Насловна Друштво Održana Javna rasprava o Nacrtu studija uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci

Održana Javna rasprava o Nacrtu studija uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci

-5.5 C
Foča

U Centru za kulturu i informisanje danas je održana Javna rasprava o Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci na rijeci Drini.

Nacrt studije uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci na Rijeci Drini, koji je radila „Viz zaštita“ Banja Luka obuhvatila je moguće uticaje na sve segmente životne sredine, floru i faunu, zdravlje lokalnog stanovništva, smještanje akumulacije u prostor te uticaj na kvalitet vazduha i zemljišta.

Dijana Bjelajac, saradnik „Viz zaštite“ na izradi Nacrta studije, kaže da će se akumulacija hidroelektane Paunci prostirati do ušća Ćehotine u Drinu, te da će njena dužina biti oko sedam kilometara. Ova hidroelektrana gradiće se na oko 130 metara uzvodno od administrativne granice sa Federacijom BiH, te će se sva nalaziti na području opštine Foča. Akumulacija će se formirati da ne ugrozi sam grad, ali će nizvodno od Foče potopiti zemljište, stambene i privredne objekte, ističe Bjelajac: „Kada je u pitanju formiranje akumulacije postoje dvije varijante. Jedna je bez nasipa gdje bi se ugrozilo 63 domaćinstva, dva groblja, jedan kamp i jedan privrednik subjekat, tačnije objekat šljunkare. Druga varijanta je sa izgradnjom nasipa gdje bi bilo ugroženo oko 55 domaćinstava, dva groblja, kamp i isti objekat šljunkare. Inače najveći broj potopljenih hektara otpada na neplodno zemljište i na vodotok, oko 63,5 odsto“, rekla je Bjelajac.

paunci rasprava 2

Izgradnja hidroelektrane svakako će imati uticaj na zdravlje ljudi i životni prostor, kaže Bjelajac: „Nemoguće je da kada radite bilo kakav projekat da on nema uticaj na životnu sredinu. Međutim, kada se obrađuju ovakvi projekti uvijek je neophodno da se da opis svih detaljnih mjera i specifikacija, odnosno kako će se i kojim mjerama spriječiti eventualno zagađenje ili uticaj na pojedine segmente životne sredine“, rekla je Bjelajac.

Osnovne primjedbe prisutnih na Javnoj raspravi odnosile su se na to što ne postoji Studija kumulativnog uticaja na životnu sredinu kompletnog hidrosistema Gornja Drina, u koji ulaze četiri hidroelektrane Sutjeska, Buk bijela, Foča i Paunci.

Ljiljana Stanišević, viši stručni saradnik u Ministarstvu za građevinarstvo, ekologiju i zaštitu životne sredine kaže da već ranije tu primjedbu Opština Foča uputila Ministarstvu, te da će je nastojati uvažiti: „Ministarstvo će zahtijevati da se uradi, u okviru ove studije, kumulativni uticaj kompletnog hidrosistema Gornja Drina. U procesu izdavanja Ekološke dozvole, ukoliko se Studija odobri, biće predstavljeni rezultati koji se odnose na promjenu klimatskih faktora na širem ili užem području opštine Foča. Biće predstavljen i uticaj na zdravlje stanovništva, jer ćemo tada imati i mišljenje Ministarstva zdravlja“, rekla je Staniševićeva.

 Nakon Javne rasprave o Nacrtu studije na uticaj životne sredine očekuje se Rješenje o odobravanju ili neodobravanju Studije, nakon čega slijedi postupak izdavanja Ekološke dozvole.

Последњи текстови

Изложба фочанских средњошколаца: Рециклажом до умјетности

Да се отпад и материјали из природе могу претворити у нешто лијепо и корисно, изложбом скулптура израђених од рециклираног материјала показали су фочански средњошколци....

Јединствена фочанска природа на екранима Мадрида

Видео Туристичке организација Републике Српске „Ништа пуно али пуно више“ (Nothing much but much more) освојио је гран-при за најбољи туристички филм...

У недјељу откривање бисте професору Мићу Машићу

У Средњошколском центру у Фочи, у недјељу ће свечано бити откривена биста покојног професора Мића Машића, саопштено је из ове установе.

У недјељу Светосавска академија- златник за прву бебу

Општина Фоча и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, већ традиционално, уочи Савиндана, у недјељу 26. јануара, у Градском позоришту организоваће Светосавску академију.

Претежно сунчано

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити претежно сунчано, а увече се очекује наоблачење. Вјетар ће...