Насловна Друштво ODBORNICI SUTRA O BUDŽETU

ODBORNICI SUTRA O BUDŽETU

22.4 C
Foča

Medju najvažnim tačkama dnevnog reda na 22 redovnom zasjedanju SO koje je zakazano za sutra  je Prijedlog budžeta za narednu godinu u iznosu 10.220.000 maraka. Izvorni prihodi u Prijedlogu budžeta  za narednu godinu veći su za 190.000 maraka, dok su ukupna sredstva manja za 750.000 maraka u odnosu na Rebalans ove godine.

U Odjeljenju za finansije opštine Foča kažu da su na umanjenje ukupnih budžetskih sredstava za 2015.godinu uticala  manje planirana  sredstva za kreditno zaduženje i smanjenje grantova iz zemlje i inostranstva. “ Prilikom izrade budžeta nam je ministarstvo dalo jasne procedure koje se odnose da se planira samo ono što je odobreno gdje su potpisani ugovori” kaže načelnica za finansije Mirjana Davidović i dodaje da će nadležno odjeljenje naredne godine raditi na povećanoj  naplati potraživanja i na izradi projekata sa kojima će aplicirati na konkurse i javne pozive.

Centru za socijalni rad sredstva za narednu godinu su umanjena za 90.000 maraka.  Opterećeni sve češćim zahtjevima za njegu i pomoć drugog lica, za stalnu i jednokratnu pomoć iz Centra kažu biće teško ali se nadaju da će odgovoriti zahtjevima sugradjana. ”S obzirom da je završena revizija osnovnih prava iz oblasti socijalne zaštite i isplata velikih novčanih izostataka, nadamo se da ćemo, bez obzira na smanjenje budžeta i porast broja korisnika uspjeti da se uklopimo u sve budžetske stavke”,  ističe  direktorica Ivana Vuković.

I sredstva za sport, u Prijedlogu budžeta su umanjena za 20.000 maraka. U Fudbalskom klubu “Sutjeska” kažu da su  i sa ovogodišnjih 165.000 maraka  teško priveli kraju takmičarsku sezonu. Predsjednik FK “Sutjeska” Miroslav Dunjić kaže da je klub i ove godine bio u velikom finansijskom problemu. “Opština Foča nije razvijena opština, privreda je slaba, nemamo sponzora, i zavisimo od budžeta opštine a ova sredstva nisu dovoljna”, navodi Dunjić.

Načelnica finansija kaže da je plan potrošnje sredstava za sport za narednu godinu drugačiji nego što je bio do sada. Planirano je 20.000 maraka za održavanje sportskih objekata, dok je za rad i takmičenje klubova planirano 380.000 maraka.

Odbornik Srpske demokratske stranke Vukan Stanković  kaže da budžetska sredstva nisu dovoljna ali da Budžet treba usvojiti, te da će ova partija uložiti amandmane. “Obim budžeta nije dovoljan, ali mi ne možemo na to da utičemo. Biće oštećene investicije na području opštine, odnosno novi projekti vezani za infrastrukturu”, mišljenja je Stanković.

Oštre kritike stižu iz opozicije.   Odbornica NSP-a Olivera Elez smatra da je budžet potrošački i da je namijenjen za održavanje administracije. “Sve stavke koje su umanjenje umanjene su ondje gdje svi u ovom trenutku povećavaju. To su socijalne kategorije, nezaposleni i omladina.

U Prijedlogu budžeta za narednu godinu je i 100.000 za proizvodno zapošljavanje  koliko je bilo planirano i ove godine, ali sredstva, zbog nedostatka novca, nisu plasirana.

 

Na dnevnom redu 18 tačaka

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice je 18 tačaka dnevnog reda. Pored Budžeta za 2015.godinu i Rebalansa za tekuću godinu, odbornici bi trebalo da utvrde  visinu stope za porez na nepokretnosti, te da daju garancije za kreditno zaduženje  Komunalnom preduzeću “Komunalac”.

Na dnevnom redu su i  imenovanja direktora: Apoteke, Doma zdravlja i Muzeja a raspravljaće se i o kvalitetu vode za piće.

Sjednica počinje u 10 časova, uz  prenos na Radio Foči.

Посљедњи текстови

Почиње наплата паркинга у ужем центру Фоче

У ужем центру Фоче од четвртка, 14. јула, почиње наплата паркинга на јавним паркиралиштима у двије зоне наплате, саопштено је из предузећа...

У суботу вакцинација против вируса корона без претходног заказивања

У Универзитетској болници Фоча у суботу, 9. јула, биће настављена вакцинација против вируса корона без претходног заказивања. Имунизација ће...

ПУ Фоча: Прије одласка на одмор заштитити имовину

Полицијска управа Фоча позвала је грађане да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на...

Миљевина сутра од 9,00 до 15,00 без струје

Подручја Миљевине, Јелеча, Кратина, Оцркавља и Метвина биће без струје сутра од 9,00 до 15,00 часова, најављено је из фочанске Електродистрибуције.

ОО ДЕМОС-а Фоча: Изабрани кандидати за опште изборе

На општим изборима у октобру кандидати Демократског савеза за посланике у Народној скупштини Републике Српске у изборној јединици девет биће Марија Милановић...