta, a u oktobru imamo najavljenu jednu veću grupu iz Danske, tako da će sigurno biti bolja godina od prethodne“, optimista je direktor Pavlović.

U Nacionalni park „Sutjeska“ gosti stižu sa svih kontinenata. Zelengorska jezera, prašuma Perućica, najviši vrh BiH Maglić, uz spomenike i muzej Bitke na Sutjesci, samo su neki od razloga zbog kojih će ovo područje uvijek biti magnet za turiste.

Poslednji tekstovi

OŠ „Veselin Masleša“: Do 13. aprila upis djece u prvi razred isključivo putem telefona ili elektronske pošte

Prijavljivanje djece za upis u prvi razred u narednoj školskoj godini, zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona, u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ vršiće se...

Javni poziv za učešće u projektu „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitet života građana i građanki“

Centri civilnih inicijativa raspisali su javni poziv za mlade lokalne lidere za učešće u projektu „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitet života građana i...

Besplatne maske za ratne vojne invalide

Udruženje ratnih vojnih invalida Foča obavijestilo je članstvo da će se raspodjela zaštitnih maski vršiti svakim radnim danom od 09.00 do 14.00 časova...

Objekti koji rade moraju vršiti dezinfekciju bar jednom sedmično

Opštinski štab za vanredne situacije donio je danas naredbu kojom je obavezao vlasnike svih objekata, kojima je dozvoljen rad, da najmanje jednom...

Zahtjev ministarstvu da se dio Studentskog doma koristi kao karantin

Opštinski štab za vanredne situacije obratiće se danas Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske zahtjevom da se...