Насловна Друштво Održana Javna rasprava o Nacrtu studija uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci

Održana Javna rasprava o Nacrtu studija uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci

16.8 C
Foča

U Centru za kulturu i informisanje danas je održana Javna rasprava o Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci na rijeci Drini.

Nacrt studije uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Paunci na Rijeci Drini, koji je radila „Viz zaštita“ Banja Luka obuhvatila je moguće uticaje na sve segmente životne sredine, floru i faunu, zdravlje lokalnog stanovništva, smještanje akumulacije u prostor te uticaj na kvalitet vazduha i zemljišta.

Dijana Bjelajac, saradnik „Viz zaštite“ na izradi Nacrta studije, kaže da će se akumulacija hidroelektane Paunci prostirati do ušća Ćehotine u Drinu, te da će njena dužina biti oko sedam kilometara. Ova hidroelektrana gradiće se na oko 130 metara uzvodno od administrativne granice sa Federacijom BiH, te će se sva nalaziti na području opštine Foča. Akumulacija će se formirati da ne ugrozi sam grad, ali će nizvodno od Foče potopiti zemljište, stambene i privredne objekte, ističe Bjelajac: „Kada je u pitanju formiranje akumulacije postoje dvije varijante. Jedna je bez nasipa gdje bi se ugrozilo 63 domaćinstva, dva groblja, jedan kamp i jedan privrednik subjekat, tačnije objekat šljunkare. Druga varijanta je sa izgradnjom nasipa gdje bi bilo ugroženo oko 55 domaćinstava, dva groblja, kamp i isti objekat šljunkare. Inače najveći broj potopljenih hektara otpada na neplodno zemljište i na vodotok, oko 63,5 odsto“, rekla je Bjelajac.

paunci rasprava 2

Izgradnja hidroelektrane svakako će imati uticaj na zdravlje ljudi i životni prostor, kaže Bjelajac: „Nemoguće je da kada radite bilo kakav projekat da on nema uticaj na životnu sredinu. Međutim, kada se obrađuju ovakvi projekti uvijek je neophodno da se da opis svih detaljnih mjera i specifikacija, odnosno kako će se i kojim mjerama spriječiti eventualno zagađenje ili uticaj na pojedine segmente životne sredine“, rekla je Bjelajac.

Osnovne primjedbe prisutnih na Javnoj raspravi odnosile su se na to što ne postoji Studija kumulativnog uticaja na životnu sredinu kompletnog hidrosistema Gornja Drina, u koji ulaze četiri hidroelektrane Sutjeska, Buk bijela, Foča i Paunci.

Ljiljana Stanišević, viši stručni saradnik u Ministarstvu za građevinarstvo, ekologiju i zaštitu životne sredine kaže da već ranije tu primjedbu Opština Foča uputila Ministarstvu, te da će je nastojati uvažiti: „Ministarstvo će zahtijevati da se uradi, u okviru ove studije, kumulativni uticaj kompletnog hidrosistema Gornja Drina. U procesu izdavanja Ekološke dozvole, ukoliko se Studija odobri, biće predstavljeni rezultati koji se odnose na promjenu klimatskih faktora na širem ili užem području opštine Foča. Biće predstavljen i uticaj na zdravlje stanovništva, jer ćemo tada imati i mišljenje Ministarstva zdravlja“, rekla je Staniševićeva.

 Nakon Javne rasprave o Nacrtu studije na uticaj životne sredine očekuje se Rješenje o odobravanju ili neodobravanju Studije, nakon čega slijedi postupak izdavanja Ekološke dozvole.

Последњи текстови

Сутјеска гостује Рудару – директно на РТРС ПЛУС

Фудбалери Сутјеске гостују сутра у Приједору екипи Рудара у оквиру 2. кола Прве лиге Републике Српске. Оба тима у...

Сунчано и спарно

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано и спарно вријеме, послије подне мјестимично са кишом и дневном температуром од...

Млади из Фоче, Устиколине и Горажда указали на еколошке проблеме

За очување ријеке Дрине потребно је што прије уклонити дивље депоније са обала и радити на повећању нивоа еколошке свијести грађана, поручили су учесници...

ТК “Фоча” организовао турнир за најмлађе чланове

На тениским теренима на фочанском Ушћу одржан је ревијални тениски турнир чланова Тениског клуба „Фоча“ узраста до 10 година, а најуспјешнији је...

Почиње Великогоспојински пост

За православне вјернике сутра почиње Великогоспојински пост којим се припремају за празник Успенија Пресвете Богородице - Велике Госпојине, који се слави 28....