Насловна Друштво Od plavog jezika u Foči uginulo desetine ovaca

Od plavog jezika u Foči uginulo desetine ovaca

20.8 C
Foča

Predstavnici Veterinarskog instituta “Vaso Butozan” iz Banjaluke potvrdili su danas u Foči da su uzorci analiza krvi oboljelih ovaca, koji su uzeti u fočanskim selima, pokazali da je riječ o virusnom oboljenju plavi jezik.
Od ovog virusa, prema nezvaničnim informacijama, u proteklih mjesec dana na području opštine Foča oboljelo je više stotina ovaca, a na desetine ih je uginulo.

Drago Nedić iz Veterinarskog instituta kaže da su rezultati analize proslijeđeni u referentnu evropsku laboratoriju.

plavi jezik 1

“Kada dobijemo podatke o tome koji je serotip, tada ćemo se odlučivati o daljim mjerama – da li ćemo početi vakcinaciju ili ćemo moći bez toga da prođemo sa ovom bolešću”, rekao je Nedić.

On je napomenuo da je potrebno preduzeti mjere za sprečavanje širenja bolesti, a to je, prije svega, odvajanje zaraženiih grla, kontrola kretanje stoke i tretiranje komaraca, koji su prenosioci bolesti, i da će se nakon određivanja serotipa znati o koliko teškom oboljenju je riječ.

“Kod nekih serotipova bolest je kratkog toka i najčešće sa smrtnim posljedicama. Međutim, kod blažih serotipova i simptomi su blaži, tako da se sa sa određenim terapijama može da prevaziđe situacija, ali je problem što oboljele životinje ostaju prenosici virusa, pa je potrebno preduzimati mjere da ne bi došlo do širenja bolesti”, pojasnio je Nedić.

On je dodao da će poljoprivrednicima, za sva grla za koja inspekcija naredi da budu uništena, šteta biti nadoknađena.

“Za ona grla koja su već uginula, moraće se utvrditi da li ima veze sa ovom bolešću i, u svakom slučaju, moraju da budu provedene sve procedure, odnosno moraju biti dostupni tačni podaci – da li je prijavljeno uginuće i da li je neko izašao da konstatuje štetu”, naveo je Nedić.

Poljoprivrednik Milovan Bodiroga iz zelengorskog sela Vrbnica kaže da od 100 njegovih ovaca, trenutno samo 15 nije zaraženo ovom bolešću. “ Mršave su, iscrpljenje, ne mogu da hodaju, bale. Dajem im sve moguće lijekove, ali ne pomaže. Krepalo mi je 15 velikih ovaca, troje janjaca i jarac. Da mi ih je vuk pojeo, bolje bi bilo, pola bi pojeo, pola ostavio”, kaže Bodiroga.

plavi jezik 2

On se plaši da neće moći naplatiti štetu, jer zbog velikih vrućina i velike udaljenosti od grada nije mogao čekati složenu procedure utvrđivanja uzroka uginuća. “ Ja sam čoban, nemam telefon sa kamerom da slikam. Svi u selu su vidjeli koliko smo strvina odvukli i većinu su ih pojeli vuci i medvjedi. Da nam bar hoće lijekove priznati, za šta smo dali oko 600 maraka”, rekao je Bodiroga.

Dodao je da se plaši da bolest plavog jezika ne pređe na goveda, čijim uzgojem se takođe bavi.

Osim u Foči, bolest plavog jezika registrovana je u Kalinoviku, Nevesinju, Palama, te u kantonima Goražde i Sarajevo u Federaciji BiH.

Последњи текстови

У току уређење локалних путева

У Фочи је у току санација локалних и некатегорисаних путева, као и реконструкција градских улица у оквиру праве фазе Програма уређења градског...

Крв даровало 20 припадника ПУ Фоча

Акцији добровољног давања крви МУП-а Српске данас се у Служби за трансфузијску медицину у фочанској Универзитетској болници одазвало 20 припадника Полицијске управе...

Облачно са кишом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити облачно са кишом, пљусковима и локално обилнијим падавинама, уз пад температуре.

До краја септембра повремене обуставе саобраћаја на подручју Фоче

Због санације саобраћајница оштећених током реконструкције градске водоводне мреже, до 30. септембра долазиће до повремених обустава саобраћаја на градском подручју, саопштено је...

ОК Фест помјерен за јули наредне године

Седми Нектар ОК Фест, који је требало да почне за неколико дана на Тјентишту, отказан је због погоршане епидемиолошке ситуације у Српској...