Naslovna Kultura Objavljena knjiga „Prepisano iz glave“ Petka Čančara

Objavljena knjiga „Prepisano iz glave“ Petka Čančara

23.5 C
Foča

Iz štampe je izašla knjiga „Prepisano iz glave“ fočanskog aforističara Petka Čančara, čiji je izdavač Centar za kulturu i informisanje Foča. Ozbiljna i ponekad kruta istina, osmijeh i podsmijeh, osnovne su vrline ove knjige.

U knjizi „Prepisano iz glave“ Čančar gaji posebnu formu lakog aforizma koji mami osmijeh i kod vječito namrgođenih. Kako je navedeno u recenziji Slobodana Jankovića, riječ je o srećnom i ne baš čestom spoju dogodovština i književne vještine, životnog iskustva i humorističke umješnosti. Svi aforizmi su ovozemaljski i ovovremeni, napisani po kriterijumima humorističkih pravilnika. Kratki su i jednostavni: ako je u jednom dijelu aforizma istina, drugi je šaljiv i obrnuto. To će sigurno učiniti ovu knjigu interesantnom i lako čitljivom.

Petar Čančar rođen je 1936. godine u selu Orahovu, nadomak Foče. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Foči, a Pravni fakultet u Zagrebu. Objavio je 70 knjiga aforizama, poezije i proze, pretežno satiričnog sadržaja. Dobitnik je dvije književne nagrade. Član je udruženja književnika Republike Srpske.

Poslednji tekstovi

NP “Sutjeska”: Odgođeno otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju

Nacionalni park „Sutjeska“ odložio je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, za sutra najavljeno otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju na Tjentištu.

PU Foča specijalnim radarima “lovi” nesavjesne vozače

Policijska uprava  Foča tokom jula sprovodi regionalnu  akciju pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja vozila uz korištenje "tru kam" radara...

Tenis: Fundup i Mezbur pobjednici sarajevske lige

Članovi Teniskog kluba "Foča" Srđan Fundup i Amel Mezbur pobjednici su Masters Lige Sarajevo 2019/2020 u prvoj, odnosno drugoj kvalitetnoj grupi.

Demos u Hercegovini cilja jednog načelnika i ulazak u lokalne skupštine

Na jugoistoku Srpske, od Trebinja do Višegrada, tačnije u izbornoj jedinici devet, u 11 opština na koje izlazi na lokalne izbore Demos...

Čajniče: Bojan Tanasković kandidat Demosa za načelnika opštine

U Čajniču je danas osnovan Opštinski odbor Demosa za čijeg predsjednika je izabran Bojan Tanasković, koji će ujedno biti i kadnidat za...