Насловна Друштво Obnovljena jedna od najstarijih kuća u Čajniču

Obnovljena jedna od najstarijih kuća u Čajniču

12 C
Foča

Mali grad Čajniče, koga čuvaju i štite  brda sa svih strana, poznato je ne samo  po velikom bogastvu, šume i vode, već i  jednom vrijednom znamenju staroj kući „Paja Đukovića“, koja je napravljena u prvoj polovini 19. vijeka i predstavlja kulturno-istorijsko nasleđe opštine Čajniče.

Kuća je obnovljena ove godine , s namjerom da se napravi muzej u kome će se čuvati najstariji predmeti koji potiču iz austrougarske i turske vladavine.

Brigu da očuva ovo blago i stvari  neprocjenjive vrijednosti izrazio je unuk Paja Đukovića Milan Kosovski. Prema riječima Kosovskog stara kuća „Paja Đukovića“, jedna je od najstarijih znamenja u Čajniču.  Vrijedne rukopisne knjige, stari satovi, đačke knjižice iz vremena kraljevine SHS, Albanska spomenica, tkani ručni radovi  svjedoci su bogatog duhovnog i kulturno-istorijskog nasljeđa srpskog naroda.

Kako ističe Kosovski da nije preduzeo određene mjere vlaga bi vremenom uništila sve ono što je vrijedno: „Posljednjih godina došlo je do velikog obrušavanja kuće, zbog čega je prijetila opasnost od rušenja stare tvorevine, neprocjenjive vrijednosti, tako da su zahvaljujući pomoći od strane UNDP-a  i opštine Čajniče, osigurani temelji i urađen krov“, rekao je Kosovski.

On je dodao da je na starim auntentičnim kamenim temeljima ponovo  izniklo zdanje koje je zadržalo prvobitni izgled. „Posebno se ističe krovna pokrivač od šindre,  što je danas prava rijetkost i to ovu kuću čini posebnom i izuzetnom“, istakao je Kosovski. Takođe, ono što objekat čini primamljivim i drugačijim od ostalih je kamena prostorija, magaza i autentična vrata koja su ručno napravljena od željeza kao što se  nekada radilo u stara vremena.

Kosovski je rekao da će namjena kuće biti poluotvorenog tipa,  „Srpska-bosanska etno kuća“ koja će predstavljati mjesto edukacije i druženja naroda.

Последњи текстови

Три факултета покрећу нови студијски програм трећег циклуса- Биоинжењеринг и медицинску информатику

Електротехнички, Машински и Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву представили су данас нови студијски програм на трећем циклусу студија, докторским студијима.

Кризни штаб: Поново креће дезинфекција јавних површина

Општински штаб за ванредне ситуације је, с обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, одлучио да поново крене са дезинфекцијом улица, јавних...

Додик у Фочи: Наредне године почетак градње ХЕ „Бук Бијела“

Грађевински радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“, коју заједно праве Република Српска и Србија, требало би да почну наредне године, најавио је...

Маске обавезне и на отвореном, нема окупљања више од десет људи ни музике уживо

Републички штаб за ванредне ситуације, како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, увео је данас мјеру обавезе ношења заштитне маске на...

Фоча и Плужине заједно повећавају ниво безбједности туриста

Руководства општина Фоча и Плужине, те Нациoналног парка „Сутјеска“ и Парка природа „Пива“ потписали су данас у Фочи два споразума о заједничком...