Насловна Култура Објављена књига „Преписано из главе“ Петка Чанчара

Објављена књига „Преписано из главе“ Петка Чанчара

15 C
Foča

Из штампе је изашла књига „Преписано из главе“ фочанског афористичара Петка Чанчара, чији је издавач Центар за културу и информисање Фоча. Озбиљна и понекад крута истина, осмијех и подсмијех, основне су врлине ове књиге.

У књизи „Преписано из главе“ Чанчар гаји посебну форму лаког афоризма који мами осмијех и код вјечито намргођених. Како је наведено у рецензији Слободана Јанковића, ријеч је о срећном и не баш честом споју догодовштина и књижевне вјештине, животног искуства и хумористичке умјешности. Сви афоризми су овоземаљски и ововремени, написани по критеријумима хумористичких правилника. Кратки су и једноставни: ако је у једном дијелу афоризма истина, други је шаљив и обрнуто. То ће сигурно учинити ову књигу интересантном и лако читљивом.

Петар Чанчар рођен је 1936. године у селу Орахову, надомак Фоче. Основну школу и гимназију завршио је у Фочи, а Правни факултет у Загребу. Објавио је 70 књига афоризама, поезије и прозе, претежно сатиричног садржаја. Добитник је двије књижевне награде. Члан је удружења књижевника Републике Српске.

Последњи текстови

Три нова случаја заразе у Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској регистрована су три нова случаја вируса корона, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Полицијска управа Фоча обиљежила Дан полиције

Прислуживањем свијећа, одавањем помена испред спомен-обиљежја страдалим припадницима полиције Полицијска управа Фоча обиљежила је Дан полиције – 4. април.  

Епидемиолошка ситуација у Фочи под контролом

Епидемиолошка ситуација на подручју Фоче је задовољавајућа и под контролом. Нема обољелих од вируса корона, у кућној изолацији налазе се 53 лица,...

У Српској 25 нових случајева, укупно 299 заражених

Вирусом корона заражено је још 25 особа у Српској, саопштио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

За викенд забрана кретања ван мјеста пребивалишта

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак о забрани кретања грађанима изван њиховог мјеста пребивалишта од суботе у 12.00 до недјеље у 18.00...