Насловна Друштво Oд сутра скраћено радно вријеме трговачких и угоститељских објеката

Oд сутра скраћено радно вријеме трговачких и угоститељских објеката

7.7 C
Foča

У Фочи за сада нема евидентираних особа које су зарaжене вирусом корона, речено је данас на састанку Kризног штаба општине Фоча. Под надзором и у кућној изолацији било је седам особа, а за њих четворо она је укинута.

На састанку је констатовано да ниједна сумњива особа на регији коју покрива Регионални завод за заштиту здравља Фоча није тестирана, јер за тим није било потребе, осим праћења здравственог стања и изолације, те да су све здравствене установе у приправности уколико би дошло до заразе вирусом корона.

Размотрена је актуелна епидемиолошка ситуација у општини и донесене мјере које се морају предузети поводом новонастале ситуације.

Надлежне инспекције ће провјеравати да ли се мјере спроводе на адекватан начин, а закључци и препоруке поштују.

Социјалне контакте је потребно смањити на што нижи ниво и пријавити све оне који долазе из ризичних подручја. Дежурни број за такве пријаве је 124, а отворена је и Kанцеларија за информације грађана и контакт телефон број 058/ 210-744, путем којег је могуће добити додатне информације.

-Ситуација је врло озбиљна. Морамо се уозбиљити и личну хигијену подићи на што већи ниво, те водити рачуна о свом здрављу као и о здрављу других- каже начелник општине Радисав Машић.

Мјере донесене на данашњем састанку већ од сутра ступају на снагу.

-Од сутра се забрањује рад свих играоница, дискотека, свадбених салона, фитнес клубова и теретана и неће радити до даљњег. Ограничава се радно вријеме трговачких радњи и свих других радњи као и спортских кладионица до 18.00 часова. Угоститељски објекти, кафићи и пекаре радиће до 20.00 часова. Забранили смо музику уживо у свим угоститељским објектима- рекао је Машић.

Обавезна је дезинфекција свих јавних установа у које улази већи број људи која ће се свакодневно спроводити, а под тим се подразумијевају школе, Пошта, Полицијска управа и друге. Дезинфекција је обавезна и у јавном саобраћају а односи се на аутобусе и такси возила.

-Прање улица смо почели и наставићемо са тим активностима ангажујући сва расположива возила, не само у граду већ и у Броду на Дрини и Миљевини. Појачане су и активности око одвоза смећа које ће се свакодневно вршити уз обавезно чишћење смећа око контејнера и дезинфиковања површине око њих-појаснио је Машић.

Kонтроле мокрих чворова у трговинским и угоститељским објектима се настављају, а биће и пооштрене. Нарочито ће бити пооштрена контрола и кажњавање трговаца који у својим радњама повећавају марже на намирнице за које је повећана потражња.

-Већу контролу животних намирница, хљеба, меса и других производа, појачаће инспектори. Неће више бити упозорења већ забране рада. Захтијевамо и бољу заштиту радница у трговинским објектима, прије свега касирки, као и дезинфекцију корпи у трговачким објектима, нарочито улаза у те објекте- каже Машић.

Он је додао да заједнице етажних власника до сада нису ништа урадиле у погледу хигијене и заштите стубишта и лифтова, те да ће Цивилна заштита хитно организовати састанак са предсједницима заједница и наложити им одређене мјере заштите.

Центар за социјални рад ће са волонтерима Црвеног крста организовати обилазак старих корисника и бити им на услузи. Kонтролисаће се се рад и хигијена у стоматолошким ординацијама и фризерским салонима. Тамо гдје је потребно дезинфиковаће се и простори које грађане не могу сами да обаве, закључци су и мјере данашњег састанка Kризног штаба општине Фоча.

Начелник Машић је још једном позвао све оне грађане који су били у ризичним зонама да се обавезно пријаве и на тај начин заштите себе и друге од заразе.
Свакодневно ће бити одржавани састанци Kризног штаба, како би се резимирало оно што је урађено и уколико има потребе, доносиле нове мјере.

Посљедњи текстови

Вечерас годишњи концерт Основне музичке школе

У Градском позоришту у Фочи вечерас ће бити одржан годишњи концерт фочанске Основне музичке школе, на коме ће наступити више од 60...

Пионири Сутјеске најбољи у лиги Херцеговине

Пионири Фудбалског клуба Сутјеска освојили су прво мјесто у подручној лиги Херцеговине. Млади таленти из Фоче на десет утакмица...

Без струје сутра дио горњег Обилићева и Козја Лука са околином

Због санације нисконапонске мреже сутра ће без напајања електричном енергијом бити дио горњег Обилићева. Струје неће бити од 9.00...

Отворена изложба о Овчарско-кабларској “Светој Гори”

Српски манастири Овчарско-кабларске клисуре вијековима су чувари  вјере и националног идентитета, а својом мјешавином умјетничких стилова из разних историјских епоха свједоче о...

Наредна два дана у Биоковима прекиди у електроснабдијевању

На подручју Биокова наредна два дана долазиће до прекида у електроснабдијевању у периоду од 9.00 до 15.00 часова. Потрошачи...