Насловна Друштво Од сутра јавно објављивање имена лица која крше рјешења о кућној изолацији

Од сутра јавно објављивање имена лица која крше рјешења о кућној изолацији

-4.6 C
Foča

У посљедњих 24 часа на подручју Републике Српске је контролисано 2.225 лица којима су изречене мјере кућне изолације, а утврђено је да 27 лица није поштовало ту мјеру због чега су им изречене прекршајне казне.

Контролом је у посљедњих пет дана обухваћено 10.257 лица, а њих 129 није поштовало мјеру кућне изолације, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Министарство ће, како је наведено, од сутра јавно објављивати имена лица која крше рјешења о кућној изолацији.

Агенција за заштиту личних података БиХ : Објава личних података није противзаконита

Агенција за заштиту личних података БиХ саопштила је да није противзаконита објава минимума личних података о лицима која крше забране надлежних органа у вријеме борбе против пандемије изазване вирусом корона, јер је јавни интерес надјачао право на заштиту личних података.

-Ријеч је о евидентном кршењу закона, и то оних којима се штите и спасавају животи људи. Самим тим јавни интерес је надјачао право на заштиту личних података, а томе је активно допринијело лице које крши закон- наводи се у саопштењу.

Заштита личних података не спречава надлежне ни да објаве податке свих лица која се налазе у изолацији или самоизолацији, али из Агенције позивају надлежне да том приликом обезбиједе закониту обраду личних података.

-Подаци о здравственом стању грађана спадају у посебну категорију личних података и као такви имају и посебно мјесто у Закону о заштити личних података- напомиње се у саопштењу.

Из Агенције подсјећају на љекарску етику, којом се љекар обавезује да ће информације о пацијенту чувати као пословну тајну, те да би кршење могло имати контра посљедице.

Последњи текстови

У Фочи откривено кријумчарење најмање 30.000 кутија цигарета

На подручју Фоче четири лица су учествовала у кријумчарењу најмање 30.000 кутија цигарета из Црне Горе у БиХ, избјегавајући мјере царинске контроле,...

Полицајци даровали крв

Полицијски службеници Полицијске управе Фоча поводом обиљежавања Дана полиције Републике Српске, а у складу са потребама Завода за трансфузијску медицину Републике Српске,...

Цивилна заштита: Предузеће „Извор“ надлежно за дезинфекцију стубишта стамбених зграда

Општински штаб Цивилне заштите позвао је грађане који имају недоумице у вези са чишћењем и дезинфекцијом заједничких просторија у стамбеним зградама да...

У претходна три мјесеца Фоча постала богатија за 30 беба

У претходна три мјесеца у Фочи рођено је 30 беба. У јануару смо постали богатији за пет, у фебруару 16 и у...

Подјела маски пензионерима искључиво уторком и петком од 7.00 до 10.00

Из Цивилне заштите подсјећају лица старија од 65 година да по заштитну маску у њихове просторије могу доћи искључиво уторком и петком...