Насловна Друштво OBUKA I POMOĆ ZA PLASTENIČKU PROIZVODNJU

OBUKA I POMOĆ ZA PLASTENIČKU PROIZVODNJU

10.2 C
Foča

U Foči je danas održano prvo savjetovanje za poljoprivrednike u okviru programa “Ruka ruci-tri”, koji predviđa teorijsku i praktičnu obuku iz oblasti plasteničke proizvodnje, ali i grantove pomoći.
Projekat provodi sarajevsko Udruženje za pomoć i razvoj “Hajde”, a finansiraju ga američka Ambasada u BiH sa 23.700 dolara, opština Foča-Ustikolina sa 3.000 KM i opština Foča sa 2.000 KM.

Koordinator projekta Senija Ibišević rekla je da je glavni cilj promocija međuentitetske saradnje i zbližavanje ljudi različitih nacionalnosti kroz poljoprivrednu saradnju i proizvodnju povrća, voća i ljekovitog bilja u plastenicima.

Projektom je planirano učešće po 15 poljoprivrednika iz dvije opštine, koje su odabrale opštinske službe, a prvom predavanju je prisustvovalo više od 40 zaintaresovanih proizvođača.

“Interesovanje je daleko veće, pa ćemo nastojati da ih sve uključimo u predavanja, a za grantove ćemo na kraju vidjeti kako ćemo ih dijeliti. U ovom momentu još nismo definisali koji oblik granta će biti, ali definitivno nećemo dijeliti plastenike, već nešto što će služiti za poboljšanje proizvodnje u plastenicima, poput sistema za navodnjavanje”, rekla je Ibiševićeva.

staklenici

Na današnjem savjetovanju, poljoprivrdnici su od profesora Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu mogli saznati više o agrotehničkim mjerama u plastenicima, te o načinima kalemljenja povrća.

Marijan Kulić iz Jošanice kaže da dosta toga o ovoj proizvodnji nije znao.

“Mi još radimo onako kako su naši stari radili, a sada smo mogli čuti kako se stručno kalemi i uzgaja povrće i gdje možemo kupiti kvalitetan rasad. Kada se ovako radi, onda se mogu očekivati i bolji prinosi”, uvjeren je Kulić.

Jasmina Dreca iz Ustikoline, koja uzgaja povrće u sedam velikih plastenika, na ukupnoj površini od 750 metara kvadratnih, nada se da će savremenim metodama unaprijediti proizvodnju.

“Uzgajam paradajz, papriku, krastavac i ostale vrste povrća, može se dobro živjeti, samo je potrebno dosta rada”, rekla je Dreca.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...