Насловна Друштво Obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci: Legendarna bitka svetionik naše budućnosti

Obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci: Legendarna bitka svetionik naše budućnosti

16.8 C
Foča

Na Tjentištu je danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo oko 7 500 boraca. Poručeno je da istinu o slavnoj antifašističkoj prošlosti i legendarnoj bici treba prenositi na buduća pokoljenja kako više nikad ne bi bilo dozvoljeno da zlo zavlada svijetom.

Bitka na Sutjesci jedna je od presudnih bitaka Drugog svjetskog rata u kojoj su borci heroji pokazali koliko se voli i kako se brani sloboda. Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

sutjeska 2

Brojni poštovaoci širom Srpske, Srbije, Crne Gore iskazali su duboku privrženost tekovinama najslavnije epopeje. Među njima i devedesetogodišnji Zdenko Duplančić iz Splita, penzionisani pukovnik i  borac Prve proleterske brigade.

-Dođosmo ponovo da se posvetimo ovom važnom danu za našu Narodnooslobodilačku borbu. Hitler i neprijatelj i naši izdajncii nisu uspjeli da nas slome ni u Četvrtoj, ni u Petoj naprijateljskoj ofanzivi, a ni na Drvaru, tako da smo uvijek izašli kao pobjednici-rekao je Duplančić.

Priču o slavnoj pobjedi neophodno je prenositi mlađim generacijama, saglasni su poštovaoci.

-Svake godine dolazim i treba ovo da prenosimo mladima da cijene žrtve naših očeva koji su ginuli ovdje-rekao je Radivoje Zdravković, pukovnik u penziji iz Podgorice.

-Ja sam za to da se čuva sjećanje na Sutjesku, da se njeguje, da se održava i da se o tome uče buduća pokoljenja-kaže Novka Tokmaković iz Užica.

-Ne smijemo nikada zaboraviti šta su naši stari borci prepatili, zato ću ovdje dolaziti dok sam živ-ističe Stojan Kukilo iz Mrkonjić Grada.

sutjeska 3

Bitka na Sutjesci jedna je do najvećih bitaka Drugog svjetskog rata na ovom prostoru, ali i na prostoru cijele porobljene Evrope u kojoj je veliki doprinos i žrtvu dao srpski narod. Na tu činjenicu moramo biti veoma ponosni, poručio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović:

-Dali smo svoj veliki doprinos borbi protiv antifašizma i velikom moćnom Sovjetskom savezu i Crvenoj armiji da pobijedi tada u Drugom svejtskom ratu. Zato je ovo veoma važan datum koji obilježavamo-kazao je resorni ministar.

sutjeska 5

Primjer borbe za slobodu na Sutjesci svetionik je naše budućnosti, ocijenio je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić:

-Ovdje svako ima nešto što je njegovo, svoje parče neba, svoje parče slobode. Sutjeska će uvijek biti naše sabiralište i zborište, jer je Sutjeska primjer mladima i generacijama koje dolaze, da sloboda nema cijenu i da za slobodu žrtva nikada nije velika-rekao je Mašić.

Na spomen kosturnicu palim borcima i centralni spomenik u Nacionalnom parku “Sutjeska” položeni su vijenci.

sutjeska 4

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva naziv je koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva “Švarc” njemačkih trupa u proljeće 1943. godine. Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije /NOVJ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....